Haberler

Gerze'de Kokulu Üzüm Üretimi Yaygınlaştırılacak

Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Karadeniz Bölgesi'ne has olan kokulu üzüm (İsabella) üretiminin ilçede yaygınlaştırılacağı belirtildi.

Gerze Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Karadeniz Bölgesi'ne has olan kokulu üzüm (İsabella) üretiminin ilçede yaygınlaştırılacağı belirtildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Halil Karadeniz, aroması ile diğer üzümlerden farklılık gösteren, bölgeye özgü bir üzüm çeşidi olan İsabella üzümünün yaygınlaştırılması için ilçenin köylerindeki asmalardan toplanan 1500 asma çeliğinin köklendirme şeridine dikildiğini söyledi.

Gelecek güz döneminden itibaren köklenen asma çeliklerinin fidan haline getirilerek çiftçilere dağıtılacağını belirten Karadeniz, en az bir dönüm kapama bahçe kurana bahçe tesisi, bakım, budama, destek sisteminin oluşturulması gibi teknik konularda destek verileceğini kaydetti.

"Bölgemiz için yaptığımız planlamada 2 metre yüksekliğe kadar destek sistemli asma bahçesi düşünülmektedir" diyen Karadeniz, şöyle devam etti:

"İsabella üzümünün diğer üzümlere göre birçok üstün tarafları vardır. Diğer üzümlerde görülen mantar, bakteri, küflerden oluşan hastalıklar Karadeniz üzümünde görülmemektedir. Bu özellik Karadeniz üzümünün biyolojik olarak aşırı nem, yağışlara ve az güneşe rağmen hasta olmaması dirençli bir meyve olduğunu göstermektedir. Dünyada özellikle İngiltere'de bulunan kanser ve kalp hastalıkları araştırma uzmanlık merkezleri Karadeniz Üzümü üzerinde yaptıkları araştırmada, başta kalp ve kanser rahatsızlıkları olmak üzere çok sayıda hastalığa karşı bu üzümün insanlar için koruyucu besin olduğu ispatlanmıştır."

Karadeniz, İsabella üzümünün dünyada sadece Karadeniz Bölgesi'nde kaliteli olarak üretildiğini ifade ederek " Karadeniz Bölgesi'nde bu üzümün kokulu üzüm, kara üzüm, muacır üzümü, çilek üzümü, favlı üzümü olarak yerel isimleri vardır. Dünya literatüründe ise bu üzüm İsabella olarak bilinmektedir. Üzümün kabuğu renklidir. Karadeniz Bölgesi Türkiye'nin en çok yağış alan, en yüksek nem oranı olan bölgedir. Bu nedenle diğer kültür çeşidi üzümler aşırı ilaçlama ve gübreleme yapılmadan yetişmemektedir. İsabella çeşidi ise yağış ve nemden kaynaklanan mantar ve bakteriyel hastalıklara son derece dayanıklıdır. Bölgede bu üzüme 'Karadeniz güzeli' de denilmektedir. Kokulu üzüm renklidir. Salkım ilk oluştuğunda açık renklidir. İlerleyen dönemde pembe, kırmızı renk alır. Olgunlaşınca ise siyah veya siyah mavi renk alır" dedi.

Renkli üzümlerin kabuğunda bulunan 'resveratol' maddesinin kanser önleyici bir bileşik olduğunu dile getiren Karadeniz, şöyle devam etti:

"Kokulu üzümden başka dut, yaban mersini ve yer fısıtığ da bulunur. En fazla bulunduğu bitki kokulu üzümdür. Canlı hücresinde tümör oluşumunu engelleme özelliği vardır. Kokulu üzüm aynı zamanda önemli bir antioksidandır. Kılcal damarlarda kan katılaşmasını önleyerek kalp krizlerini azaltır. Londra Kanser Araştırma Enstitüsüne göre göğüs kanseri uygulanan radyasyon tedavisi sonrasında oluşan doku ve yara izlerini azaltır." - Sinop

Kaynak: AA / Yerel

Karadeniz Bölgesi Halil Karadeniz Gerze Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title