Haberler

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, A Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Şampiyonası'na (EURO 2016) katılmasının bile başlı başına bir başarı olduğunu söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, A Milli Futbol Takımı'nın 2016 Avrupa Şampiyonası'na (EURO 2016) katılmasının bile başlı başına bir başarı olduğunu söyledi.

Milli takımın şampiyonada Çek Cumhuriyeti ile yaptığı maçı izlemek üzere Türk Hava Yolları (THY) tarifeli seferiyle Paris'e giden Kılıç, uçaktaki basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Akif Çağatay Kılıç, grubundaki ilk iki maçından mağlup ayrılan ancak Çek Cumhuriyeti'ni yenmesiyle tur için umutlarını artıran milli takımın performansını değerlendirdi.

Futbolda ve sporda her türlü sonucun olabilme ihtimalinin bulunduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, "Futbolda 3 olasılık var. Galibiyet olabilir, mağlubiyet olabilir, beraberlik olabilir. Bunların hepsi olabilecek sonuçlar. Bir kere milli takımımızın EURO 2016'ya katılmış olması başlı başına bir başarıdır. Burada biliyorsunuz, birçok farklı unsur bir araya geldi. Futbolcular ortaya çok ciddi manada bir emek verdiler. Bir çaba ortaya koydular. Bazı faktörler de bir araya geldi ve bunun sonucunda, bu anlamdaki EURO 2016'ya gidişimiz gerçekleşti." diye konuştu.

Ortaya bazı eleştirilerin konulduğunu anımsatan Kılıç, "Bu milli takım, bizim milli takımımız. Bu milli takım, ay-yıldızlı formayı taşıyan kardeşlerimizden teşekkül ve bugüne kadar ay-yıldızlı formaya büyük emekler vermiş kardeşlerimizden oluşmuş bir takım." dedi.

Performansıyla çok eleştirilen milli takım kaptanı Arda Turan'a da destek veren Kılıç, şunları söyledi:

"Arda, Türk futbolu için bugün gerçekten özel önemi olan bir kardeşimiz. Barcelona'da şu anda oynuyor. Daha önce yine İspanya Ligi'nde Atletico Madrid'in oyuncusuydu. Yani Türk futbolunu, Türkiye'yi temsil eden, iyi de temsil eden bir kardeşimiz. Herkesin iyi günleri, kötü günleri olabilir. İyi gitmeyen bazı sonuçlar olabilir. Bugün çok çok iyi sonuç alırsınız. Yarın daha iyi olmayan bir sonuç alabilirsiniz. Bir maçla, iki maçla, bir hareketle koca bir kariyeri, daha önünde zamanı olan bir futbolcumuzu bu kadar ağır eleştirilere, hatta ve hatta sosyal medyada baktığımız zaman, oraya ayrıca geleceğim, farklı şeyler yaparak, insafsızca eleştirmemeliyiz. Bu tüm futbolcular için geçerli. Performanslarından mutlu kalmayabilirsiniz. Hepsinden önemlisi, ben biliyorum ki, gerçekten hepsi göğüslerinde taşıdıkları ay-yıldızın hakkını vermeye çalışıyorlar. Bunun için uğraşıyorlar."

"Takımın durumunu Fatih hocadan en iyi kimse bilemez"

Kılıç, bir gazetecinin, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in şampiyonaya iyi hazırlanamadıkları yönündeki ifadeleriyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Takımının durumunu Fatih hocadan en iyi kimse bilemez. Fatih hocanın bu noktadaki bir öz eleştirisi olabilir. Türkiye A Milli Futbol Takımı EURO 2016'da mı, EURO 2016'da... Bu organizasyonun bir parçası mı, parçası... İsterdik ki ilk iki maçta çok güzel sonuçlar. Hepimiz isteriz bunu. Öz eleştiri de yapacağız. Eleştiri ayrı bir şey, zamanlaması ayrı bir şey. Yeri geldiği zaman motivasyonu da ortaya koymaya gerektiği zaman başka bir şey. Bu anlamda değerlendirmeleri, tabii onların değerlendirmeleridir."

Fatih Terim'in yanı sıra futbolculara sosyal medya üzerinden yapılan ağır eleştirilere de değinen Bakan Kılıç, "Hiçbir vatandaşın başka bir vatandaşımıza hakaret etme özgürlüğü diye bir şey yoktur. İkincisi sosyal medyadaki yaşananlarla ilgili biz sadece şimdi göz önünde olan birisiyle ilgili bir şey olduğu zaman bunu düşünmemeliyiz. Sosyal medyada genel anlamda yaşanan sıkıntılar var. İnsanların bilinmezlik paravanının arkasına saklanarak aslında hiç de yapamayacakları şeyleri yapmaya çalıştıkları bir ortam sanki ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Tabii ki bir babanın kızına yapılan hakaretler karşısında isyan etmesi doğaldır ve hukuken de bütün haklarını da arayacaktır ama bu herkes için de geçerlidir." ifadelerini kullandı.

Akif Çağatay Kılıç, Fatih Terim'in kızına yönelik hakaretler sonrası isyan etmesinin doğal olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakkıdır, hukuken de hakkını arayacaktır. Bu herkes için de geçerlidir. Kişisel anlamda bize de olmuyor mu? Bize de oluyor. Biz şu an Türkiye Cumhuriyeti'nin kabinesinin bir üyesiyiz. Aynı zamanda milletvekiliyiz. Sosyal medyada bazı kişiler, normal zamanda söylemeyecekleri bazı olumsuz sözleri söyleyebiliyor. Biz de bunları hukuk çerçevesinde avukatlarımıza bildirerek takip ediyoruz. Nasıl ki sokaktayken, yüz yüze iken yapamayacağınız şeyler varsa bu anlamda da vardır. Burada bir şikayet söz konusu. Burada bir hakaret var. Kabul edilemez bir durum var. Biz neden 'sporda tribünde küfür, şiddet istemiyoruz' diyoruz, işte bundan dolayı. Bu aynı zamanda bir kişilik hakkı ihlali. Çünkü, hiç kimsenin başka birisine hakaret etme hakkı yoktur. Eleştiriye bir şey demiyoruz. Eleştiri olabilir. Benim ailemle, evlatlarımla ilgili böyle bir şey yapılırsa ben de hukuki hakkımı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi sonuna kadar kullanma hakkına sahibim. Hakaret kabul edilebilir bir şey değildir. Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, milletvekillerimize, kamu hizmeti yapan herkese, bir vatandaşa hakaret kabul edilebilir bir şey değildir."

2016 Rio Olimpiyat Oyunları

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nı da değerlendiren Akif Çağatay Kılıç, katılım konusunda şu an kesinleşmiş sporcu sayısının 95 olduğunu dile getirdi.

A Milli Kadın Basketbol Takımı'nın da olimpiyat vizesi aldığını hatırlatan Kılıç, "Katıldığımız branş sayısı bakımından en üst noktadayız. 20 branşı şu anda garantilemiş durumdayız. İlk kez katıldığımız branşlar var. Modern pentatlon, kano gibi bu tip yeni ve ilk kez katıldığımız branşlar olacak. Temmuz ayının ortalarına kadar devam eden kota müsabakaları var. Kadın voleybol milli takımımız ocak ayında Ankara'da kota müsabakalarına katıldı. Organizasyonu ülkemize alabilmek için büyük bir mücadele verdik. İstedik ki ev sahibi avantajımız olsun. Olmadı bu sefer. Olimpiyatlara gidemediler. Erkek basketbol milli takımımız, Filipinler'de elemelere katılacak. Takım iyi bir birlik ve beraberlik içerisinde. İnşallah onlar da katılırsa çok farklı bir sayıya ulaşabiliriz." diye konuştu.

2012 Londra Olimpiyat Oyunları'ndan sonra ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkati çeken Kılıç, "Detayına girmek istemiyorum. Bazı sporcu kardeşlerimizin sporu bırakması, antrenörlerin spordan ayrılması, yöneticilerin farklı noktalarda önlem almasını gerektiren durumlar oluştu. Dolayısıyla bu tip şeyleri yaşamış, yüzleşmiş ve yeniden sporda yoluna devam eden bir ülkenin milli takımı var. Ben onlara milli takım diyorum. Olimpiyat takımımız. Hepsi tek eşofmanla gidecekler bu sene." ifadelerini kullandı.

Rusya örneğini veren Bakan Kılıç, şöyle konuştu:

"Rusya atletizm milli takımı dopingle mücadeledeki eksikliğinden dolayı, Uluslararası Atletizm Federasyonu tarafından olimpiyatlardan men edildi. Bu tip şeyler dünya spor camiasında yaşanıyor. Biz bunlarla yüzleşiyoruz. Biz şu anda bu noktadan farklı bir yerdeyiz. Sıfır tolerans politikamız devam ediyor. Şunu söylemiyoruz; hiç kimse bunu yapmayacaktır demiyoruz. Yapan olursa ve biz bunu yakalarız. O zaman 'pardonumuz' olmaz hiç acımayız. Bunların arkasında antrenörler, yöneticiler olabiliyor. Dolayısıyla araştırmalarımız, çalışmalarımız devam ediyor. Çok iyi bir noktaya gelmiş vaziyetteyiz. Daha iyi bir noktaya taşıyacağız inşallah."

Türk Hava Yolları'nın EURO 2016 sponsorluğu

Türk Hava Yolları'nın (THY) EURO 2016 organizasyona sponsor olmasına değinen Kılıç, THY'nin kendileri için en önemli markalardan biri olduğunu ve görünürlülüğü ve tanınırlılığı açısından da en önde olduğunu söyledi.

Hava yollarında bayrak taşıyıcısı olan ve olmayan bir ayrımın bulunduğuna dikkati çeken Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Türk Hava Yolları bayrak taşıyıcı, uçağın üzerinde ay-yıldızlı bayrağı taşıyor ve havalandırıyor. AK Parti hükümetleri ile yakaladığı ivme ile Türk Hava Yolları dünyanın sayılı hava yolları arasına girmiş durumda. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Avrupa Şampiyonası'nın sponsorluğu önemli. Ancak yaptığı güzel başka sponsorluk çalışmaları da var. Dünya Ragbi Şampiyonası'nın ve finalinin de sponsorluğunu yapıyor. Ülkemizde çok bilinmemekle beraber ragbi ciddi takip edilen bir spor. Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa, Hindistan'da takip edilen bir spor dalı. Türk Hava Yolları aynı zamanda olimpiyat milli takımımızın yani olimpiyatlara gidecek olan takımı, sporcularımızı taşıma konusunda sponsorluk yapıyor. Olimpiyata katılacak sporcularımızı Türkiye'den özel bir sefer dahilinde götüreceğiz. Sporcuların maça çıkarlarken orada Türk Hava Yolları'nın amblemlerinin olması bizim için gurur verici bir durum."

Türkiye'nin büyük adımlar attığını kaydeden Kılıç, "İnşallah cumhuriyetimizin 100. yılında da 2053, 2071 hedeflerimize ilerleyeceğiz . Cumhurbaşkanımızın her zaman ortaya koymuş olduğu dünyada ses getiren ülke konumuna yaraşır şekilde ilerleyeceğiz. Hep beraber el ele vereceğiz. Çalışacağız farklı yerlere muasır medeniyetler seviyesini ülkemizi taşıyacağız." diye konuştu.

UEFA Finansal Fair Play kriterleri

UEFA Finansal Fair Play kriterleriyle ilgili soruya yanıt veren Akif Çağatay Kılıç, "UEFA'nın ortaya koyduğu fair play kuralları var. Bu kurallara uymak zorunda bütün kulüplerimiz. Tabii ki geçmişten gelen bazı hataların, yapılmış olan eksikliklerin bugüne gelinmesinde etkili olduğunu hepimiz biliyoruz. Herkesin önündeki hesaba iyi bakması gerekiyor. Şu Avrupa Şampiyonası'nı bir atlatalım ondan sonra yapacaklarımız var. Spor camiasındaki kulüp yöneticilerinin sorumluluklarına iyi sahip olmaları gerekiyor. Çünkü bu spor camiasının içerisindeki geleceğe yönelik atılan adımların var olabilmesi ve spordaki kardeşlerimizin kendilerini daha iyi ortaya koyabilmeleri için yöneticilerin sorumlu olması gerekiyor. Sorumlu yöneticilerin de geleceğe yönelik yatırımlarda gelecek haklarını tabiri caizse ipotek altına almamaları gerekiyor. Bununla ilgili bazı çalışmalarımız da olacak.?" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Akif Çağatay Kılıç Türk Hava Yolları Fatih Terim Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title