Haberler

Genel Kurul'da Cumhurbaşkanlığı Sarayı Tartışıldı

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "Ankara 5. İdare Mahkemesi'nin kararı 2010 tarihli nazım imar planına karşı verilen bir karar. Mahkeme devam ederken 2011 yılında nazım plan değişiyor.

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhurbaşkanlığı Sarayı tartışması yaşandı.

TBMM Genel Kurul'da, MHP'nin Cumhurbaşkanlığı Hizmet binasının maliyetinin belirlenmesi ve ihale ediliş yönteminin yasalara ve Anayasa'ya uygun olup olmadığının araştırılması için verdiği önergenin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın hazırlıktan yer seçimine, yapımından, ihale sürecinden bitirilmesine, Başbakanlık'tan Cumhurbaşkanlığı'na devrine kadar her aşamasında  sorun ve sıkıntı bulunduğunu iddia etti.

"Bu bina bu saray bir enaniyet abidesidir" diyen Kuşoğlu, şöyle devam etti:

"(Türkiye'nin onurudur, itibarıdır) dediler. Eğer onursa, itibarsa Soma da bizim onurumuzdur, itibarımızdır. Böyle bir binaya ihtiyacımız yoktu. Onun için bununla ilgili bir Meclis araştırmasını kabul etmemiz gerekir. Ne olup bittiğini bilmek zorundayız. Bu yapı gelecek nesillere kaldığında üzerinde leke olmaması lazımdır. Siz de buna olumlu oy verin. Aksaraysa  aklayın, kaçak saraysa kaçak olarak kalsın ya da en makul şekilde nasıl kullanılabiliyorsa o şekilde kullanalım."

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili tartışmalara, muhalefetin eleştirilerine katılmalarının mümkün olmadığını ifade ederek, "Bu binaya 'kaçak saray' diyorsunuz. Yapı ruhsatı alınmıştır. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatı olan binadır. İnşaatı tamamlandıktan sonra da yapı kullanma izni verilmiştir" dedi.

Konuşmalarda bazı yerel mahkeme kararlarından bahsedildiğini anımsatan Tunç, kesinleşmiş bir karar olmadığını ve nihai kararı Danıştay'ın vereceğini söyledi. Tunç, şunları söyledi:

"Mesele ağaç meselesi değildir. O binaların yapıldığı yerde ağaç yoktu. Hepiniz biliyorsunuz çalılık ve eski binalar vardı. Şimdi binlerce yeni ağaç dikilmiştir ve sizler bunu çok iyi biliyorsunuz. Zaman zaman yurt dışı seyahatler oluyor ve muhalefet partisi milletvekilleriyle beraber gidiyoruz. Oradaki meclis başkanlığı, devlet başkanlığı binalarına gittiğimizde  görkemden siz de bahsediyorsunuz. Biz orada sizin o beyanlarınıza çok şahit olduk. 'Biz bu binaların içinde eziliyoruz' dediniz. Bu beyanları dün gibi hatırlıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı eleştiren sizler Gezi olaylarında sadece faiz artışından bu milletin sırtına 18.5 milyar doları yüklemediniz mi? 3.5 yıl koalisyon ortağı oldunuz. 3.5 yılda MHP'ye genel merkez yaptınız. Üzerine helikopter iniyor helikopter. CHP'nin genel merkezi de sizden aşağı değil. Orada da oval ofis tarzı mimariler dikkat çekiyor."

-"Milletin onurunu temsil eden bir yapı"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti'li Tunç'un, "ortada olan mahkeme kararını etkisiz kılmaya çalışan bir konuşma yaptığını" savundu.

CHP'nin binasının kendi bütçesinden yapılmış son derece mütevazi bir bina olduğunu belirten Gök, "Bu binanın son derece görgüsüz bir biçimde inşa ettirilen Cumhurbaşkanı sarayıyla karşılaştırılması söz konusu bile olamaz. Bizim dış ülkelerde gördüğümüz tablo, o binaların mütevazi olduğu, tarihi kimliğinin korunduğudur" dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, şunları söyledi:

"Memlekette onca problem varken, kalkıp böyle onurumuz, gururumuz olacak sarayla ilgili mesnetsiz ithamlarda bulunuyorsunuz. Ankara 5. İdare Mahkemesinin kararı 2010 tarihli nazım imar planına karşı verilen bir karar. Mahkeme devam ederken 2011 yılında nazım plan değişiyor. Bu değişikliğe karşı alınan mahkeme kararı yok. Siz sanıyorsunuz ki mevcut plana karşı bir karar var. 5. İdare Mahkemesi'nin kararı eski bir karar. Dün akşamdan beri 'bu kaçak' diyorsunuz. Kaçak bir yapı yok. Bu yapı, milletin onurunu temsil eden bir yapı."

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya "Siz konuşmacının avukatı gibi hareket ediyorsunuz. MHP'nin hükmü şahsiyetine karşı yapılan saldırıyı koruyorsunuz" dedi.

MHP Genel Merkezi'nin Türk dünyasının merkezi olarak inşa edildiğini ve içerisinde tek kuruş haram para olmadığını söyleyen Bal, "Sizin yaptığınız kaçak saray haramlarla doludur" ifadesini kullandı.

"Ben burada sınıf başkanı değilim"

Genel Kurul'da tartışmaların devam etmesi üzerine, Bahçekapılı "Ben burada sınıf başkanı değilim" şeklinde tepki gösterdi.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz da "Sarayın yapıldığı yere 'çalılık' diyen birinin hangi sözüne itibar edeceğiz? 80 yıllık sedirler, akasyalar var burada. Burası şatafatın ve lüksün simgesi haline gelmiştir. Çankaya Köşkü neye yetmiyordu?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Gök, Ankara 5. idare mahkemesi kararının halen geçerli olduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın, mahkeme kararının 2010 yılıyla ilgili olduğunu, 2011 yılında yapılan değişiklikle ilgili mahkemenin durdurma veya iptal kararının olmadığını yineledi.

Bu arada Genel Kurul'da HDP'nin ders kitaplarının içeriğinin araştırılması için verdiği Meclis araştırması önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin önerisi de kabul edilmedi. - TBMM

Kaynak: Anadolu Ajansı- AkHaber.com / Güncel

Ahmet Aydın Levent Gök Ak Saray Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title