Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Edirne'de

"Türkiye, Avrupa'da birinci tarımsal güç haline geldi" "Bitkisel ilaç kullanımıyla ilgili gıda uzmanları değil, ziraat mühendisleri değil, genetik mühendisleri değil, başka mesleklerden insanlar konuşuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, iktidara geldikleri günden bu yana Türkiye'nin tarım ve hayvancılık konusunda sınıf atladığını ve yatırımlarının devam ettiğini belirterek, " Türkiye, Avrupa'da birinci tarımsal güç haline geldi" dedi.

Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kentteki bir otelde düzenlenen, "Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarım sektörünü 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıkardıklarını söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'da birinci tarımsal güç haline geldiğini belirten Eker, şöyle devam etti:

"2008 yılından bu yana aynı durumdayız. Onlarda büyüdü ama Türkiye daha çok büyüdü. AB'nin 28 tane ülkesinin 10 yıllık tarımsal sektör büyümesi yıllık ortalama 0.2'dir. Türkiye, AB ülkelerinin 10 katı yıllık ortalamasının üzerinde büyüme kaydetti. Zaten onun için 23 milyar dolardan, 62 milyar dolar üzerine çıktık. Türkiye 2013'te 17 milyar dolar tarım ihracatı gerçekleştirdi."

Eker, yetiştirdikleri mühendislerin köylerdeki hayvan ve tarımsal ürün çeşitliliğini kayıt altına aldığına işaret ederek, bunların Türkiye haritasında görüntülenecek şekilde düzenlendiğini söyledi.

-"İlaç kullanımını azalttık"

Sağlıklı beslenme ve güvenilir gıda konularında tedbirler aldıklarını belirten Eker, "Burada özellikle ilaç kullanımını azalttık. Bunu vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum. Bu alanla ilgili çok şey söyleniyor. Televizyonlarda bazen kimi reklam amaçlı, kimi tanıtım amaçlı olarak anlatıyorlar. Ama hepsi de konu dışından insanlar" ifadesini kullandı.

Bitkisel ilaç kullanımı ve bitkisel gıdalarla ilgili konu dışından insanların konuştuğunu aktaran Eker, şöyle devam etti:

"Bitkisel ilaç kullanımıyla ilgili gıda uzmanları değil, ziraat mühendisleri değil, genetik mühendisleri değil, başka mesleklerden insanlar konuşuyor. Kimse de onlara, 'Sen bu işi nerede öğrendin, sana kim öğretti, sen hangi bilgiyle konuşuyorsun' demiyor. Bazen bir sürü sebzeye meyveye iftira ediyorlar. Mesela üretiminde hiçbir şekilde hormonun kullanılmadığı ve hormon kullanılmasına gerek kalmayan çilekle ilgili çıkıp televizyonlarda çilekle ilgili bahsedenler oluyor. Böyle komik durumlara düşüyorlar. Komik durumlara düştüklerinden bile habersizler. Maalesef enformatik kirlilik gırla gidiyor. Şimdi bu konuyla ilgili biz, meyve sebze üretimini 2002 - 2013 arasında 13 milyon ton artırdık. Zirai ilaç kullanımı 54 bin tondan, 39 bin tona düşürdük. Yani ilaçta yüzde 27 azalma meydana getirdik. Ama daha önemlisi 180 çeşit aktif maddeyi, yani zirai ilaç uygulamasını kullanımdan kaldırdık."

Eker, ilaç kullanımına ilişkin reçete uygulaması ve birçok denetim getirdiklerine işaret ederek, zirai ilaçlarla ilgili özellikle tarla kontrolü yaptıklarına dikkati çekti.

Eker, özellikle Trakya'nın hayvancılıkta hastalıklardan ari durumda olduğunu ve tüm Türkiye'nin bu seviyeye gelebilmesi için gayret gösterdiklerini kaydetti. - Edirne

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title