Haberler

10 Genelkurmay Başkanı 40 Kuvvet Komutanı Yetiştiren Lise Kapanıyor

Güncelleme:

Bursa'da 10 Genelkurmay Başkanı ve 40 kuvvet komutanı yetiştiren, 2008 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilen Işıklar Askeri Hava Lisesi kapısına kilit vurulacağı günü bekliyor.

Bursa'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olduğu dönemde 10 Genelkurmay Başkanı ve 40 kuvvet komutanı yetiştiren, 2008 yılında yapılan protokolle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilen Işıklar Askeri Hava Lisesi, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapatılacak askeri liselerden biri.

850 ÖĞRENCİ KAPASİTELİ

Geleceğin pilotlarını yetiştiren ve hazırladıkları birçok proje ile uluslararası ödül olan 850 öğrenci kapasiteli Işıklar Askeri Hava Lisesi, Kanun Hükmünde Kararname'den sonra kapısına kilit vurulacağı günü bekliyor.

1845 YILINDA KURULDU

Bursa'da bulunduğu mahalleye de adını veren okul, 1845 yılında Sultan Abdülmecit döneminde 'Mekteb-i Fünun-u İdadi' adıyla kuruldu. O yıl 5 sınıftan oluşan okul 32 öğrenci kabul etti ve ilk mezunlarını 1853 yılında verdi. 1855 yılındaki Büyük Bursa depreminde hasar görünce eğitimine ara vermek zorunda kaldı.

1. DÜNYA SAVAŞINDA ÖĞRETİME ARA VERDİ

1892 tarihinde yeniden öğrenci kabul etti. 1'inci Dünya Savaşı'ndan sonra öğrenime bir kez daha ara veren okul, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasından sonra 1922 tarihinde 'Askeri idadi' adıyla yeniden açılan okul ismini 'Bursa Askeri Lisesi' olarak değiştirse de 1961 yılında lağvedildi. 1973 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı ülkede yeniden bir askeri lisenin açılmasına karar verince 1974 yılında okul bu kez 'Işıklar Askeri Lisesi' adı ile hizmete girdi. 2008'de yapılan protokol ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na devredilince ismi bu kez Işıklar Askeri Hava Lisesi olarak değiştirildi.

10 GENELKURMAY BAŞKANI YETİŞTİRDİ

Işıklar Askeri Lisesi'nde yetişen, Abdullah Paşa, Redif Paşa, Ahmet Esad Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Rüştü Mekkevi Paşa, Orgeneraller Cemal Tural, Nurettin Ersin, Necdet Üruğ, Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Hilmi Özkök Genelkurmay Başkanlığı yaptı. bu okulda eğitim gören 40 general ise kuvvet komutanı olarak hizmet verdi.

İLGİNÇ PROJELERE İMZA ATTILAR

Komutan yetiştiren okul olmanın yanı sıra eğitim kalitesiyle de adından söz ettiren Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri, uluslararası yarımalarda ödül aldı, uygulamaya koydukları bazı çalışmalar ile dikkat çekti. ABD'de bu yıl düzenlenen RoboGames 2016 Uluslararası Robot Olimpiyatları Yarışmasına, 'Beyin Dalgalarıyla ve Baş Hareketleriyle Robot Kontrolü' adlı projeleri ile katılan Işıklar Askeri Hava Lisesi buradan birincilikle döndü. Bu ülkede gerçekleşen 'GENIUS Olimpiyat Dünya Proje Yarışması'na da radyasyondan korunmak için yaptıkları yelek projesi ile katılıp birincilikle dönen Işıklar Askeri Hava Lisesi Öğrencileri, günlük yaşamda insan vücudunda oluşan elektriğin ev ortamında toprağa iletilmesini sağlayan çalışmaları, maket arabanın hareketinden elektrik üretme, yürürken elektrik üreten ayyakabı sistemi, ve 'Patlıcanın Hidrofobik Özelliğinden Yararlanılarak Poliüretan Malzeme ile Modifiye Edilip Petrol Türevlerinin Temizlenmesi" adını verdikleri, patlıcan tozu kullanalarak denizdeki akaryakıt atıklarını temizleyen projeleri ile çok konuşuldu.

"ŞİMDİ KAPATILACAK"

Son 8 yıldır geleceğin pilotlarına eğitim veren Işıklar Askeri Hava Lisesi, 15 Temmuz tarihinde yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından hazırlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapıtılacak askeri liseler arasında yer alıyor. 850 öğrencisi bulunan okulun yöneticileri kapanma ile ilgili kendilerine yapılacak tebligatı bekliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ahmet Muhtar Paşa Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title