Haberler

GSS'de 2. Fırsat! Borcu Olanlar 1 Eylül'den İtibaren Gelir Testine Başvurabilecek

Güncelleme:

Milyonlarca insanın sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan GSS uygulamasında ikinci bir fırsat doğdu. Borcu olanlar 1 Eylül'den itibaren gelir testine başvurabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Genel Sağlık Sigortası borcu olanların 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren gelir testine başvurabileceklerini bildirdi.

MİLYONLARI İLGİLENDİRİYOR, 2. BİR FIRSAT DOĞDU

Milyonlarca insanın sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan Genel Sağlık Sigortası uygulamasında ikinci bir fırsat doğdu. Daha önce gelir testine gitmediği halde yüksek borçlarla karşılaşanlara yeni bir hak verilecek.

1 EYLÜL'DEN İTİBAREN GELİR TESTİNE BAŞVURABİLECEKLER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandıran 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun geçtiğimiz günlerde yasalaştı. Kanun, 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarının yanı sıra Genel Sağlık Sigorta (GSS) borçlarını da yapılandırıyor. Bu kapsamda genel sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlar, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren gelir testine başvurabilecekler. Başvuru yapanlar, gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek" denildi.

GELİR TESTİ EN ÖNEMLİ KALEM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Genel Sağlık Sigortası'nda gelir testinin en önemli kalem olduğunu belirterek, gelir testi yaptırmayan kişilerin sosyal güvenlik sistemi tarafından bir statünün içerisine konulduğunu ve orada da borçlandırıldığını ifade etti. Yapılandırma ile bir fırsat kapısının aralandığını bildiren Soylu, şunları kaydetti:

"Bunların sadece ana paralarını 12 ay eşit taksitle ödenmesinin imkanını açıyoruz. Birinci taksiti ödediğinden itibaren her türlü sağlık hizmetinden faydalanabilecekler. Bu konuda gelir testi için 1 Eylül'den itibaren bunlara tam 4 ay bir fırsat veriyoruz ve bu 4 aylık fırsatın sonucunda gelir testi yaptırabilme imkanı ve 5'inci ayda da tekrar bu gelir testi ile beraber müracaat edebilme imkanını sağlıyoruz. Bu 4 ay içerisinde hem gelir testi yapıp hem müracaat edebilme imkanı da var. Ödemesi 5'inci ayın sonundan itibaren başlıyor."

KİMLER GELİR TESTİ YAPTIRACAK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, herhangi bir işte çalışmayan ve sigortalı olmamakla birlikte kendisine bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayanların, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayanların veya bunların bakmakla yükümlüsü olmayanların, genel sağlık sigortasının kapsamında bulunmayanların, üniversiteye gidiyorsa 25, liseye gidiyorsa 20 yaşını, okula gitmiyorsa 18 yaşını geçen kişilerin çalışmaya başlamamışlarsa gelir testi yaptırmak zorunda olduğu bildirildi. Açıklamada, gelir testi sonucuna göre hanede yaşayan kişi başına düşen gelirle ilgili ise şunlar kaydedildi:

"Brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise (549 TL) bu kişinin genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılanacak. Brüt asgari ücretin üçte biri ila brüt asgari ücret arasında ise (549 ila bin 647 TL arası) 65,88 TL prim ödenmesi gerekecek, brüt asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında ise (bin 647 ila 3 bin 294 TL) 197,64 TL prim ödenmesi gerekecek. Brüt asgari ücretin iki katından fazla ise (3 bin 294 TL'den fazla) 395,28 TL prim ödenmesi gerekecek."

PEŞİN VEYA TAKSİTLİ ÖDEMEDE İLK TAKSİT EN GEÇ 28 ŞUBAT 2017'DE ÖDENECEK

Çalışmayan, aylık/gelir almayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayanların arasından gelir testine hiç başvurmayanların 2 Ocak 2017 tarihine kadar yerleşim yerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na gelir testi başvurusunda bulunabileceklerinin ifade edildiği açıklamada, "Ayrıca Genel Sağlık Sigortalılar, müracaat etmeleri halinde 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek, borç aslını vade farkı uygulamaksızın peşin veya 12 eşit taksitle ödeyebilecek. Peşin ödeme veya taksitli ödemede ilk taksit en geç 28 Şubat 2017'de ödenecek. Genel Sağlık Sigortalıların kanun kapsamına giren prim borcu asıllarının, gerek peşin olarak, gerekse 12 ayda eşit aylık taksitler halinde eksiksiz olarak ödenmesi durumunda 5510 sayılı Kanun uyarınca hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammı tahsilinden vazgeçilecek. Ayrıca enflasyon oranında bir fark da ödemeyecek. Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunanlar, bu borçlarının yapılandırılabilmesi için en geç 31 Ocak 2017 tarihinde mesai bitimine kadar ikametgahlarının bağlı bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurabilecekler" denildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu Süleyman Soylu Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title