Haberler

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: (2)

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sözüm ona çağdaş dünya 'Terörist misiniz?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Sözüm ona çağdaş dünya 'Terörist misiniz?', kucak açıyor; 'Darbeci misiniz?', kucak açıyor; ama 'Aç mısınız?', ölüver gitsin diyor. Dünyanın hali maalesef bu." dedi.

Çelik, Bloomberg HT'nin düzenlediği Tarım Zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, bugün dünyada 800 milyon aç, 1 milyar yoksula karşın 600 milyon aşırı kilolu insan bulunduğunu belirterek, 39 ülkede gıda, 80 ülkede de su kısıtı olduğunu ifade etti.

Dünyada 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğine işaret eden Çelik, bu gıdanın 3'te 1'i tasarruf edilse açlık sorunu olmayacağını dile getirdi.

Çelik, "Bir tarafta sefalet, bir tarafta sefahat anlayışı hakim durumda. Bu kara tablonun müsebbibi kemirenler, sömürenler, semirenler ve emperyalist anlayışa sahip olanlardır. Amaç sadece kazanmak olunca ve insani değerler gözetilmeyince dünya ve insanlığın felaketine sebep olursunuz." diye konuştu.

Dünyadaki tahıl stoklarının 500 milyon tonu aştığını belirten Çelik, "Bir tarafta stok var, bir tarafta ise açlık sorunu yaşanıyor. Sorun aslında gelir dağılımındaki adaletsizlikte. Bu sürdükçe sorunların üstünden gelmek mümkün olmayacak." ifadelerini kullandı.

Çelik, bereket dolu dünyanın aç karınları doyurduğunu ama açgözlülüleri doyuramadığını ifade ederek, "Sözüm ona çağdaş dünya 'Terörist misiniz?', kucak açıyor; 'Darbeci misiniz?', kucak açıyor; 'Aç mısınız?', ölüver gitsin diyor. Dünyanın hali maalesef bu. Daha dün Ege'de yine 10 ceset kıyaya vurdu. Daha önce Türkiye bu önlemleri tek başına almamış olsa ne cesetler kıyıya vuracaktı." yorumunu yaptı.

- "Toprakla ölündüğü zaman değil yaşıyorken buluşulmalı"

Bugün 7 milyar olan dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara yaklaşacağını aktaran Çelik, mevcut tarımsal hasılanın üzerine yüzde 60'lık ilave bir hasıla gerçekleşmezse bugün 2 milyar olan yoksullukla mücadele eden insan sayısının 2'ye katlanacağına dikkati çekti.

Çelik, dünyanın 49 milyon kilometrekaresinin tarıma elverişli olduğunu belirterek, kullanılabilecek tarım arazisinin ise 14 milyon kilometrekare civarında bulunduğunu dile getirdi.

Dünyada her yıl 120 bin metrekarelik alanın tarım dışı kaldığına işaret eden Çelik, "Bu devam ederse ortalama 116 yıl sonra tarım yapacak alan kalmayacak. İnsanlık aslında kendi kıyametini hazırlıyor." görüşlerini aktardı.

Dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirlerde yaşadığını anlatan Çelik, "Kırsalı boşaltıyoruz. Herkes hazır yiyici, hazır tüketici. Boşalan tarım alanlarını kim ekecek? Kim sofraya bir şey taşımak için mücadele edecek? Karşı karşıya kaldığımız bir başka tehlike de bu." değerlendirmesinde bulundu.

Faruk Çelik, "Öyle bir zamana gidiyoruz ki 'Gıdayı kontrol eden dünyayı kontrol eder.' diyebiliriz. Önümüzdeki savaşlar su ve gıdaya erişim savaşları diye tanımlanabilir." dedi.

Toprakla ölündüğü zaman değil yaşıyorken buluşmanın önemli olduğunu dile getiren Çelik, "Özümüzü, aslımızı unutmadan bir yaşam dizayn etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

- "Bizim ne yele ne sele ne de ele verecek toprağımız var"

Türkiye'de 24 milyon hektar tarım, 14,6 milyon hektar mera, 1 milyon hektar su alanı bulunduğu bilgisini veren Çelik, 2 milyonun üzerinde de çiftçi olduğunu aktardı.

Çelik, ülkede 116 milyon ton bitkisel, 23 milyon ton hayvansal üretim yapıldığını, 161 milyar liralık tarımsal hasıla olduğunu ve 17 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştirildiğini aktardı.

Bu yıl 13 milyar lira tarımsal destek sağlanacağını ifade eden Çelik, 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyar dolarlık tarımsal ihracat hedeflediklerini söyledi.

Bunun başarılması için toprak, gübre, ilaç, tohum, fide, fidan destekleme, pazarlama, TARSİM, lisanslı depo ve hayvancılıkta yerli üretim konularında yoğun çalışma başlattıklarını anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Toprağın korunması kapsamında öncelikle 141 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik. Toplamda ise 300 ova tarımsal sit alanı olacak. Bizim ne yele ne sele ne de ele verecek toprağımız var. Topraklarımızı betonla değil tohumla nikahlayan bir anlayışı oturtmamız gerekiyor. Ekilmedik bir karış arazi bırakmayacağız. Yüzlerce hektar arazi çeşitli nedenlerle atıl vaziyette duruyor. Arazilerimizi keyfi kullanma yaklaşımında olmamalıyız. Toprağın niteliğini de artırmak amacıyla bilinçli tarım konusunda yoğun bir çalışma başlattık. 2018'de çayda organik tarıma geçiyoruz.

Bakan Çelik, Türkiye'nin tarımda hedeflerine ulaşmak için verimi artırması gerektiğini vurgulayarak, hektar başına buğday üretiminin dünya ortalaması 3,2 ton, OECD ortalaması 3,7 ton iken, Türkiye'de bu rakamın 2,9 ton olduğunu ifade etti.

Artık "geçimlik tarım" anlayışından çıkmak gerektiğini aktaran Çelik, tarımda maliyetleri düşürebilmek için müşterek araç kullanımı gibi mekanizmalardan faydalanmak gerektiğini söyledi.

Çelik, verimin artması için arazi toplulaştırması yaptıklarını kaydederek, giderlerin düşeceği, gelirlerin yükseleceği bir model olduğu için birçok yerde gönüllü toplulaştırma gerçekleştireceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Bloomberg Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title