Haberler

Gemiye Verilen ÖTV'siz Mazot, TIR'lara Aktarılıyor

Güncelleme:

Gemi taşımacılığı yapan firmaların ÖTV'siz aldıkları mazotu, kendi karayolu lojistik firmalarına aktardığı iddia ediliyor. Haksız rekabetten şoförler rahatsız.

Gemi taşımacılığı yapan büyük firmaların Özel Tüketim Vergisi'ni ödemeden (ÖTV) almış oldukları mazotu, karayolu lojistik firmalarına aktarmaları haksız rekabeti beraberinde getiriyor. Normal koşullarda devletin sadece Gemi taşımacılığı için sağlamış olduğu bu ayrıcalık, kimi firmalar tarafından suistimal ediliyor.

4 LİRALIK MAZOT 1,6 LİRAYA

Piyasa şartlarında mazot için 4 lira bedel belirlenirken, ÖTV'siz alımlarda bu fiyat 1,6 liraya kadar düşüyor. Bu durumu lehlerine çevirmeye çalışan bazı gemi taşımacılığı firmaların ucuza aldıkları mazotu ya kendi bünyesindeki karayolu lojistik firmalarına aktarıyor ya da piyasadaki diğer firmalara satmaya çalışıyor.

ŞOFÖR ESNAFI MAĞDUR

Bu uygulamadan şikayetçi olan ve sayıları 850 bini bulan TIR ve kamyon şoförü haksız rekabete neden olan bu suistimalin sona ermesini talep ediyor. Devlet denetiminin yetersiz kaldığına değinen sektör temsilcileri de, ÖTV'siz mazotun ya kamyon ve TIR'lar için de 1,6 TL'den verilmesini ya da herkes için standart bir fiyat belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

"BÜYÜK ZARAR"

İstanbul Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifleri Birliği Başkan Vekili Hanefi Oğuz bu duruma dikkat çekerek, "Bu durumdan ciddi zarar eden firma ve mağdurlar var. Onlar mazotu 4 liraya alırken gemi sahiplerine 1,6 liraya geliyor. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor." diyor.

"DEVLET EL ATSIN"

Devletin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasına tabi tutulmayan ticari gemilerin şimdi de almış oldukları mazotu usulsüz bir şekilde karayolu lojistik firmalarına aktardığı iddia ediliyor. En başından itibaren bu uygulamaya karşı çıkan 850 bin TIR ve kamyoncu ise ortaya çıkan bu suistimalin araştırılmasını istiyor.

"HAKSIZ REKABET"

Bazı gemi taşımacılığı firmalarının başlatmış olduğu bu haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini belirten ve 8 yıldır özel bir lojistik firmasında çalışan Serhat Andıç, "Bu haksız rekabet gün geçtikçe diğer firmaları uçuruma sürüklüyor. Buna bir çözümün bulunması gerekiyor." diyor.

"GEMİSİ OLMAYAN KULLANAMIYOR"

ÖTV'siz mazottan sadece gemisi olanların faydalanabildiğini söyleyen Andıç, "Gemisi olmayanlar kullanamıyor. ÖTV'siz bir şekilde gemi sahiplerine verilen mazotun TIR'lara aktarılması epey bir zamandır bilinen bir konu." diyor.

HESAP ORTADA

Şirket çalışanı bu durumu bir örnekle açıklıyor: "Türkiye'de 1.000 kilometre yol giden bir araç 330 litre mazot yakıyor. Yani bu da 1.320 lira yapar. Fakat diğer taraftan ÖTV'siz mazotu usulsüz kullanan firma ise sadece 528 lira mazota ödüyor. Yani yarı yarıya bir ücret çıkıyor. Yüzde 60 yakın bir fark oluşuyor. Ya hepsinden ÖTV'yi kaldırsınlar ya da hiçbirine vermesinler."

İstanbul Motorlu Taşıyıcıları Kooperatifleri Birliği Başkan Vekili Hanefi Oğuz, gemilere verilen ÖTV'siz mazotun usulsüz bir şekilde aktarılmasının liman kooperatiflerine zararının çok daha fazla olduğunu ifade etti.

3. HAVALİMANINDAKİ KAMYONLARA MAZOT 1,5 TL

Üçüncü havalimanı inşaatında çalışan kamyonlara mazotun 1,15 liradan verildiğini iddia eden Airporthaber.com yayın yönetmeni Ali Kıdık, 'Üçüncü havalimanına skandal ayrıcalık' başlıklı yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: "Skandal oluyor, ayrımcılık oluyor. Üçüncü havalimanını yapan firmaların araçlarına alınan yakıtlar ÖTV'siz veriliyor.

NEREDEYSE BEDAVA

Yüzlerce kamyonun çalıştığı havalimanı inşaatının yakıtı 1,15 TL'den alınıyor. Havacılık hariç, diğer ÖTV'siz yakıt kullanan deniz taşımacılığına ayrıcalık 2003 yılında getirildi getirilmesine de üçüncü havalimanı için böyle bir karar var mı açıkçası ben bilmiyorum."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İstanbul Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (56)

ADF:

bilale varda bize yokmu . . lanet olsun bu düzene ve koyunlara

16
4
yanıtYanıtla
benzinci bilal:

bu durumdan en çok fayda sağlayan bilal ve gemicikleri :)

18
1
yanıtYanıtla
ciftci bilal:

Bilal ciftcilige baslasin diye dua edin. Bilal ciftci olursa koylu de ucuz mazota kavusur.

12
4
yanıtYanıtla
vaybeMobil-IOS:

Tiraktörü olan cifci 4lira ödüyor milyar dolarlik yati olan 1,6 ödüyor simdi adalet mülkün temeli

15
0
yanıtYanıtla
Semsür:

Bilo ağa için musluklar sonuna kadar açık.

14
1
yanıtYanıtla
ZazamobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Tayyibin oglaninin tir isine girmesi lazim o zaman

14
0
yanıtYanıtla
emeklimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Gemicikleri olanların nakliye şirketlerine 1.6 tl ye mazot.

13
0
yanıtYanıtla
KAÇAK:

YANİ BU ATLARLA YAPILAN MAZOT KAÇAKÇILIĞININ MAKRO TİPİMİ OLUYOR.

11
1
yanıtYanıtla
kemal:

Niye gemiler ayrı bir ülkede mi çalışıyorda. Mazot ucuz veriliyor(vergisiz) anlamadım. Resmen ayrımcılık bu. Suistimallerde elbet olur.

10
1
yanıtYanıtla
efe:

Mazot ve benzin Tüm Türkiyede 1 TL indirilsin bu sekilde 10 numara yag yakmaktan hava kirliliginden kurtulalim

11
0
yanıtYanıtla
Tüm 56 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title