Haberler

Gezi Belgeselinin Yasak Kriterleri: İnsan Hakları, Etik ve Hukuk

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Komitesi, cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle Gezi Parkı olaylarının anlatıldığı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli belgeselin yarışma dışı bırakılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ücretsiz gösterimler için kriterlerinin insan hakları, etik ve hukuk olduğu belirtilen açıklamada, "Komitenin sansürcü bir zihniyete sahip olmadığı ve asla olamayacağı anlaşılmalıdır" denildi.

Büyükşehir Belediyesi'nce, 10- 18 Ekim tarihleri arasında 51'inci düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Ulusal Belgesel Film Yarışması'na ön jüri tarafından seçilen Reyan Tuvi'nin yönetmenliğini yaptığı 'Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek' isimli yapımın Festival Komitesi'nce Türk Ceza Kanunu'nun hakaret ve cumhurbaşkanına hakaret suçlarını düzenleyen 125'inci ve 299'uncu maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yarışmadan çıkartılması üzerine Elif Dağdeviren yönetimindeki Festival Komitesi yazılı bir açıklama yaptı.

'ÖN JÜRİ YARDIMCI ROLDEDİR'

Açıklamada ön jürilerin görevinin yönetime ve ana jürinin çalışmasına yardımcı olmak adına bir seçki iletmekten ibaret olduğu belirtildi. Festival yönetiminin başvuran filmleri kabul etme ya da reddetme hakkına sahip olduğunun belirtildiği açıklamada bu konunun festival yönetmeliğinin 25'inci maddesinde de düzenlendiği hatırlatıldı.

'KRİTERLERİMİZ İNSAN HAKLARI, ETİK VE HUKUK'

Festival yönetimlerinin ön jüri tarafından belirlenen yapımları, özellikle halka açık ve ücretsiz yapılacak gösterim programına dahil etme ölçütlerinin insan haklarını rencide etmeme, etik ve hukuki kriterleri karşısına almamak olduğunun altı çizilen açıklamada şunlar belirtildi:

"Filmlerin ön jüri tarafından seçilmesinde, izleme sürecine kimse dahil ya da müdahil olmamıştır. 51'inci Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni düzenleyen komitenin sansürcü bir zihniyete sahip olmadığı ve asla olamayacağı, seçtiği ön seçici kurul üyelerinden, açık ve şeffaf ön eleme sürecinden anlaşılmalıdır. Festivalin seçilmiş olan uzun metraj, belgesel ve kısa metraj kategorilerinde yer alan filmlere bakıldığında da bu konudaki tarafsızlık net bir şekilde görülecektir. Festival programına davet edilmiş olan, çok güçlü ve birçok farklı konunun işlendiği filmlerden oluşan diğer belgeseller, kısa ve uzun metrajlı filmlerin gösterimiyle beraber yönetimin herhangi bir temaya değil, sadece söz konusu kriterlere göre hareket ettiği, programımızda yer alan tüm filmler üzerinden anlaşılmaktadır."

FESTİVAL BU TARTIŞMANIN GÖLGESİNDE KALMAMALI

Ulusal Belgesel Film Yarışması ön jürisiyle yaşanan sürecin iletişim sorunu olarak belirtildiği açıklama "Festivalimizi bu tartışmanın gölgesinde bırakmayacağına inancımızı sürdürdüğümüzün ve iyi niyetimizin bilinmesini özellikle bildirmek istiyoruz" ifadeleriyle sona erdi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Reyan Tuvi Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title