Haberler

Gezi'deki Çarşı" Beraat Etti

Mahkeme heyeti "Örgüt kurma ve yönetme" "Örgüte üye olma" ve "Darbeye teşebbüs" suçlarından yargılanan sanıkları cezalandırmayı gerektirecek yeterli kesin her türlü şüpheden uzak delil yok" dedi ve tüm sanıkların beraatini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti "Örgüt kurma ve yönetme" "Örgüte üye olma" ve "Darbeye teşebbüs" suçlarından yargılanan sanıkları cezalandırmayı gerektirecek yeterli kesin her türlü şüpheden uzak delil yok" dedi ve tüm sanıkların beraatini kararlaştırdı. Beraat kararı oybirliğiyle alındı. Davanın ardından açıklama yapan sanıklardan Erdem Işık, "Biz bu ülkenin topraklarına zarar verecek hareketlerde hiçbir zaman bulunmadık. Devlete de zarar vermedik. Zaten devlet bizim. Ele geçirme gibi bir lüksümüz yok, çünkü devlet bizim. O yüzden bugünkü kararı büyük mutlulukla karşıladık."

Gezi Parkı olaylarına ilişkin Beşiktaş'ın taraftar grubu Çarşı üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 tutuksuz sanığın yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında 21 tutuksuz sanık ve avukatları hazır bulundu.

Saat 10.30'da başlayan duruşmada sesli ve görüntülü kayıt yapıldı. Duruşmada, avukatlar ve sanıklar, esas hakkındaki mütaalaya karşı savunma yaptı.

"BEŞİKTAŞIM'IN CANI SAĞOLSUN. BERAATİMİ İSTİYORUM"

Tutuksuz sanık Savaş Yeşiltepe olay tarihinde yeni evlendiğini ve balayında olduğunu söyledi. Otelde olduğuna dair belgeleri ve uçak biletlerini dosyaya sunduğunu belirten Sanık Yeşiltepe, "Burada olmamın tek sebebi Beşiktaş sevdalısı olmamdır. Beşiktaşım'ın canı sağolsun. Beraatimi istiyorum" dedi.

"BERAAT VERMEK ZORUNDASINIZ"

Sanık Hakan Tezel de kanser hastası olduğunu, akciğerinin yarısının olmadığını belirterek, "Bu sistemi sevmiyorum. Beraatimi talep etmiyorum. Çünkü beraat vermek zorundasınız" dedi. Diğer sanıklar da beraatlerine karar verilmesini istedi. Sanıkların ardından avukatlar söz aldı. Savunmaların alınmasının ardından duruşmaya saat 13.00'den 14.30'a kadar ara verildi.

DARBEYE TEŞEBBÜS SUÇUNDAN TÜM SANIKLARA BERAAT

Saat 15.00'de kararını açıklayan mahkeme heyeti, "Örgüt kurma ve yönetme" ve "Örgüte üye" suçlarından suçun unsurları oluşmadığından sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyeti, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan da sanıkların üzerlerine atılı olan suçu işlediklerine dair ve cezalandırılmalarını gerektirir dosyada yeterli kesin her türlü şüpheden uzak delil bulunamadığından tüm sanıkların ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

"SANIKLARIN ANAYASAL DEMOKRATİK BİR HAK OLARAK TOPLANTI VE GÖSTERİYE KATILMALARINA RAĞMEN..."

"2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na Muhalefet" suçundan sanıklar hakkında kamu davası açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti kararında "...Sanıkların Anayasal demokratik bir hak olarak toplantı ve gösteriye katılmalarına rağmen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu anlamında suç teşkil eden eylemlerinin bulunmadığı, dosyada delil olarak dayanılan dinleme tapelerinin bu suç açısından delil niteliğinde bulunmadığı, sanıkların cep telefonu sinyal bilgilerine dayalı tespitlerinde sanıkların suç teşkil ettiği iddia edilen eylemlerini ortaya koymadığı, ayrıca sanıkların işledikleri iddia edilen eylemleri ile ilgili hemen akabinde düzenlenen tutanağın da bulunmaması karşısında şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verildi" ifadelerine yer verdi.

"GÖREVİ YAPTIRMAMAK İÇİN DİRENME" SUÇUNDAN DA BERAAT KARARI

Mahkeme heyeti "Görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından ise yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

2 SANIĞIN CEZASI ERTELENDİ

Sanık Kaan Kabaş'ı "Yasak muşta" taşımak suçundan 5 ay hapis ve 400 TL adli para cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Sanık Numan Bülent Ergenç'i de "Yasak tabanca taşımak" suçundan 10 ay hapis cezasına ve 400 TL adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti. Ancak mahkeme heyeti, Kaan Kabaş ve Numan Bülent Ergenç'in bu hapis cezalarını erteledi, sanıkların da 1'er yıl süreyle denetim altında bulundurulmasına hükmetti.

2 SANIK 2 YIL 6'ŞAR AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Mahkeme heyeti, sanıklar Erol Özdil ve İbrahim Halilullah Turan'ı "Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması ve bir yerden diğer bir yere nakletme" suçundan ayrı ayrı 2 yıl 6'şar ay hapis cezası ve 80 TL adli para cezasına çarptırdı. Mahkeme 2 sanığın, hapis cezalarını ise ertelemedi. Mahkeme kararı oybirliğiyle aldı.

DAVANIN ARDINDAN AÇIKLAMA

Kararın ardından sanıklar ve avukatları duruşma salonunda alkış tuttu. Sanıklar ve avukatlar kararı birbirlerine sarılarak kutladı.

İzleyici kısmında bulunan taraftarlar da duruşma salonunda slogan attı, ancak mahkeme heyeti uyardı. Duruşma salonundan çıkan Çarşı Grubu, bir süre de adliye koridorlarında tezahüratlarını sürdürdü. Adliye dışına çıkan Çarşı Grubu, burada yaptıkları açıklamada beraat kararından dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

"TOPLUMUN VİCDANI OLAN ÇARŞI, ADALET NEZDİNDE DE AKLANMIŞ OLDU"

Sanık avukatlarından Devrim Alpaslan, "Sanıklar hakkında daha önce savcının verdiği mütalaa vardı. Terör suçlamasından beraat, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefetten 1 yıl ile 3 yıl arası isteniyordu. Burada bulunan bütün arkadaşlarımız gerek örgüt üyeliğinden gerekse toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefetten suçlarından beraat aldılar. Böylece bu toplumun vicdanı olan Çarşı, adalet nezdinde de mahkeme nezdinde de aklanmış oldu" dedi. Bu dava nedeniyle çoğu sanığın psikolojisinin bozulduğu ve ailevi sorunlar yaşadığını belirten avukat Alpaslan, "İnşallah 2016, onlar için Çarşı için, bizler için hayırlı olur, güzel güneşli günler olur" dedi.

"DEVLETE DE ZARAR VERMEDİK. ZATEN DEVLET BİZİM. ELE GEÇİRME GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ YOK, ÇÜNKÜ DEVLET BİZİM"

Sanıklardan Erdem Işık ise "Suçsuz olduğumuzu başından beri biliyorduk. Yaptığımız herşeyin sorumluluğunun bilincindeyiz. Biz bu ülkenin topraklarına zarar verecek hareketlerde hiçbir zaman bulunmadık. Devlete de zarar vermedik. Zaten devlet bizim. Ele geçirme gibi bir lüksümüz yok, çünkü devlet bizim. O yüzden bugünki kararı büyük mutlulukla karşıladık" diye konuştu.

"KARAR BEKLEDİĞİMİZİN ÇOK ÜSTÜNDE"

Sanık avukatlarından Derviş Yıldız da "Bugün burada hiçbirimizin hayal etmediği kadar olumlu bir değerlendirme oldu. Bizi yargılayan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, onlardan beklediğimizin çok üstünde bir hukuki munazaraya girerek, ciddi bir emek vererek çok doğru bir karar verdi" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erdem Işık Beşiktaş İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title