Haberler

Gençlere Çanakkale Ruhunu Tanıtıyorlar

Güncelleme:

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin personeli, genç nesle milli ve manevi şuurun aşılanması amacıyla mesai kavramı gözetmeksizin gece gündüz demeden çalışıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından inşa edilen ve 7 Haziran 2012'de açılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin personeli, özellikle genç nesle milli ve manevi şuurun aşılanması amacıyla mesai kavramı gözetmeksizin gece gündüz demeden çalışıyor.

Merkezin İdari Sorumlusu Ayla Varlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin açılışının 7 Haziran 2012'de o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Müzede 45 personelin görev aldığını belirten Varlık, "Bu merkez, özellikle yeni yetişen nesle milli ve manevi şuurunun aşılanması amacıyla yapıldı. Gençlerimize Çanakkale ruhunu bir kez daha hissettirmeyi ve burada yaşatmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda haftanın 7, yılın da 365 günü hizmet veriyoruz" dedi.

Varlık, mesai saatleri içinde onar dakikalık aralıklarla ellişer kişilik grupların alındığı varsayıldığında günde ortalama 2 bin 200 kişiye hizmet verdiklerini aktardı.

Yurt dışından da gelenler olduğunu vurgulayan Varlık, şöyle konuştu:

"Erzincan'dan, Şanlıurfa'dan, Adana'dan, yurdun dört bir yanından gelen gruplara 'Mesai saati bitti, kapatıyoruz' demiyoruz. Çalışma saatimizi uzatarak ziyaretçilerimize teknolojik, son sistemlerle donatılan ve 63 dakikada anlatılan simülasyon merkezi ile müze alanlarını gezdiriyoruz. Rehberler, ziyaretçiler veya gezi grupları, telefonla bize ulaşıp randevu alabilir. Saat 07.30'da da olsa seans olarak gruplarımızı içeri alıyoruz ve merkezi gezdiriyoruz. Grup ve kişi sayısına göre personel çağırıyoruz. Bazı gruplar için gecenin 03.00'üne kadar hizmet verdiğimiz oldu. Yeter ki ziyaretçiler gelsin ve burası ayakta dursun, Türkiye ve dünya son teknolojiyle yapılan bu merkezi tanısın, sabahlara kadar hizmet vermeye hazırız."

11 mekanda 3 boyutlu gösterimler

Merkezde hologram ile film tekniği aynı anda kullanılarak, Çanakkale Savaşları 11 farklı mekanda anlatılıyor, 3 boyutlu gösterim de yapılıyor. Salonların hepsi adeta tarihe ışık tutuyor.

Harbe Giriş Salonu'nda, Osmanlı Devleti'nin savaşa giriş nedenleri anlatılıyor. Nusret Mayın Gemisi Salonu'nda ise deniz savaşlarında Nusret'in boğaza döşediği mayınlarla savaşın kaderini değiştirmesine yer veriliyor.

İtilaf Devletlerinin Muharebe Planları Salonu'nda, İngiliz Ocean gemisinin Türk tabyalarına top atışları üç boyutlu olarak izlenirken top atışlarının yarattığı sarsıntı ziyaretçilere mekanik sistemle birebir yaşatılıyor.

Mecidiye Tabyası Salonu'nda, Seyit Onbaşı'nın top mermisini sırtlayarak kaldırması ve namlıya sürme anı izleyiciye aktarılarak büyük kahramanlık adeta yeniden yaşatılıyor. Kara Muharebelerine Hazırlık Salonu'nda, Gelibolu Yarımadası haritası üzerinde anlatılıyor.

Dönüm Noktası Salonu'nda, 261 rakımlı tepede 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in tarihe geçen emri "Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum", film ve hologram tekniği bir arada kullanılarak canlandırılıyor.

Ziyaretçiler, Siper Muharebeleri Salonu'nda siperler arasında cephedeki bir savaş sahnesini takip ediyor, Gök Kubbeden Gelibolu Salonu'nda ziyaretçiler koltukta oturup dinlenirken 7 projektörle yansıtılan belgesel film gösterimini izliyor. Çanakkale Geçilmez Salonu'nda üç projeksiyonla İngiliz ve Anzak birliklerinin geri çekilişi, Hatıralar Salonu'nda Türk askerlerinin anıları aktarılıyor. 1915'ten Günümüze adlı son salonda ise Türkiye'nin eğitim, sağlık sanayi, ticaret, tarım, ulaşım, enerji, askeri ve siyasi ilerleme ile gelişmeleri bazı görsellerle sunuluyor.

Tanıtım merkezinde, Çanakkale Savaşları'nda kullanılan malzemelerinin yer aldığı bir müze de bulunuyor.

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale Gelibolu Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title