Haberler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Hakkında Gensoru

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, "Çiftçiye 2002'de verilen destek 560 milyon lira idi, şimdi ise destek 22.5 milyar lira. 2002'de kredilerin geri dönme oranı yüzde 39-51 arasında iken, şimdi yüzde 98-99 oranlarında" dedi.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, "Çiftçiye 2002'de verilen destek 560 milyon lira idi, şimdi ise destek 22.5 milyar lira. 2002'de kredilerin geri dönme oranı yüzde 39-51 arasında iken, şimdi yüzde 98-99 oranlarında" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de arttığını iddia etti.

Türkiye'nin tarımda Cumhuriyet tarihinin en kötü performansını yaşadığını iddia eden Akar, "Bakanın sadece soyadı eker, başka bir şeyi yok" dedi.

Akar, tarım alanlarının giderek daraldığını savunarak, "1980'de 16 milyon sığır vardı, şimdi 2 milyon düştü; bir milyon manda vardı, 128 bine düştü. Koyun, 49 milyondan 29 milyona düştü. Keçi, 19 milyondan 9 milyona düştü. Ne oldu bu keçi, manda, koyun?" diye sordu.

Hükümetin çiftçiye 48 milyar lira borcu olduğunu iddia eden Akar, "Çünkü, onlara ödemeniz gereken desteklemeleri vermediniz" dedi.

HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, ülkede 6 milyon insanın sosyal yardımlarla, 13 milyon insanın asgari ücretle geçimini sağladığını, 30 milyon insanın da yoksulluk sınırının altında gelirle yaşamını sürdürdüğünü söyledi.

60 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının 30 milyona düştüğünü, 20 milyon olan sığır sayısının bir milyona gerilediğini iddia eden Çelik, "Manda ise yoklarla karşı karşıya. Hayvan sayısı bu durumda iken, siz, bir başarı öyküsünden bahsediyorsanız bizim aklımızla dalga geçiyorsunuz demektir" dedi.

Demir Çelik, toprak alanı olarak Türkiye'nin 40'ta biri olan İsrail ile 20'de biri olan Hollanda'nın sebze ve tarım üretiminde dünyanın en önemli markaları haline gelirken, Türkiye'nin tarım sektöründeki ihracatının bu iki ülkenin çok gerisinde kaldığını söyledi.

"İnsanlar tarlasını ekmekten vazgeçti, şehirlere göç etti" diyen Çelik, çiftçiye destek yapıldığını ancak bu desteklerin, geniş toprak arazilerinin sahibi feodal beylerine hizmet olarak geri döndüğünü kaydetti. Çelik, "Yoksul, muhtaç ve arazisi olmayan kişilere desteği yapmamız, onları üretime teşvik etmemiz lazım" dedi.

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, gübre fiyatlarının 2002'ye göre 8 kat arttığını ifade ederek, gübredeki yüzde 18 KDV'nin kaldırılması için teklif verdiğini ancak ele alınmadığını söyledi.

ABD, Avrupa menşeli üreticilerin ülkeye gelip tohum ürettiğini ve Türk çiftçisine sattığını savunan Varlı, "Çiftçiler çok zor durumda, üzerindeki elbisesi bile bankalara ipotekli" dedi.

"(Et üretimi arttı) diyorsunuz. Peki arttıysa hayvan sayısı niye azaldı?" diye soran Varlı, "Bu ülkenin üreten insanlarına sahip çıkın. Bizim meyve sebze satmamız gerekirken, bunları satın alıyoruz. En çok pamuk üreten ülke iken, şimdi pamuk ithal eder hale geldik. Benim üreticim en güzel pamuğu eker ama siz destek vermiyorsunuz ki üretici eksin" diye konuştu.

Varlı, devletin prim desteğini açıklamadığını belirterek, "Niye açıklamıyorsunuz? Açıklayın ki çiftçi ne ekeceğini bilsin" dedi. Türkiye'nin 10 milyon ton mısır ürettiğini ifade ederek, "Ama bizim talebimiz 7-8 milyon ton, üstüne bir de dışarıdan 1-2 milyon ton mısır alıyoruz. Peki bizim üretici mısırı ne yapacak? (Bizi hep eleştiriyorsunuz, çözüm sunmuyorsunuz) diyorsunuz. Biz çözüm de sunuyoruz ama siz dinlemiyorsunuz; siz, çiftçinin bakanı değilsiniz" dedi.

"ABD'de 125 kilo, Almanya'da 82 kilo, Türkiye'de 12 kilo et yeniliyor"

CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, devletin et ithal ettiğini ve ülke hayvancılığını bitirdiğini iddia ederek, "Gözünüz aydın, köylerde insan kalmadı, insanlar göç etti. Köylerde gençler o kadar zor durumdaki evlenemiyorlar, evlerde oturuyorlar" şeklinde konuştu.

Bakanlığın izlediği yanlış politikalar yüzünden köylünün evine icra geldiğini ve köylünün hayvanının icrayla satıldığını ileri süren Öğüt, "Kırmızı et, protein ve beynin gelişimi açısından çok önemlidir. TÜİK'e göre, Avustralya'da bir kişi bir yılda 142 kilo et yiyor, ABD'de 125 kilo, Almanya'da 82 kilo, İngiltere'de 80 kilo et yiyor. Türkiye'de ise yılda 12 kilo et yeniliyor" diye konuştu.

Öğüt, Et ve Süt Kurumu'nda büyük yolsuzluk olduğunu iddia etti. Kurumda ölü, veremli, şaplı hayvanların etlerinin satıldığını ve buna ilişkin ihbar yapıldığını kaydeden Öğüt, "Savcılığa göre, etler imha edilmiş gibi gösteriliyor ve satılıyor. Bize hastalıklı, veremli, şaplı etler yedirdiler. Kendi ürettiğimiz ette hastalık yok ama ithal hayvanlarda hastalık var" dedi.

Bakan Eker'in, il müdürlüklerine yazı yazarak, "yurtdışından gelen hayvanların sakatatlarının imha edilmesini ve gömülmesini istediğini" ileri süren Öğüt, "Bunlar hangi illerde, nereye gömüldü? Bunu açıklayın. Ben bunu size daha önce sormuştum ama söylememiştiniz. Bu yazıyı 3 yıl sonra kendim buldum" sözlerini sarfetti.

Gülfem İbiş adlı bir kadının, Et ve Süt Kurumu satış mağazasından aldığı kıymayı ve fişini gösteren Ensar Öğüt, "Kadın bana, 'kıymayı aldım evde pişirdim, kıyma koktu, bunun üzerine mağazaya götürdüm. Bana, (doğru ama ne yapalım, ithal ette koku var) dediler' dedi. Kokmuş eti millete yediriyorsunuz" dedi.

Daha sonra yanında getirdiği "koyun kellesini" gösteren Öğüt, "Bakan yazı yazıyor, 'ithal sakatatları yemeyin, gömün, yakın' diyor. Peki bu kelleleri yiyenler zehirlendi mi zehirlenmedi mi? Zehirlendiyse nerede zehirlendi ya da hangi illerde, nerede gömüldü bu hayvanlar?" diye sordu.

CHP'li Öğüt, et ve hayvan ithalatının yasaklanmasını isteyerek, "Çünkü dışarıdan gelen hayvanların çoğu, domuzların sakatatı ile yapılan yemlerden besleniyor. Onu yediği için bize domuz eti yediriyorsunuz, hakkımı helal etmiyorum size" dedi.

Öğüt, kürsüden ayrılmadan önce, "kelleden" kopardığı bir parçayı yedi.

-  "Tarımsal destek yüzde 2'nin üzerinde"

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, ülkedeki hayvan sayısının düştüğünü söyledi.

2002'den itibaren vatandaşların refahının artmaya başladığını, 30 milyon turist geldiğini, köylünün bin dolar olan milli gelirinin bin 500 dolara, genelde de 10 bin dolara çıktığını kaydeden Kılıç, "Ülkelerin refah düzeyi arttıkça kırmızı ete olan talep de artar, Türkiye'de de benzer durum oldu. Bu nedenle belli dönemlerde et ürünleri yetişmedi" dedi.

Et fiyatlarının yükselmesiyle ithalatın başladığını, bakanlığın da ette gümrük vergilerini belli oranlarda tutarak üreticiyi koruduğunu belirten Kılıç, bakanlığın hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruması gerektiğini vurguladı.

Yunus Kılıç, hayvancılığın merkezi doğu ve güneydoğuda terör belasının çıkması üzerine, bölgedeki 9 milyon küçükbaş hayvan sayısının azaldığını, bunun üzerine köylünün büyükşehirlere göç ettiğini, yüzde 40 olan köylü nüfus oranının yüzde 25'lere kadar düştüğünü  ifade ederek, "Bu nedenle tarım ve hayvancılıkta ciddi sıkıntılar oldu ama bunun kümülatif sonuçlarına bakmak lazım" diye konuştu.

Türkiye'de hiçbir zaman yüzde birin altında tarımsal destek verilmediğini, tarımsal desteğin yüzde 2'nin üzerinde olduğuna işaret eden Kılıç, "Tarımsal destekte AB ortalaması yüzde 0.75, OECD ortalaması ise yüzde 0.76'dır. Bu destek, sadece hesaba yatan para değildir, sulama yatırımları, tarımsal ürün destekleri gibi destekler de vardır" dedi.

AK Parti'li Kılıç, AK Parti'nin çiftçiye yeterince destek vermediği konusunda eleştirildiğini belirterek, "Çiftçiye 2002'de verilen destek 560 milyon lira idi. Şimdi ise destek 22.5 milyar lira, yani 45 kat artmış. Kredilerin geriye dönüş oranında da artma var. 2002'de kredilerin geri dönme oranı yüzde 39-51 arasında iken, şimdi yüzde 98-99 oranlarında" dedi.

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Mehdi Eker Yunus Kılıç Ak Parti Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title