Haberler

Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanması

KİT'ler, bağlı ortaklıkları ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya ait olan işletmeler tarafından 2015 yılında personel alımı, ticari kredi kullanımı, temettü ödemesi ve tahsilatına ilişkin uygulanacak esaslar belirlendi.

Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT), bağlı ortaklıkları ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan işletmeler tarafından 2015 yılında personel alımı, ticari kredi kullanımı, temettü ödemesi ve tahsilatına ilişkin uygulanacak esaslar belirlendi.

Hazine Müsteşarlığının, 2015 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasların Belirlenmesine Dair Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ocak 2015'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Buna göre, KİT'ler ile bağlı ortaklıkları, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan işletmeci kuruluşlarca, 2014 yılında ayrılan eleman sayısı belirlenirken, emeklilik, istifa, kurum dışı nakil, ölüm ve iş akdi feshi yoluyla ayrılanlar dikkate alınacak. Askerlik, kurum içi nakil, statü değişikliği, kadroya alınan geçici işçiler, iş akdi askıya alınan geçici işçiler, profesyonel sendikacı olarak teşebbüsten ayrılan personel, istihdam fazlası olarak bildirilen personel ve ilgili karar kapsamında işe alındıktan sonra 2014 yılı içerisinde ayrılan personel hesaplamada dikkate alınmayacak. Nakle tabi personelden yapılan atamalarda teşebbüsler Hazine Müsteşarlığına bilgi verecek.

Hazine tarafından bu yıl sermaye transferi yapılması programlanan TCDD, TİGEM, TTK, MKEK, ESK, ÇAYKUR ve TEMSAN ve bunların bağlı ortaklıkları TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ, TCDD Taşımacılık AŞ'nin personel atama işlemleri Müsteşarlığın uygun görüşüne bağlı olacak. Atama izinleri, Hazine'den yılda en çok iki kez talep edilebilecek.

Emekli personel istihdam edilmesi durumunda ilgili kanuna göre hareket edilecek.

İlave personel atama talebinde bulunacak kamu teşebbüsleri, Personel Talep Formunu doldurarak ilave personel atamalarının gerekçelerini ilgisine göre Hazine veya ÖİB'e bildirecek. Bu kapsamdaki atama talepleri Hazine veya ÖİB'e yıl içinde en fazla iki defa gönderilebilecek.

Geçici işçiler

Teşebbüsler, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 2015'te çalıştıracakları geçici işçilerin toplam adam/ay süresini, Hazine tarafından belirlenen tavanı aşmayacak şekilde, yıl içinde askerden dönecekleri de dikkate alarak ve Hazine veya ÖİB'in uygun görüşü ile Devlet Personel Başkanlığına vize ettirecek. Bu kapsamda yapılacak talepler Hazine veya ÖİB'e yıl içerisinde en fazla iki defa gönderilecek. Usulüne uygun vize edilen cetvellerin bir örneği Devlet Personel Başkanlığınca ilgili teşebbüse, Sayıştay Başkanlığına, Müsteşarlığa ve ilgisine göre ÖİB'e gönderilecek. Bu vize işlemi yapılmaksızın ilgili personele ödeme yapılamayacak. Teşebbüsler, hiçbir şekilde ilave geçici işçi talebinde bulunamayacak.

Toplam fazla çalışma süresini işin gereğini dikkate alarak statüler arasında dağıtma yetkisi teşebbüsün yönetim kuruluna ait olacak. Fazla çalışma izninin Hazine veya ÖİB tarafından belirlenmesi için teşebbüslerin İlave Fazla Çalışma Talep Formu ile ayrıntılı analiz ve gerekçeleriyle Müsteşarlığa veya ÖİB'e başvurmaları gerekecek.

İhale yoluyla hizmet alımı

İhale yoluyla hizmet alımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında kamu ihale mevzuatıyla ilgili oluşabilecek tüm soru ve sorunlar Kamu İhale Kurumuna iletilecek. Bunun dışındaki hususlarda oluşabilecek tereddütleri gidermeye Hazine yetkili olacak.

Teşebbüsler, belirlenen sınırlamaları dikkate alarak maliyetlerin düşürülmesi ve sağlanan faydanın artırılması amacıyla çok yıllı hizmet alım ihalesine çıkabilecek. Çok yıllı hizmet alımı yapılabilmesi için, program kapsamında işletme bütçelerinin en az 2015-2017 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanması gerekecek. Program hedefleri ve işletme bütçesi kısıtları dahilinde, 2015 yılında ihale yoluyla alınacak hizmetlerin tutarı, Müsteşarlıkça bildirilecek olan tutarı aşamayacak. 2016 ve sonrasına ilişkin hizmet alımı tavanları, 2015 yılı için Müsteşarlıkça bildirilen tavanın her yıl için yüzde 5'er artırılması yoluyla hesaplanacak. Bu şekilde hesaplanan yıllara sari hizmet alım tavanlarını belirli gerekçelerin oluşması durumunda teşebbüs yönetim kurulları yüzde 25 artırmaya yetkili olacak.

Özel niteliği nedeniyle 2017 sonrasını kapsayan çok yıllı hizmet alımlarına Müsteşarlık ve Kalkınma Bakanlığının görüşünün alınmasının ardından ilgili Bakan tarafından karar verilmesi durumunda 2017 sonrası için hizmet alım tavanı, önceki yılın hizmet alım tavanının yüzde 5 artırılması suretiyle hesaplanacak.

Teşebbüsler arası devirler

Tesis veya birimlerin teşebbüsler arasında devri durumlarında toplam hizmet alımı harcama tavanı ile fazla çalışma izninin teşebbüsler arasındaki dağılımı, taraflarca yapılacak bir protokolle belirlenerek ilgisine göre Müsteşarlığa veya ÖİB'e iletilecek. Anlaşmaya varılamaması halinde dağılım ilgisine göre Hazine veya ÖİB tarafından belirlenecek.

- Ticari banka kredileri

Teşebbüsler, finansman ihtiyacının doğması durumunda öncelikle gelir artırıcı ve maliyet azaltıcı önlemlere başvuracak, etkin alacak takibi ve stok yönetimi için gerekli tedbirleri alacak. Bu tedbirlerin yeterli olmaması durumunda ve zorunlu hallerde, Program çerçevesinde tespit edilen mali büyüklüklerle uyumlu olacak şekilde bankalardan ticari kredi kullanımı dahil diğer finansman yöntemlerine başvurabilecek.

Ticari banka kredisi kullanımına ilişkin tüm sorumluluk teşebbüs yönetim kurullarına ait olacak. Teşebbüsler yurt içi ticari bankalardan TL veya döviz kredisi kullanırken, söz konusu kredinin kendilerine bildirilen yatırım ve finansman programı ile uyumlu olmasına dikkat edecek.

Temettü ödemesi ve tahsilatı

Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Hazine'ye aktarılması gereken temettü tutarlarını, Temettü Bilgi Formunu doldurarak, 2014 yılı bilançosunun kesinleşmesinin ardından iki hafta içerisinde Müsteşarlığa bildirecek.

KİT'ler, Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından 2014 yılı kar beklentisi/gerçekleşmesi ve önceki yıldan kalan temettü borçları dikkate alınarak belirlenen tutarda, bütçe hedefleri dikkate alınarak tespit edilen ve gerektiğinde revize edilebilecek olan ödeme planı doğrultusunda temettü ödemelerini yapacak.

Teşebbüsler, üzerinde çalışılan ve çalışılması planlan her bir Ar-Ge faaliyeti için; detaylı bilgiler içeren eylem planlarını hazırlayarak 30 Nisan 2015'e kadar Müsteşarlığa ve Kalkınma Bakanlığına gönderecek. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title