Haberler

Genleri Saflaştırılan Pırasa Tohumu, Dört Mevsim Ürün Verecek"

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, laboratuvar çalışmaları sonucu tüm genleriyle saflaştırılmış, 4 mevsim üretilebilen pırasa türleri geliştirdiklerini bildirdi.

SEBAHATDİN ZEYREK - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, laboratuvar çalışmaları sonucu tüm genleriyle saflaştırılmış, 4 mevsim üretilebilen pırasa türleri geliştirdiklerini bildirdi. Alan, "Tüm genleri için saflaştırılan pırasa hatlarının elde edilmesi ve bunlardan tohum üretiminin gerçekleştirilmesi ülkeye ekonomik, genetik, biyoteknoloji ve akademik çalışmalar açısından çok büyük bir başarı sağlayacak" dedi.

Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce teknolojik ıslah ile sebze tohumu üretimi projesi amacıyla kurulan PAÜ bünyesinde kurulan BİYOM'un, Türkiye'nin farklı bölgelerinden başta soğangiller olmak üzere çeşitli bitkisel materyali inceleme ve üzerinde çalışma yapmak amacıyla topladığını belirtti.

Çalışmalarını TÜBİTAK desteğiyle yürüttüklerini kaydeden Alan, 2 yıl önce başlanan pırasa ıslahına yönelik araştırmalarda başarılı sonuçlara ulaşıldığını, ortaya çıkarılan saflaştırılmış pırasa tiplerinin üretimi aşamasına gelindiğini ifade etti.

Alan, Türkiye'deki 8-9 pırasa çeşidi örnekleri üzerindeki laboratuvar çalışmalarında saflaştırılmış pırasa hatları elde ettiklerini bildirerek, "Soğangillerin bir türü olan pırasa üzerindeki uygulamanın bu kadar başarılı olacağını tahmin etmiyorduk. Deneme aşamasından sonra pırasanın da genetik açısından saflaştırılabilir bir bitki türü olduğunu gözlemledik" dedi.

"Dört mevsim pırasa üretilebilecek"

Üzerinde çalışılan pırasa türlerini seranın dışında, kar yağan dönemlerde diktiklerini ve soğuktan etkilenmediklerini gözlemlediklerini açıklayan Doç. Dr. Alan, saflaştırılan genetik örnek sayesinde Türkiye'de her mevsim pırasa üretimi yapılacağını söyledi.

Genleri saflaştırılan pırasa hatlarının elde edilmesi ve bunlardan tohum üretilmesinin Türkiye'de gerçekleştirilen genetik ve biyoteknoloji çalışmaları açısından büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Alan, arazi denemeleri tamamlandıktan sonra pırasanın ticari çeşitler haline getirilebileceği aktardı.

Alan, "Tüm genleri için saflaştırılan pırasa hatlarının elde edilmesi ve bunlardan tohum üretiminin gerçekleştirilmesi ülkeye ekonomik, genetik, biyoteknoloji ve akademik çalışmalar açısından çok büyük bir başarı sağlayacak" diye konuştu.

Çalışmaların tamamlandığında birkaç yüz pırasa çeşidinin olacağını, tüm özellikleri açısından karakterize edilmiş olarak yazlık, güzlük ve kışlık olarak pırasa çeşitlerinin üretilebileceğini kaydederek,

Kaynak: AA / Yerel

Pamukkale Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title