Haberler

Geliştirilen Özel Ayçiçeği Gübresi Yüksek Bir Verim Sağladı

Güncelleme:

Bölgeye özel ürün için GÜBRETAŞ Konya'da Tarla Günü etkinliği düzenledi


Sektörde sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken GÜBRETAŞ, "Bilinçli Üretici Kazanır" başlıklı eğitim, bilinçlendirme ve deneme ekimleri kapsamında organize ettiği bu yılki ilk Tarla Günü etkinliğini Konya'da gerçekleştirdi.

Tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmak hedefiyle bitkiye ve bölgeye özel gübreler üreten GÜBRETAŞ, İç Anadolu Bölgesi'ndeki ayçiçeği tarımı için geliştirdiği özel ürünü Altınekin'de test etti. Deneme ekimi sonuçları tarla günü etkinliğiyle bölgedeki üreticilerle paylaşıldı.

GÜBRETAŞ, son yıllardaki çalışmalarıyla ar-ge alanında da öncülüğünü devam ettiriyor. Tarımsal üretimde dengeli besleme ile verim ve kaliteyi artırmak amacıyla ar-ge çalışmalarını sürdüren GÜBRETAŞ, İç Anadolu Bölgesi için geliştirdiği özel ayçiçeği gübresini Konya'nın Altınekin ilçesinde test etti. Toprak analiz sonuçlarına göre bölgeye özel geliştirilen gübrenin kullanıldığı 10 dekarlık arazide uygulanan deneme ekiminin sonuçları, düzenlenen Tarla Günü etkinliğinde bölge çiftçileri ile paylaşıldı.

Altınekin ilçesinin Kızboğan Yaylası Mevkii'nde 14 Temmuz 2014 tarihinde gerçekleştirilen etkinliğe GÜBRETAŞ Genel Müdürü Osman Balta ve Genel Müdür Yardımcısı Tahir Okutan'ın yanı sıra Konya Vali Yardımcısı Erol Özkan, Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Birliği Müdürü İsmail Ezgin ile bölgedeki ziraat mühendisleri ve üreticilerden oluşan yaklaşık 700 kişi katıldı.

Etkinlikte konuşan Genel Müdür Osman Balta, GÜBRETAŞ'ın sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında bir yandan her yıl yüzlerce noktada iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırmaya yönelik eğitim toplantıları gerçekleştirirken, diğer yandan şirketin Türkiye Toprak Verimliliği Haritası projesi sayesinde yüksek verimlilik sağlayan bölgeye ve bitkiye özel gübreler geliştirdiklerini söyledi. Sektörde en geniş ürün çeşitliliğine sahip GÜBRETAŞ'ın ülke tarımına değer katma çabasıyla büyüdüğünü belirtti.
Tarımsal üretimde yüksek verim ve kaliteyi elde etmek için çiftçilere mutlaka toprak analizi yaptırmalarını tavsiye eden Osman Balta, İç Anadolu Bölgesi için geliştirilen yeni ürünün deneme ekiminde bunu uygulayarak güzel bir ortaya konulduğunu söyledi.

Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ise Konya'nın Türkiye'nin hububat ambarı olarak bilindiğini ifade ederek, "Son yıllarda çiftçilerin yüksek gayret ve çalışmalarıyla, teknik ve teknolojik destek sağlayan üniversiteler, firmalar ve Tarım Bakanlığı'nın yoğun çabalarıyla ilimiz bir hububat ambarı olmaktan öte aynı zamanda bir protein ambarı ve yağ deposu olma özelliğine kavuştu. Türkiye'nin en fazla yağlık ayçiçeği üreten ili ve bölgesi Konya. Bunu başaran çok çalışkan, emektar çiftçilerimizi tebrik ediyorum. Bunun yanında kamunun, özel sektörün ve çiftçinin birlikte hareket ettiği bir yapıyla bu yapı taçlanmakta. Hem bakanlık olarak bizler, hem firmalarımız, ayrıca çiftçilerimiz, daha fazla nasıl üretiriz, daha fazla yüksek verimi nasıl alırız ve bu ülkeyi nasıl kalkındırırız çabasının hesabı ve hedefi içindeler" dedi.

Pilot bölge olarak Konya'da yapılan deneme ekiminin
sonuçları memnuniyet verici

Etkinlikte deneme ekiminin aşamaları ve sonuçları hakkında bilgiler veren GÜBRETAŞ Bölge Müdürü Hakan Leventoğlu, İç Anadolu bölgesinde ayçiçeği üretiminin son yıllarda hızla arttığını belirtti. Hakan Leventoğlu şunları söyledi: "Bölgedeki gelişmeyi değerlendiren şirketimiz, pilot bölge olarak seçtiği Konya'da özel geliştirdiği ürünü test etti. Uzman ziraat mühendislerimiz tarafından oluşturulan bitki besleme programında 13.18.15+2(MgO)+10 (SO3) deseninde formüle edilmiş taban gübresi kullanıldı. Yüksek verimle birlikte ayçiçeğinde kalite kriteri olan yağ oranında artışı hedefleyen bu gübre, bölgede bugüne kadar kullanılan alternatif ürünlerden farklı özellikler içeriyor. Genellikle klasik ürünler en fazla 3 bitki besin maddesi içerirken GÜBRETAŞ'ın özel ürünü ayçiçeği bitkisinin ihtiyacı olan 5 farklı besin maddesini dengeli olarak bünyesinde içeriyor."

Tarımda maksimum verim ve kalite için GÜBRETAŞ,
bölgenin toprak yapısına göre özel gübreler geliştiriyor

Türkiye yağlı tohumlar ihtiyacını yurtiçi üretimden karşılayamadığı için her yıl yaklaşık 3 milyar TL'lik ithalat yapıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı cari açığın düşürülmesi çerçevesinde yurtiçinde yağlı tohum üretimini artırmak amacıyla yerli üreticiyi destekliyor. GÜBRETAŞ, bu bağlamda bitkiye özel gübreler geliştirerek verim ve kalitenin arttırılması hedefiyle çalışmalar yürütüyor.

Ar-ge çalışmalarıyla formüle edilen bitkiye ve bölgeye özel ürünler dengeli besleme ile verim artışı sağlıyor. Bölgeden alınan toprak numuneleri analiz edilerek toprak yapısı belirleniyor. Toprak yapısının yanı sıra bitkinin ihtiyacı da dikkate alınarak özel gübre deseni tespit ediliyor. Özel ürün kullanılarak oluşturulan dengeli bitki besleme programı tarla koşullarında deneniyor.

Gübre miktarını üreticilerin alışkanlıkları değil, bitkinin isteği ile toprağın yapısı belirliyor. Böylece kullanılan her birim bitki besin maddesinden maksimum fayda elde edilerek girdi maliyeti azaltıyor ve yetiştirilen bitkiden maksimum verim elde ediliyor

Kaynak: Bültenler / Güncel

İç Anadolu Bölgesi Osman Balta Türkiye Konya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İran İsrail'e saldıracak mı? İran'dan İsrail'e misilleme gelecek mi? Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman?
500

Yorumlar (1)

Mehmet Göktepeli:

Dönümünden ne kadar ürün elde edildi ? Elde edilen ürünün yağ oranı yüzdelik olarak nedir , bu konulara açıklık getirilmemiş.İyi bir ürün diye bilmek için dönümünden kaç kilo ürün alınmış ve bu ürünün yağ oranı de kaç . En önemli konudur.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title