Haberler

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcunun Üstü Çizilecek

Güncelleme:

GSS prim borcu olanlar dikkat. Gelir testine girmediği için borç yüküyle karşılaşanların ay sonuna kadar başvurması gerekiyor. Teste göre borç silinecek ya da azalacak.

Milyonlarca Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlusunun torba yasa ile getirilen imkandan yararlanması için süre azalıyor. Gelir testine girmediği için yüklü borçla karşılaşanlar ay sonuna kadar başvuruda bulunmalı. Yapılacak gelir testi sonucu ya borç silinecek ya da azalacak. İşte, GSS affı ile ilgili sorularınızın cevapları:

1- Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadım. Ne yapmam gerekiyor?

Gelir testine girmeyenler, en yüksek primden çıkarılan borçla karşılaşıyordu. Şimdi bu kişilere önemli bir imkan sağlandı. Bu imkandan yararlanmak için 31 Mart günü mesai bitimine kadar bulunulan yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına test için başvurulması gerekiyor.

2- Borcun silinmesi mümkün mü?

Test sonucunda, aile içinde kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (400 liradan) az olanların borcu silinecek. Bu şekilde borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Eğer gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geçmişe yönelik olarak yeniden hesaplanacak.
Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulmak mümkün olacak.
Hesaplanan daha düşük miktardaki borç da taksitle ödenebilecek.

3- Daha önce gelir testi yaptırdım. GSS borcumu nasıl yapılandırabilirim?

GSS tescili yapıldığı halde, gelir testi yaptırmak için öngörülen sürenin dışında başvuruda bulunan kişilerin, tescil başlangıç tarihinden gelir testinin sonuçlandığı tarihe kadar, aile içerisindeki kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin 2 katından fazla olduğu kabul ediliyor ve primleri bu seviye esas alınarak tahakkuk ettiriliyor. Gelir testinin sonuçlandığı tarihten sonra ise tespit edilen gelir testi sonucuna göre, gelir seviyesi üzerinden prim tahakkuku yapılıyor. 11 Eylül 2014 itibariyle, bu kapsamdaki kişilerin GSS primleri, tespit edilen gelir seviyesi esas alınarak tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilecek.

4- GSS borcunu yapılandırmak için ne kadar süre var?

30 Nisan 2015'e kadar başvuruda bulunulması gerekiyor.

5- Yapılandırma başvurusu nereye yapılacak?

Başvuru formu doldurulmak suretiyle elden veya posta yoluyla ikametgahın bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurulmalı.

6- Ödemeler ne şekilde olacak?

GSS'den kaynaklanan alacak aslının tamamının 1 Haziran'a kadar ödenmesi halinde, bu alacaklar için herhangi bir faiz istenmeyecek.

7- Peşinden taksite dönülür mü?

Peşin ödemeyi tercih edenlerin, yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi içinde ödememeleri halinde, bir takvim yılı içinde 2'den fazla taksit ihlali oluşmadan önce talepte bulunmaları ve cari ay primleri yönünden 2'den fazla ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmemiş olması kaydıyla, başvuruları taksite çevrilecek. Bunun için 30 Eylül 2015'e kadar başvuru yapılmalı.

8- Taksitlendirme nasıl olacak?

Başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitten biri tercih edilecek.
Ödemeler 2 ayda bir yapılacak.

9- Ödeme nasıl hesaplanacak?

Taksitle ödenecek tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları esas alınarak gecikme cezası ve zammı yerine dikkate alınacak tutar hesaplanacak. Bulunan tutar, 6 taksit için 1.05, 9 taksit için 1.07, 12 taksit için 1.10, 18 taksit için 1.15 katsayısı ile çarpılacak. Çıkan rakam taksit sayısına bölünecek.

10- Borcu yapılandıran sağlıktan yararlanır mı?

Borçlular, ilk taksiti ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacak. (Kaynak:Haber7)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Eylül Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (100)

FUAT AVNİ:

İNSANLARIN NE GÜZEL HAYALLERİ VARDI AMA SİZ AKPKK ONLARI BÜTÜN YANDAŞLARA PEŞ KEŞ ÇEKTİNİZ İNSANLARIN BÜTÜN HAYATIYLA OYNADINIZ ARTIK BUNUN HESABINI ELBET 1 GÜN SORARLAR SİZDEN İLK BEN SORUÇAM HAKKIM HARAM OLSUN

61
1
yanıtYanıtla
bir umutmobilWeb@haberler.com:

Ah bu devlet varya işsize yardım edeceğine en büyük darbeyi o vuruyor parası olan parasına para katıyor olan hep garibana oluyor.

45
1
yanıtYanıtla
SAHTEKARLAR:

Bu Hükümet yalancıdır ben Bağ-kur yapılandırmamı yaptırdığım halde sağlık hizmeti alamıyorum. belgelerim elimdedir. . . artık davutoğluna zerre miskal güvenmem. . . Bu vatanın gerçek evlatları mağdur iken onlar pkk teröristlerine güvence veriyorlar yazıklar olsun

43
0
yanıtYanıtla
MüslümmobilWeb@haberler.com:

Dünyayı yakarsa Garipler yakar. Sonra ağlamayın ağalar, beyler.

41
1
yanıtYanıtla
xxxmobilWeb@haberler.com:

Adam zaten işsiz bir de borç çıkarıyorlar ssüper. ....

37
2
yanıtYanıtla
hataydortyolmobilWeb@haberler.com:

Türkten al kürdü suriyeliyi tedavi et oh ne ala memleket

27
7
yanıtYanıtla
gss magduru:

5 bın tl borc cıkmşt gıtm yapldrdm 2 bın tl kalkdı ve asla ben bu parayı ödmycm haksz yere devlet harc alyr bızde hastnye gıtmdgm halde nıye bu parayı verm akln var matk var zaten bu yasa yuznde akp yede oy falanda yok

30
0
yanıtYanıtla
...........mobilWeb@haberler.com:

Hastaneye gidiyorum borcun var tedavi olamıyorum eczaneye gidiyorum ilaç alamıyorum borcun var lan almadigim bir hizmetin borcu olurmu borclamam için hizmet almam lazim

29
0
yanıtYanıtla
kaptan..:

Garibandan almasını iyi bilir bu devlet.

28
1
yanıtYanıtla
BENCE:

Bir yasa çıkartıp işi gücü parası olmayan adamı sağlık hizmeti almasa da borçlandırıyorsunuz. Sonra da affettik hadi affetttik. Gelin bi kısmını ödeyin ya da gelir testi yaptırın diyorsun. Ne saçma sapan işler bunlar anlamıyorum. Gerçi anlıyorum biraz. Para lazım. Nerden bulalım?Vatandaşı yolalım. Nasıl yolalım?Gss diye bişey uyduralım bize para vermeye mecbur olsunlar. Galiba böyle oldu bu iş.

27
1
yanıtYanıtla
Tüm 100 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title