Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, etteki fiyat uygulamasına ilişkin "Bugün itibarıyla 50 bin ton eti getirmeye başlarız ve fiyatları çok çok aşağıya çekebiliriz ama bu bizim üretimimiz açısından, hayvan varlığımız açısından doğru bir politika olmadığını her vesileyle paylaştım. Asıl olan üreticimizin girdilerini düşürmek ve bu girdilerin düşmesiyle birlikte et fiyatlarının da o çerçevede düşmesini sağlamaktır" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, etteki fiyat uygulamasına ilişkin "Bugün itibarıyla 50 bin ton eti getirmeye başlarız ve fiyatları çok çok aşağıya çekebiliriz ama bu bizim üretimimiz açısından, hayvan varlığımız açısından doğru bir politika olmadığını her vesileyle paylaştım. Asıl olan üreticimizin girdilerini düşürmek ve bu girdilerin düşmesiyle birlikte et fiyatlarının da o çerçevede düşmesini sağlamaktır" dedi.

Bakan Çelik, İzmir'de Agroexpo Eurasia - 11. Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışında, fuarların tarımsal tüm gelişmeleri çiftçi ve üreticilerle buluşturduğunu belirterek, etkinliğin gelişmesinde emek harcayan herkese teşekkür etti.

Dünyada 77 trilyon dolar olan küresel hasılanın yüzde 5'ini tarımın oluşturduğunu ve dünya nüfusunun yüzde 40'ının geçimini tarımdan sağladığını kaydeden Bakan Çelik, bu iki alanın bile tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çelik, dünyada 5 milyar hektar tarıma elverişli arazi olduğunu, bunun ancak yüzde 28'inin kullanılabildiğini bunun neticesinde dünyadaki 2 milyar insanın açlık ve yoklukla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Gıda ihtiyacının dünyanın çeşitli yerlerinde sosyal patlamalara neden olduğunu ve bu nedenle insanların canları pahasına göç ettiğine dikkati çeken Çelik, "Telefonunuz varsa, ekmeğiniz yoksa yaşama şansınız yok, telefonunuz olmasa ekmeğiniz olsa yaşamınızı sürdürebilirsiniz. İşte bu açıdan baktığımız zaman geçtiğimiz yüzyıl petrol savaşları olarak geride kaldı ama bugün bakıyoruz, karın doyurma pahasına gıdaya erişim savaşlar yılı olarak karşımıza çıkıyor, çok büyük tehlikeler söz konusudur. Dünya Bankası direktörü diyor ki 'Savaşlar var savaşlar olacak ama önümüzdeki savaşlar tarımla, gıdayla ilgili olacaktır.' Bu tabloya rağmen ne yazık ki gerek ülkemiz gerek dünya betonlaşmaya devam ediyor. Tarım alanlarının sağlıklı bir şekilde kullanılması noktasında bir irade ortaya konamıyor ve her gün tarım arazileri bir bir elimizden çıkmakta" dedi.

Çelik, tarımın vasıf gerektirmeyen bir iş gibi takdim etmenin tarıma yapılacak en büyük haksızlık olduğunu belirterek, bunun aksine insanların geleceğini ilgilendiren bu sektörde her şeyin bilinçli olarak yapılması gerektiğini vurguladı.

"10 yıl içerisinde gübre kullanımında yüzde 28 azalma oldu"

Bir yılda 1 milyar 300 bin ton gıdanın israf edildiğine işaret eden Çelik, Afrika'da ölenlerin ve Akdeniz'de boğulanların aslında "insanlık" olduğunu ifade etti.

Bakan Çelik, Türkiye'nin son 10 yılda Somali, Filistin ve Pakistan gibi ihtiyaç sahibi ülkelere 122 bin ton un gönderdiğini, birilerinin sözde insanlık adına bomba yağdırdığı Suriye'ye ise 10 bin ton unun gönderildiğini ve gitmeye de devam ettiğini aktardı.

Teknolojinin daha iyi kullanılması gerektiğinin altını çizen Bakan Çelik, "Teknolojiyi daha iyi kullanarak 10 yıl içerisinde gübre kullanımında yüzde 28'lik bir azalma gerçekleştirdik, bu son derece önemli bir rakamdır. Her alanda teknolojiyi sağlıklı kullanarak inşallah geleceğe daha güvenle bakma imkanımız olacak" diye konuştu.

Etteki tavan fiyat uygulaması

Bakan Çelik, üretimin ve üreticinin kazanması adına bakanlığının desteklerini sürdüreceğini aktararak, rafla tarla arasındaki fiyat farkının ciddi takipçisi olacaklarını söyledi.

Konuşmasında ette alınan tavan fiyat uygulaması konusuna da değinen Bakan Çelik, şunları kaydetti:

"Kasaplar ve kırmızı et üreticileriyle aldığımız bir karar var, dedik ki ' Türkiye et ithal etmemeli, Türkiye kendi hayvan varlığını oluşturabilecek potansiyele sahiptir onun için et ithal etmeyelim, spekülatörlerin bir parçası olmayalım. Biz birlik ve dayanışma içerisinde hayvan varlığımızı artıralım ve kendi yağımızda kavrulalım' şeklinde bir karar aldık ve tavan fiyatları konusunda hiçbir baskı söz konusu olmadan son derece demokratik bir şekilde belirleme yaptık. Evet bu fiyatlar dış piyasalara göre biraz daha pahalıdır ama bizim üreticimizin maliyetini de biliyoruz. Üreticimizi üretimden çekmeyeceğiz ahırları dolduracak, ahırları doldurmaya devam edeceksiniz. Bu işin içerisinden gelen, aile olarak bu işi yapan kardeşlerime sesleniyorum; sizin yanınızdayız sizi ne merde ne namerde muhtaç edeceğiz bunu açıkça ifade ediyorum. İthalat kolaydır, 50 bin ton ithal etme imkanımız şimdi var. Bugün itibarıyla 50 bin ton eti getirmeye başlarız ve fiyatları çok çok aşağıya çekebiliriz ama bu bizim üretimimiz açısından, hayvan varlığımız açısından doğru bir politika olmadığını her vesileyle paylaştım, her vesileyle söylüyorum. Asıl olan üreticimizin girdilerini düşürmek ve bu girdilerin düşmesiyle birlikte et fiyatlarının da o çerçevede düşmesini sağlamaktır. Üreteceğiz, ucuz üreteceğiz, ucuz satacağız 78 milyon da kendi üreticimizin ürettiği etleri ucuza yiyecek inşallah."

Açılışın ardından Bakan Çelik, "Altın Çan Damızlık Sığır Güzellik Yarışması"nda dereceye giren hayvan sahibine altın çan ödülünü verdi.

Bakan Çelik, fuar alanını gezerek buradaki üreticilerle sohbet etti.

Törene, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dünya Arıcılık Birliği Başkanı Philip Mccabe, Kosova Tarım Bakan Yardımcısı Vezir Jonuzaj ile sektör temsilcileriyle üretici ve çiftçiler katıldı.

Fuar İzmir Gaziemir'de 337 bin metrekare alanda 54 yabancı ülkenin katılımı, 450 stantta bin 400 markanın temsili ile 230 bin ziyaretçinin hedeflendiği Agroexpo Eurasia, 14 Şubat Pazar akşamına kadar sürecek.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dünya Bankası Faruk Çelik Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title