Haberler

Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan "Sosyal Medya" Araştırması

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 13'ü sosyal medyada 6 saat ve üzeri vakit geçiriyor Gençlerin yüzde 60'ı sosyal medyayı en çok eğlence amacıyla kullanıyor Erkekler en çok spor ve teknoloji içeriklerini takip ederken, kadınlarda moda ve alışveriş ilk iki sırayı alıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, gençlerin sosyal medyayı kullanımına yönelik kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'deki gençleri daha yakından tanımayı ve anlamayı amaçlayan araştırma 26 ilden, 15-29 yaş arası 2 bin 57 gencin katılımıyla yapıldı.

2013 yılının temmuz-eylül ayları arasını kapsayan "Gençlik ve Sosyal Medya Araştırması" için niceliksel araştırma yönetmeleri kullanılarak,  2 bin 57 gençle online görüşme yapıldı. Araştırmada yer alan örneklemin yüzde 77'sini bekar, 14'ünü çocuk sahibi, yüzde 40'ını çalışan, yüzde 14'ünü lise öğrencisi ve yüzde 7'sini de ev hanımı oluşturdu.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 96'sı sosyal medyayı kullandığı saptanırken, katılımcı gençlerden yüzde 40'nın annesi, yüzde 47'sinin ise babası sosyal medyayı kullandığı belirlendi.

Dizüstü bilgisayarla bağlanıyorlar

Araştırma sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 62'si sosyal medyaya en çok evlerindeki dizüstü bilgisayarlardan bağlanıyor. Her iki gençten biri akıllı telefon üzerinden sosyal medyayı kullanıyor. Bunların dışında, iş yerindeki bilgisayardan sosyal medyaya bağlananlar ise daha çok 25-29 yaş grubu.

İnternet kafelerden sosyal medya kullanımı ise daha çok Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki genç erkeklerde görülüyor. İstanbul'da evde dizüstü bilgisayar, akıllı telefon ve iş yerindeki bilgisayardan; Ege Bölgesi'nde evde dizüstü bilgisayardan sosyal medyaya ulaşıyor.

Ne kadar vakit geçiriyorlar?

Gençlerin yüzde 86'sı sosyal medyaya günde en az bir kere, yüzde 72'si ise her gün birkaç kere bağlanıyor. Her üç gençten biri sosyal medyada en az üç saat geçiriyor. Özellikle 15-17 yaş grubu, bekarlar ile ortaöğretim ve altı mezunlarda bu oran daha yüksek.

Araştırmanın çarpıcı verileri arasındaki diğer bir bulgu ise sosyal medyada 6 saat ve üzeri vakit geçirenlerin oranı. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 13'ü sosyal medyada 6 saat ve üzeri zaman geçiriyor.

"Aktif" bir gençlik

Online olarak gerçekleştirilen araştırmada gençlerin sosyal medya kullanım şekilleri de incelendi. Buna göre, gençlerin yüzde 89'u sosyal medyada listelerindeki kişi ve kurumların paylaştıklarını takip ederken, yüzde 88'i de arkadaşlarının paylaştıklarına yorum yapıyor.

Araştırmayla gençlerin sosyal medyada aktif olduğu da tespit edildi. Sosyal medyada görsel yükleme, yazı yazma/tweet atma, ürün, marka, şirket hakkında yorum yazma gibi gençlerin kendi oluşturduğu içeriği başkalarıyla paylaşma davranışlarıyla yoğun bir şekilde karşılaşıldı.

Gençlerin yarısı sosyal medyada tartışmaya/polemiğe en az bir kere giriyor. 15–17 yaş grubu, erkekler, öğrenciler ve bekarlarda bu oran daha yüksek. En az birkaç kez böyle bir durumu tecrübe edenler ise daha çok genç erkekler, bekarlar ve Twitter kullanıcıları.

Facebook ilk sırada

Sosyal medya mecraları arasında Facebook, gençlerin en çok kullandığı sosyal ağ konumunda. Facebook'u ikinci sırada yüzde 57 oranla Youtube ve Instagram gibi görsel paylaşım siteleri takip ediyor.

Sosyal medya alanında Twitter da popüler bir mecra. Araştırmaya katılan 15-29 yaş grubundaki gençlerin yüzde 45'i Twitter kullanıcısı. Twitter kullanımının öğrenciler, çalışanlar, yükseköğretim mezunları ve bekarlarda daha yüksek olduğu görülüyor. Ege Bölgesi ve İstanbul'da yaşayanlar, Türkiye ortalamasına kıyasla Twitter'ı daha fazla tercih ederken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki gençler daha az kullanıyor.

Sosyal medyada bu mecraları sırasıyla sözlükler, wikiler, bloglar, interaktif online oyunlar, lokasyon paylaşımları, profesyonel iş ağları ve sanal yaşam alanları izliyor.

Önce profilini inceliyorlar

Gençlerin yüzde 76'sı takip edecekleri kişileri profilini inceleyerek karar veriyor.

Gençler sadece kendileriyle benzer düşüncelere sahip olan kişileri değil, farklı düşüncelere sahip olanları da takip ediyor. Yaş ilerledikçe takip edeceği kişinin arkadaşı olması kriteri daha da önem kazanıyor. Takip edilecek kişinin ünlü olması kararda etkili olan unsurlardan birisi. Bu kriter 15-24 yaş grubundaki gençlerin ve öğrencilerin yarısı üzerinde etkili.

Eğlenme ve bilgi edinme amaçı kullanılıyor

Gençlerin yüzde 60'ı sosyal medyayı en çok eğlence amacıyla kullanıyor, yüzde 59'u ise bilgi alma amacıyla tercih ediyor.

Bu veriler, gençlerin sosyal medyaya sadece eğlenmek amacıyla bağlanmadığını gösteriyor. Sosyal medyanın, geleneksel medyanın alternatifi olabileceğine ilişkin güçlü tespitler sağlıyor.

Sosyal medya, gençlerin yaklaşık yarısı için aynı zamanda serbest zaman geçirme, iletişim kurma, gündem, takip etme, gündem yaratma, eğitim, öğretim ve araştırma anlamına da geliyor.

Takip edilen içerikler

Erkekler en çok spor ve teknoloji içeriklerini takip ederken, kadınlarda moda ve alışveriş ilk iki sırayı alıyor.

Araştırma sonuçlarına göre, gençler sosyal medyada en çok günlük olay ve durumlar, müzik, film, TV, dizi ile toplumsal olaylar hakında yorum yapıyor. Evli gençlerin toplumsal olaylar, moda, alışveriş, din ve beslenme konularında, bekarların ise müzik, film, TV, dizi yorumları, teknoloji, kültür–sanat etkinlikleri ve spor konularında daha aktif olduğu görülüyor.

İstanbul'da toplumsal konu ve olaylarla yeme–içme mekanları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelelerinde ise din konusu ülke ortalamasına göre gençler tarafından daha fazla konuşuluyor.

En önemli konu özgürlük

Araştırmada gençler için sosyal medyada en önemli konunun yüzde 37 oranla özgürlük olduğu tespit edildi. Özgürlük konusu özellikle öğrenciler, bekarlar ve Twitter kullanıcıları için daha da önem arz ediyor.Bu konuyu güvenirlik, dürüstlük ve paylaşımcılık takip ediyor.

"Toplumsal bir platform"

Yapılan araştırma ile gençlerin sosyal medyayı çeşitli açılardan politik, toplumsal bir platform olarak gördüğü gözlemlendi.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 56'sı "sosyal medyanın kitleleri harekete geçirme gücü olduğu"nu düşünüyor. Sosyal medyanın bir medya kanalı olmasına ilişkin irdelenen "sosyal medyanın geleneksel medyanın alternatifi olduğu" ve "ana akım medyada yer verilmeyen haberlere ulaşmayı sağladığı" ifadelerine ise gençlerin yarısından fazlası katılıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Spor

İstanbul Twitter Türkiye Ege Spor Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title