Haberler

Genel Seçime Doğru

AK Parti Kars milletvekili adayı Mehmet Uçum, "Türkiye artık revizyonlarla gidebileceği yerin sınırına gelmiştir.

AK Parti Kars milletvekili adayı Mehmet Uçum, "Türkiye artık revizyonlarla gidebileceği yerin sınırına gelmiştir. O yüzden 2015 seçimi şimdiye kadar yaptıklarımızın aslında bir mıntıka temizliği olarak şimdiye kadar yaptıklarımızın üzerinde bir fonksiyon taşımaktadır' dedi.

AK Parti milletvekili adayları Uçum, Selahattin Beyribey, Ensar Erdoğdu ve İl Başkanı Ali Şakir Yurdakoş, bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Akil İnsanlar Heyeti üyeliği de yapan Uçum, burada yaptığı konuşmada, 2015 seçiminin diğer seçimlerden çok farklı bir özellik taşıdığını belirterek, 2002'den bu güne kadar Türkiye'nin vesayetçi sisteminin geriletilmesi için çok sayıda pratik ortaya koyduklarını söyledi.

Anayasa değişiklikleri, yasal düzenlemeler, idari işlemler yaptıklarını anlatan Uçum, "AK Parti hükümeti 2002'den 2015'e kadar hak ve özgürlükler alanını ilgilendiren vesayeti sınırlandırmaya çalışan, geriletmeye çalışan, demokratik siyaseti egemen kılmaya çalışan çok sayıda bir faaliyet ortaya koydu. Çok ciddi bir birikim oluşturdu. Ancak bütün bunlar sistem içi revizyondu. Biz bütün bunları sınırlandırılmış bir anayasal çerçeve içerisinde yaptık" diye konuştu.

Bu anayasal çerçevede birçok partinin kapatıldığını belirten Uçum, şöyle devam etti:

"İnanılmaz sayıda kanunlar iptal edilmiştir, inanılmaz sayıda idaresi işlemler yargı yerlerince iptal edilmiştir. Ne kadar yasal çerçevede değişiklikler yaparsanız yapın bu anayasa içerisinde kaldığı sürece gerçek anlamda reform yapmamız zordur. Türkiye artık revizyonlarla gidebileceği yerin sınırına gelmiştir. O yüzden 2015 seçimi şimdiye kadar yaptıklarımızın aslında bir mıntıka temizliği olarak şimdiye kadar yaptıklarımızın üzerinde bir fonksiyon taşımaktadır. Demokratik siyasette devleti egemen kılmak konusunda, demokratik meşruiyeti devlete egemen kılmak konusunda, halkın iradesini devlete egemen kılmak konusunda son derece önemli adımlar attık ama bunu artık bir inşa süreciyle tamamlamak zorundayız. Bu inşa dediğimiz şey yeni anayasa süreciyle başlayacak süreçtir."

-"Demokratik hukuk reformunu başlatmak zorundayız"-

Uçum, 2015 seçimlerinden sonra oluşacak parlamentoyla artık reform durumuna geçmek zorunda olduklarını ifade ederek, "Demokratik hukuk reformunu başlatmak zorundayız. Şimdiye kadar yaptığımız demokratik hukuk revizyonu artık demokratik hukuk reformuna dönüşmek zorundadır. Demokratik hukuk reformu da yeni anayasayla başlayacak bir süreçtir. Yeni anayasa süreciyle biz bir şeyi başlatacağız, bir şeyi sonuçlandırmayacağız" dedi.

Çözüm Süreci'nin bazı aşamaları barındıran bir süreç olduğunu ifade eden Uçum, şunları kaydetti:

"O aşamaların birincisi kalıcı çatışmasızlık ortamını sağlamaktır. Kalıcı çatışmasızlık ortamı bakımından biz üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık. İki yıldır Allah'tan hiçbir ocağa ateş düşmüyor. Yani sapma şeklinde bazı terör ve tehdit olayları oldu ama sistematik bir biçimde şiddet ortamından çıktık. Bu geri çekilmelerle ilgili muhatap öznenin verdiği sözler yerine getirilmiyor. Burada aksamalar var, aksaklıklar var. Kalıcı çatışmasızlık konusunda gelinen noktanın geri dönülmez olduğunu düşünüyoruz biz. Bu saatten sonra Türkiye'de hiç kimse demokratik siyaset dışında ki bir yöntemi meşru olarak bu halka dayatamaz, bu halkı inandıramaz. Bu iş bitmiştir."

Kalıcı çatışmasızlıktan sonra Çözüm Süreci'nin diğer aşamalarının bulunduğunu dile getiren Uçum, "Diğer aşamaları hak ve özgürlükler üzerinden sistemi kurmaktır. İşte biz bu noktada yeni anayasayı bunun içinde gerekli görüyoruz. Aksi takdirde Çözüm Süreci sadece çatışmasızlık süreci gibi algılanabilir ve anlamından koparılabilir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Uçum Ak Parti Türkiye Kars Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title