Haberler

Germencik'te Jeotermal Sular Doğayı ve Menderes'i Tehdit Ediyor

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde, jeotermal enerji ile elektrik üretimi yapan kuyulardan çıkartılan, yeraltına geri verilmeyerek Büyük Menderes Nehri'ne ve tarlalara bırakılan termal suların doğa ve çevre kirliliğine neden olduğu belirtildi.

Aydın'ın Germencik İlçesi'nde, jeotermal enerji ile elektrik üretimi yapan kuyulardan çıkartılan, yeraltına geri verilmeyerek Büyük Menderes Nehri'ne ve tarlalara bırakılan termal suların doğa ve çevre kirliliğine neden olduğu belirtildi. Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, önlem alınmazsa ileriki yıllarda Büyük Menderes'in suyunun parmak sokulsa kanser olacak düzeye geleceğini söyledi.

Germencik ve yöresinde yaklaşık 20 yıldır 200 kadar jeortermal kuyusundan çıkartılan sıcak suyla enerji üretimi yapılıyor. Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereği bu kuyulardan çıkartılan sıcak suyun yeraltına geri verilmesi gerekirken dışarıya salınarak çevreyi ve doğayı kirlettiği iddia edildi. En büyük zararın Söke Ovası'ndaki tarım arazilerinin gördüğüne değinen Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, "Jeotermal istenilen ve olması gereken bir enerjidir. Bu enerjiye karşı değiliz ancak çevreye ve insanlara zarar vermeden uygulanması gerekiyor. Birçok teknolojik yöntem varken bunları kullanmıyor ve çevreyi kirletiyoruz. Yeraltından enerji üretimi için çıkartılan sıcak sular daha sonra geri verilmeyip, direk Büyük Menderes Nehri'ne salınıyor. Bunun içerisinde hem toprağa hem çevreye zarar veren birçok metal mevcut. Toprağın yapısını bozan bor, sodyum ve tuza kadar bir sürü değerler var. Biz bunu üç boyutta fiziksel, biyolojik ve görüntü bozukluğu olarak inceleyebiliriz. Özellikle suda eriyen kimyasal maddeler toprağa zarar veriyor ve direk Büyük Menderes'e gidiyor. Büyük Menderes ileriki yıllarda parmağınızı soksanız kanser olunabilecek seviyeye gelecektir. Menderes şu an dördüncü sınıf tuzlu su haline gelmiştir. Nehrin suyu içerisinde civasından bakırına, çinkosundan arseniğine kadar her türlü zararlı içerik var. Bu sular nedeniyle toprak yıllar sonra ürün veremez duruma gelecektir. Çünkü suyun içerisindeki mineraller toprağın gözeneklerini tıkar. Bunun en büyük zararını ise Söke ovasındaki araziler görecektir" dedi.

Yer altından çıkan bu zararlı suyu çevreye salan insanları çevreye duyarlı olmaya davet eden Barış, üst düzey yetkilileri, siyasileri de bu olumsuz duruma 'dur' demeleri için göreve çağırdı.

'10 YIL SONRA TARIM BİTECEK'

Germencikli çiftçi Halil Çetinkaya ise, "Jeotermal günümüzün gerekli olan enerjilerinden biridir. Enerji için, dağından yağ, ovasından bal akan Aydın kirletilirse insanlığa ve doğaya büyük zarar verilmiş olur. Çevreye verilen bu zararla inciri, zeytini ve tarımı bitirirsek burada çok büyük bir hata yapmış oluruz. Güneş enerjisi gibi kaynaklardan faydalanmak varken, toprağı ve çevreyi bitiriyoruz. Edindiğimiz bilgilere göre önlem alınmazsa 10 yıl içerisinde tarımın biteceği ve her bin kişiden 450'sinin kanser hastası olacağı söyleniyor. Bunca uyarılara ve söylentilere rağmen jeotermal su kullanılmasına bir anla veremiyorum. Termal suların topraklarımaz salınması çok yanlış. Yetkililerin bir an önce buna bir çözüm getirmesi gerekiyor" diye konuştu.

'TERMAL SUYU DOĞAYA SALANA AĞIR CEZALAR VAR'

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de jeotermal enerji ile ilgili ortada bir yasa olduğuna dikkati çekip, "Bu yasayı da AK Parti olarak 2007 yılında biz çıkardık. O yasa, sondaj yapıp metrelerce derinlikten sıcak suyu çıkardığında, bunu tekrar yer altına enjekte etmek mecburiyeti getiriyor. Bu mecburiyet, sıcak suyu çıkaran elektrik üreten firmanın da menfaatinedir. Oradan çıkarılan suyu yer altına basmazsa oradaki rezerve soğuyacak ve sonuç itibari ile zaman kendi elektrik üretiminde zafiyete uğrayacak. Yani jeotermal çıkarılan kaynağın tekrar yerin altına beli bir metreden verilmesi söz konusudur. Diğer taraftan eğer bunu doğaya veriyorsa buda kanunen yasak. Termal suyu doğaya verdiği tespit edilirse büyük cezaları var hatta işletmesinin kapatılma durumu söz konusu" dedi. - Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Büyük Menderes Nehri Germencik Termal Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title