Haberler

Genelkurmay Başkanlığı Komuta Devir-Teslim Töreni

Genelkurmay Başkanlığını devreden Orgeneral Necdet Özel, paralel yapıyla mücadeleye ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademeleri konunun önemi ve ciddiyetine vakıftır.

Genelkurmay Başkanlığını devreden Orgeneral Necdet Özel, paralel yapıyla mücadeleye ilişkin, "Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademeleri konunun önemi ve ciddiyetine vakıftır. Gereğini yapmıştır ve yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğu her zaman göz önünde tutulmuş ve işlemler bu çerçevede yürütülmektedir" dedi.

Orgeneral Özel, Genelkurmay Başkanlığı Karargahındaki, Genelkurmay Başkanlığı Komuta Devir-Teslim Töreni'nde, 4 yıl önce "sürpriz bir gelişme sonucunda" devraldığı genelkurmay başkanlığı görevini bugün devrettiğini belirtti.

Kısa bir süre sonra görevinden ve gururla taşıdığı üniformasından ayrılacağını dile getiren Orgeneral Özel, şunları söyledi:

"Göreve başladığım tarihten bugüne kadar geçen 4 yıllık süre içinde özellikle ülkemizde ve ülkemizin yakın çevresinde çok önemli gelişmelere tanık olduk. Bu gelişmelerin önemli bir bölümü TSK'nın kurumsal kimliği ve ülkemizin güvenliğiyle de yakından ilgili olduğundan geride bıraktığımız 4 yıllık sürenin birçok bakımdan zor bir dönem olarak tarihteki yerini alacağını düşünüyorum. Bu dönemde TSK üzerine düşen görevlerini ve çağın gerektirdiği dönüşümü komutan arkadaşlarım ve karargah mensuplarıyla oluşturduğumuz müşterek akıl, gönül birliği, karşılıklı güven duygusu içerisinde ve azami gayretle gerçekleştirmeye çalıştım. Bir yandan genelkurmay başkanlığı şerefini devraldığım dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri muvazzafıyla, emeklisiyle tam anlamıyla bir travma yaşıyordu. Personelimize yönelik sürdürülen davalarla ve kurumsal itibarımızın sorgulandığı bir gündemle karşı karşıya bulunuyorduk. Söz konusu süreç nedeniyle TSK'nın dayanışma ruhunun, birlik ve bütünlüğünün muhafazasında bazı tereddütler hasıl olmuş, personelimizin moral motivasyonu zayıflamış, kamuoyu nezdindeki kurumsal itibarımız ve güvenilirliğimiz zedelenmiş hatta kimi çevrelerin haksız ithamlarıyla TSK'nın görev etkinliği sorgulanır hale gelmiştir. Bu süreçte komutan arkadaşlarımla birlikte öncelikle bu durumun düzeltilmesini ve iç bünyedeki çöküntünün ortadan kaldırılmasını amaçladık."

"Bazı kişi ve çevrelerin mesnetsiz algı operasyonlarına rağmen..."

Personelin moral, motivasyonlarının yükseltilmesine, kendilerine olan güvenlerinin yeniden kazandırılmasına, disiplin ve itaat duygusunun muhafaza edilmesine gayret gösterdiklerini dile getiren Özel, "Diğer yandan TSK'nın kendi görevlerine odaklanmasını sağlayarak kamuoyu algısının, kurumsal itibarımızın ve güvenilirlik seviyesinin arzu edilen düzeye ulaştırılması için hep birlikte yoğun emek sarf ettik" ifadelerini kullandı. Orgeneral Özel, şöyle konuştu:

"Personelimize yönelik davalar sürecinde iddiaları kabullenmesek bile demokratik bir devlet olmanın gereği olan hukuksal sınırlar içinde kalmaya özen gösterdik. Bazı kişi ve çevrelerin mesnetsiz algı operasyonlarına rağmen Türk Silahlı Kuvvetlerinin aile olma özelliğinin gereği olarak personelimize ve ailelerine sahip çıktık. Maddi, manevi destek vermeye ve yanlarında olmaya çalıştık. Yargı mercilerince talep edilenlerden elde mevcut bilgi ve belgeleri en kısa sürede ilgili yargı mercilerine göndermek suretiyle soruşturma ve davaların bir an önce sonuçlanması ve personelimizin mağduriyetinin önüne geçilmesi için gayret sarf ettik. Devlet terbiyesinin gereği olarak bu konuları hiçbir zaman kamuoyu önünde konuşmamaya da özen gösterdik. Devlet erkanı ve ilgili yetkililerle çok sık görüşmelerde bulunarak problemleri çözmeye çalıştık. Bazı konularda sessiz kaldığımızı iddia eden kişi ve çevreler tarafından eleştirilsek bile komuta kademesindeki arkadaşlarımla birlikte hukuk devletinin ve devlet adabının gereklerine uymaya ve sabırla çözüm üreterek sonuç almaya da gayret ettik."

"Demokrasinin işlemesine önemli ölçüde katkıda bulunulmuştur"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin görevlerinin yasalarla belirlendiğini ifade eden Orgeneral Özel, "Bu dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, anayasamızda belirtilen demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti ilkesine bağlı, içtiğimiz askerlik andına sadık, ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve devrimlerini benimsemiş, anayasada kanunlarımızın ordumuza verdiği görev ve sorumlulukları özümsemiş ve bağrından çıktığı yüce milletine hizmet aşkıyla dopdolu, her türlü siyasi mülahazaların yıkıcı, bölücü ideolojilerin dışında kalmayı ilke edinmiş, dünya orduları arasında sayılı ve itibarlı yerini koruyan, dikkatle ve hayranlıkla izlenen, ülkemizin bekasının esas teminatı olan şeref ve onur timsali bir kuruluş olmayı sürdürdük" diye konuştu.

Yasama, yürütme ve yargının kararlarını saygıyla karşılamak gerektiği anlayışını esas aldıklarını vurgulayan Özel, "Bu süreçte hukuk dışı hiçbir faaliyete tevessül edilmemiş, birçok acımasız eleştirilere ve tahriklere rağmen ülkemizde demokrasinin işlemesine önemli ölçüde katkıda bulunulmuştur" dedi.

"TSK-hükümet ilişkileri yasal zeminde ve demokratik ülkelerde olması gerektiği şekilde sürdürülmüştür" diyen Orgeneral Özel, verdikleri desteklerden dolayı tüm yetkililere teşekkür etti.

Sınır güvenliğine yönelik alınan tedbirlere ilişkin de bilgi veren Orgeneral Özel, "Silahlı kuvvetlerimizce başta DEAŞ terör örgütü olmak üzere 'illegal örgütlerin sınırımızdan geçişlerine göz yumulduğu' iddiaları tamamen yanlıştır, şiddetle reddediyorum. Bu konuda fedakarca görev yapan personelimizi karalamaya yönelik söylenenleri ve yazılanları bu ülkenin vatandaşlarına yakıştıramadığımı da ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir sivil hedef ateş altına alınmamıştır"

Terörle ve teröristle mücadeleye yönelik faaliyetlerin ilgili yasa kapsamında gerçekleştirildiğini anlatan Özel, "Son zamanlarda artış gösteren terör olayları sebebiyle sınır ötesi operasyon yetkisinin tekrar Genelkurmay Başkanlığına devredilmesi üzerine Irak'ın kuzeyindeki bölücü terör örgütü hedeflerine etkili hava harekatları icra edilmiş, hedef tespitinde çok hassas çalışmalar yapılmış, hiçbir sivil hedef ateş altına alınmamıştır" diye konuştu.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı personelini de yürekten kutlayan Özel, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin, milletimizin huzur ve güvenliğini temin etmek için terör örgütleriyle mücadele kapsamında kendisine verilen vazifeyi dün olduğu gibi bugün de başarıyla yerine getirmekte olduğuna yürekten inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Paralel yapıyla mücadele

Paralel yapıya yönelik yürütülen mücadeleye de değinen Orgeneral Özel, şunları kaydetti:

"1980'li yılların başından itibaren malum yapının TSK'nın içine sızmaya çalıştığı bilinmektedir. Yaklaşık 30 yıldır istihbarat birimlerimiz tarafından dini istismar eden gruplar olarak belirtilen, dini gruplar içinde yer alan ve TSK için önemli risk ve tehditler taşıdığı değerlendirilen bu yapıya karşı verdiğimiz mücadele yeni değildir. Çünkü TSK bünyesinde her türlü etnik, dini ve mezhepsel ayrımcılığa ve ülkemiz için zararlı ideolojilere ve yapılara yer verilmesine izin verilmemiş ve mücadele edilmiştir. TSK, bugüne kadar duruşunu çok net bir şekilde ortaya koymuştur. Bugün de aynı duruş ve tavrı sergilemektedir. Son 1,5 yıldır gerek açık kaynaklardan gerekse mektup ve e-posta yoluyla bize ulaşan her iddia ve ihbar dikkatli ve hassas bir şekilde değerlendirilmiş, iddia sahibi kişilerle ilgili çalışmalar yapılmış, iddia sahipleriyle görüşülerek iddialar somutlaştırılmaya gayret edilmiş ve bu süreçte istihbarat birimlerimizle iş birliği içinde çalışılmıştır."

Mevcut bilgilere dayalı, gerekli iddialarla ilgili yasal işlemlerin başlatıldığını da belirten Özel, şöyle devam etti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademeleri konunun önemi ve ciddiyetine vakıftır. Gereğini yapmıştır ve yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğu her zaman göz önünde tutulmuş ve işlemler bu çerçevede yürütülmektedir. Görevimden ve mesleğimden ayrıldığım bugün buradan yüce milletime şu mesajı vermek istiyorum; Türk Silahlı Kuvvetlerine güvenmeye devam ediniz. Türk Silahlı Kuvvetleri milli bir ordudur. Türk Silahlı Kuvvetleri yüce milletimizin huzurunu bozacak, birlik, beraberliğine ve ülke bütünlüğüne kasteden, kastedecek devletimizin legal yapısı dışında oluşturulmak istenen, istenecek her türlü yapıyla mücadele etmektedir. Bundan sonra da yürekleri vatan ve millet aşkıyla dopdolu olan değerli arkadaşlarımın yönetiminde mücadelesine aynı şekilde devam edecektir hiçbir endişeniz, kaygınız olmasın."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Necdet Özel Türkiye Tsk Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title