Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, İzmir'de

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarıyla ilgili belirlenen tavan fiyat uygulamasına ilişkin, "Taşın altına herkes elini koymalı mantığı ile aldığımız bir kararı, 'uygulamıyoruz, yapmam' diyen kim merak ediyorum. Böyle sorumsuz bir piyasa anlayışına biz karşıyız" dedi.

Bakan Çelik, Agroexpo Eurasia 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışının ardından fuardaki stantları gezdi. Bakanlığının standında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, tarımda Türkiye'nin insan gücünü verimli değerlendirmek istediklerini, bunun için bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Tarımda proje sahibi 35 yaşın altındaki genç çiftçilere 30 bin liralık hibe desteği vermeye hazırlandıklarını aktaran Çelik, "Ayrıca desteklerle, bir araya gelen ailenin ya da gençlerin, yerleşim biriminde, mahallede ya da köyde geçim kaynağı olabilecek imkanlara ulaşmalarını sağlayacağız. Şehirde yaşam zorluğu çeken gençleri köylere davet ediyoruz, onlara her türlü desteği vermeye hazırız" ifadesini kullandı.

Bakan Çelik, ette tavan fiyatı uygulamasıyla ilgili soruya, şöyle yanıt verdi:

"Biz serbest piyasadan yanayız ama bu serbest piyasa kuralları da sorumsuz bir anlam taşımamalı. Bir sorumluluk içinde hareket etmeleri gerekiyor. Bu anlamda kıyma, kuşbaşı ve karkas etle ilgili alınan karar bakanlığın kararı değil. Bütün ilgili birliklerin ve yetkililerin aldığı bir karardır. Bu kararın içeriği çok net; diyoruz ki 'Türkiye havyan varlığı sayısını artırsın, Türkiye'de 1 milyon ton olan kırmızı et üretimini 2 milyon tona çıkaralım. Bunu taşıma suyla yapmayalım, kendi kaynaklarımızla, kendimizi sıkıntıya sokmadan yapalım' ama spekülatörlere karşı durmak zorundayız. Bunun için her zaman söylüyorum 50 bin ton elimizde her an ithal edebiliriz. Bütün sektörlerle bir araya geldik 'et ithal etmeyelim, tavan fiyatları belirleyelim, kendi hayvan varlığımızı artırarak geleceğimizi görerek yürüyelim' dedik, bu yüzden tavan fiyatların uygulanmasıyla ilgili 6 aylık bir süre koyduk."

Kırmızı ette belirlenen tavan fiyatları anımsatan Çelik, 22-23 liraya alınan karkas etin yüzde 40 maliyet eklenerek 30-31 liraya satıldığını savundu.

Çelik, belirlenen tavan fiyatların uygulanması konusunda sektör yetkililerini sorumlu davranmaya davet ettiğini aktararak "Taşın altına herkes elini koymalı mantığı ile aldığımız bir kararı, 'uygulamıyoruz, yapmam' diyen kim merak ediyorum. Böyle sorumsuz bir piyasa anlayışına biz karşıyız. Herkes 78 milyona karşı sorumlu davranacak, kasabı da fırıncıyı da süt üreticisini de sorumlu davranmaya davet ediyorum" diye konuştu.

"250 gramlık ekmekle oynatmayız"

Ekmek fiyatlarıyla ilgili de bir çalışma yaptıklarını dile getiren Çelik, "Ekmek fiyatlarıyla ilgili analiz yaptık, 250 gram ekmeğin maliyeti 61 kuruşa geliyor. Üreticinin hatasından ya da başka sebeplerden üretim maliyeti artabilir ancak halkın almak zorunda olduğu 250 gramlık ekmekle oynatmayız. Herkes bunun farkında olsun. Kırmızı et, sütle ilgili aldığımız karar laf olsun diye alınmadı, saatlerce, günlerce ortak diyalogla alınmış bir karar" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Faruk Çelik Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title