Haberler

Genel Sağlık Sigortası'nın Getirilmesi

Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesi Kaymakamı Yunus Can İnal, 1 Ocak tarihi itibariyle Yeşil Kart uygulamasının sona erdiğini, yerine çok daha geniş kapsamlı olan Genel Sağlık Sigortası'na geçildiğini söyledi.

Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesi Kaymakamı Yunus Can İnal, 1 Ocak tarihi itibariyle Yeşil Kart uygulamasının sona erdiğini, yerine çok daha geniş kapsamlı olan Genel Sağlık Sigortası'na geçildiğini söyledi.

Kaymakam İnal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeşil Kart sahibi olanlar ile Yeşil Kartlı olmayanlardan herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların 1 Ocak tarihinden itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını ifade ederek, Yeşil Kart almak isteyenler ile Yeşil Kart sahibi olan ancak vize tarihini 1 Ocak tarihinden önce dolduranların sağlık yardımlarından yararlanmak için Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre ilçede ikamet ediyorsa Sulakyurt Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na veya Sosyal Güvenlik Kurumu'na baş vurmaları gerektiğini belirtti.

1 Ocak tarihinden itibaren Yeşil Kartlı olmayanlar ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların Genel Sağlık Sigortası tescilinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından resen yapılacağını dile getiren İnal, "Bu kişilerin 1 Ocak tarihinden itibaren bir ay içinde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza veya Sosyal Güvenlik Kurumu'na baş vurmaları gerekmektedir. BAĞKUR borcu olanlar da dahil olmak üzere tüm BAĞKUR'lular ve sosyal güvencesi olanlar gelir testi için başvuruda bulunamaz. Sistem üzerinden bu kişilerin hali hazırda sosyal güvencesinin var olduğu gözükmektedir. Bu nedenle değerlendirmeye alınamamaktadırlar. Gelir Testi için hanede yaşayan 18 yaşından büyük bireylerin imzalarını içeren başvuru formu alınacaktır. Vakfımız buna istinaden ilgili kişilerin varlık ve gelirlerini belirleyerek hanedeki kişi başına düşen aylık geliri tespit edecektir. Bunu yaparken gerekirse hane ziyaretlerine de gidilebilir. Yapılan tespit, Vakfımızın mütevelli heyetinde görüşülerek karara bağlanır ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilir. İlgili şahıs mütevelli heyeti kararından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'yla iletişime geçmesi gerekir. Kendisiyle ilgili işlemler hakkında bilgiyi ve ne yapması gerektiğini Sosyal Güvenlik Kurumu ilgili kişiye iletecektir" diye konuştu.

Yapılan gelir tespiti sonucunda, aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir tutarının brüt asgari ücretin üçte birinden az olması halinde bu kişilerin primlerinin devlet tarafından karşılanacağı ve ilgili kişilerin herhangi bir prim ödemesi yapmayacağını anlatan Kaymakam İnal, yapılan gelir testi sonucunda aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir tutarının brüt asgari ücretin üçte birinden brüt asgari ücrete kadar olması halinde ise bu kişilerin 2012 yılının ilk altı ayı için aylık 35,46 lira prim ödeyeceğini söyledi.

Kaymakam İnal, yapılan gelir testi sonucunda aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir tutarının bürüt asgari ücretten bürüt asgari ücretin iki katına kadar olması halinde ise bu kişilerin 2012 yılının ilk altı ayı için aylık 106,38 lira prim ödeyeceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yapılan gelir testi sonucunda, aile içindeki kişi başına düşen aylık gelir tutarının brüt asgari ücretin iki katından fazla olması halinde ise bu kişiler 2012 yılının ilk altı ayı için aylık 212,76 lira prim ödeyecekler.

1 Ocak tarihinden sonraki herhangi bir tarihte Yeşil Kart vizesi dolanların ise vize tarihinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza veya Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat ederek gelir tespiti talebinde bulunmaları gerekmektedir. Yeşil Kart vizesi olan vatandaşlarımız vizeleri bitinceye kadar prim ödemeden sağlık yardımından faydalanabileceklerdir. Gelir tespiti yapması gerektiği halde gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza ya da Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurmayanlardan ise asgari ücretin iki katı tutarı üzerinden hesaplanan genel sağlık sigortası primi 31 Ocak tarihinden sonra Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahakkuk ettirilecektir.

2022 sayılı Kanun kapsamında Yaşlılık ve Özürlülük Maaşı alan kişilerin gelir testi yaptırmasına gerek yoktur. Bu kişiler otomatik olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmışlardır. Ancak bu kişilerle aynı hanede kalanların gelir testlerini yaptırmaları gerekmektedir.

Ayrıca yeni uygulamaya göre 2022 sayılı Kanun kapsamındaki Yaşlılık ve Özürlülük Maaşı alabilmek için de artık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza müracaat edilmesi gerekmektedir."

- KIRIKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Sosyal Güvenlik Kurumu Sulakyurt Kaymakamlığı Yunus Can Kırıkkale Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title