Haberler

Gençler Organ Bağışına Pozitif Yaklaşıyor Ama Son Sözü Büyüklerde

Güncelleme:

TÜRKİYE'nin ilk organ nakli koordinatörlerinden Dr. Levent Yücetin, Türkiye'de gençlerin organ bağışına büyüklere oranla daha pozitif yaklaştığını söyledi.

TÜRKİYE'nin ilk organ nakli koordinatörlerinden Dr. Levent Yücetin, Türkiye'de gençlerin organ bağışına büyüklere oranla daha pozitif yaklaştığını, ancak ailede son sözü büyüklerin söylediğini belirtti.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin, Türkiye'de ilgili kurumların tüm katkı ve çalışmalarına rağmen organ bağışının istenilen düzeyde olmadığını söyledi. Yakınlarının beyin ölümü karşısında aile bireylerinin ölümü ve geri dönüş umudunu kaybetmediklerine dikkat çeken Dr. Yücetin, "Hasta yakınları, beyin ölümü gerçekleşen hastalarının organlarını bağışlama konusunda biraz çekimser. Sanki imza attıklarında yakınının ölüm belgesini imzalamış gibi hissediyorlar" dedi.

GENÇLER BİLGİLİ VE BİLİNÇLİ

Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile organ bağışında ilerleme olduğunu aktaran Dr. Yücetin, "Bunun gelişebilmesi için birkaç jenerasyonun değişmesi lazım. Gençler bir yakınlarının beyin ölümü gerçekleştiğinde organ bağışına daha pozitif yaklaşıyor. Daha bilinçli ve bilgililer" diye konuştu.

SON SÖZÜ BÜYÜKLER SÖYLÜYOR

Organ bağışı konusunda gençler ne kadar bilinçli olursa olsun son sözü aile büyüklerinin söylediğine dikkat çeken Dr. Yücetin, "Son söz büyüklere kalıyor. Çünkü bu bizim kültürümüzde var. Büyüklerin sözüne uyan bir milletiz. Ne zaman ki bugünün gençleri geleceğin annesi, babası, ninesi, dedesi olacak, işte o zaman onlara sorulduğunda bu sıkıntıyı geçmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

ESKİDEN BÜYÜK TEPKİLER ALIYORDUK

Belki 20 yıl sonra organ bağışında istenilen düzeye gelinebileceğini belirten Dr. Levent Yücetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama o güne geldiğimizde başarılı olabilmemiz için bugün çok başarılı olabilmemiz lazım. İnsan yaşarken organlarını bağışlasa da vefat durumunda yine aileye soruluyor. Ama yine de eskiye göre daha iyiyiz. Eskiden beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınlarına organ bağışından söz etsek büyük tepkiler alıyorduk. Şimdi değişti, çünkü beyin ölümü tanısı konulması konusunda yoğun bakımdaki hastayla ilgili doktorlar aile bireylerini bilgilendiriyor. Yoğun bakımdaki hastadan iyi haber alınamayınca aile içinde organ bağışı konuşulmaya başlanıyor."

YAŞARKEN AİLELERİNE SÖYLESİN

Organlarını bağışlamak isteyen bir kişinin yaşarken bu isteğini ailesine söylemesini öneren Dr. Yücetin, "Bu isteğini çok net olarak ailesine söyleyen hastaların beyin ölümü olduğunda aile 'Onun en son isteği zaten buydu. Organlarını bağışlıyoruz' diyor. Ancak hala radikal biçimde 'hayır' diyenler de var" diye konuştu.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Medical Park Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title