Haberler

Genelev Osb Teşviği Almamış

Aydın'da, yedi yıldır ASTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içerisinde kalan genelev, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kararıyla kapsamdan çıkarıldı.

Aydın'da, yedi yıldır ASTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içerisinde kalan genelev, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kararıyla kapsamdan çıkarıldı. Genelevin geçen sürede OSB teşviklerinden yararlandığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Aydın'da, 1996 yılında OSB kimliğine kavuşan Aydın Sanayi Ticaret ve İş Merkezi'nin gelişmesi üzerine 2005 yılında yapılan imar değişikliği sonucu, daha önce bölgeye taşınan genelev OSB sınırları içerisinde kaldı. Aydınlı sanayiciler OSB kapsamında kalan ve Türkiye'de başka bir örneği bulunmayan genelev için 2009'da "OSB kapsamında olmasın" kampanyası başlattı. Geçen dört yılın ardından bu mücadele Ekim ayında sonuçlandı. Sanayicinin talebini haklı bulan Bakanlık, kağıt üstünde yapılan değişiklikle 10 dönüm arazi üzerine kurulu genelevin OSB kapsamından çıkarılmasına karar verdi.

Bazı yayın organlarında yer alan "Geneleve OSN Teşviki" başlıklı haberler Aydınlı sanayiciyi rahatsız etti. Yıllar önce Aydın'da kurulan ancak daha sonra yapılan imar değişikliğiyle 2005 yılından itibaren Aydın OSB'nin ortasında kalan genelevin; elektriği ve suyunu sanayici fiyatlarından aldığı, giderleri konusunda ise Hazine teşviklerinden faydalanarak keyif yaptığı öne sürülmüştü.

ASTİM OSB Başkanı Mustafa Yılmaz Güngör, günün ihtiyaçlarına cevap vermesi için sanayicilerin bir araya gelerek oluşturulan bir kooperatif olan ASTİM'in 1996 yılında OSB statüsüne geçerek 4562 sayılı yasanın gerektirdiği şekilde yönetildiğini söyledi. Makine imalat ve gıda ağırlıklı 90 tesisin bulunduğu ASTİM'de 3 bin 500 işçinin çalıştığını ve yıllık 100 milyon dolar civarında ihracat yapıldığını belirten Güngör, şunları söyledi: "Bölgemizde bir tane istisnai sosyal tesis vardı. Bu tesis OSB ilanından önce bölgede yer almış. Bu tesis de Bakanlıkça yaptığımız çalışmalar neticesinde sınırlarımız dışarısına çıkarılmıştır. Bu konuda bizden doğru bilgi almadan yapılan bazı haberler gerçeği yansıtmamaktadır. İçimizde sanayiciden başka herhangi bir kurum ve kuruluş kalmamıştır."

SADECE SU VE KANALİZASYON

Genelevin OSB teşviklerinden faydalanmasının mümkün olamayacağını savunan Güngör, şöyle konuştu: "Bünyemizde bulunan firma ve tesislerin teşvikten faydalanabilmesi için sanayici olması lazım. Sanayici olmayan bir kişinin teşvikten faydalanabilmesi mümkün değil. Zaten Aydın bölgemizde uygulanan bir teşvik de yok. Teşvikte öncelikli iller arasında Aydın yer almıyor. Sanayicimiz bile sadece genel teşviklerden faydalanmakta. Sanayici olmayan bir kişinin de böyle bir teşvikten faydalanabilmesi söz konucu bile değil. Bu tesis bugüne kadar OSB'nin sadece suyunu ve kanalizasyonunu kullandı. Bunun dışında bizden almış olduğu herhangi bir hizmet yok."

Türkiye'de yatırımcıların ilgi gösterdiği ASTİM OSB'de yapılan atılım ve yeniliklerle anılmak istediklerini ifade eden Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapılan bu tür haberlerin yıpratıcı olduğunu düşünmüyorum. Haberin iyisi kötü olmaz. Bu sayede OSB'nin adı ulusal basının gündemine gelerek akıllarda kalıp unutulmuyor. Gelecek olan ciddi yatırımcıları etkileyip etkilemeyeceğinin yorumunu kamuoyuna bırakıyorum. OSB'miz içerisinde yapılan güzel yatırımlarla anılmak ister. Tabi bir haber yapılıyorsa, öncelikle doğru olmalı. 'Teşvikten faydalanıyor' demek yanlış. Doğruyu ve gerçeği yansıtmıyor. 4562 sayılı yasa incelendikten sonra böyle bir haber yapılsa daha doğru olur. Kimlerin teşvikten faydalanacağı kimlerin faydalanamayacağı yasada gayet açık."

DÜĞMEYE VALİ COŞ BASTI

OSB içerisindeki geneleve yönelik 2009 yılında başlayan tepkilerin ardından konunun basına yansıdığını anımsatan Güngör, bunun üzerine dönemin Valisi Hüseyin Avni Coş'un gerekli çalışmanın başlatılması talimatını verdiğini kaydetti. Güngör, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın Valimiz, bu konuda net bir tavırla 'Bu tesis OSB'nin dışına çıkarılmıştır, çıkmıştır' ifadesini kullandı. Bunun üzerine öncelikle imar palanı değişikliği yaptık. Bakanlıkla görüşmelerimiz oldu. Daha sonra Bakanlık yetkilileri gelip burada inceleme yaptı. Sonuçta bu tesis OSB dışına çıkmış oldu." - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi Aydınlı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title