Haberler

Gelir Tahmini Tutmadı Bütçe Daraldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı bütçesi 1 milyar 290 milyon lira olarak kabul edildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı bütçesi 1 milyar 290 milyon lira olarak kabul edildi. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, 2015'te 1 milyar 400 milyon lira olan bütçenin daraltılmasıyla ilgili, "Keşke gelirlerimiz o kadar fazla olsaydı. Biz hep büyük düşündük. 2015 yılında da bütçe 900 milyon lira civarında gerçekleşecek. Dolayısıyla bu bütçeyi bilerek biraz küçülttük" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantısı'nın 3. birleşimi, Başkan Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Büyükşehir Belediyesi 2016 Mali Yılı Performans Programı ve 2016 Mali Yılı Bütçe Taslağı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporlarının görüşülerek onaylandığı toplantıda, bütçenin geçen yıla göre daraltılması dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi 2016 Mali Yılı Performans Programı ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporunun oy birliğiyle kabul edilmesinin ardından, komisyondan gelen Bütçe Taslağı'nın ayrıntıları meclis üyelerinin görüşüne sunuldu. Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı bütçesi 1 milyar 290 bin lira olarak belirlenirken, bütçenin 260 milyon lirasını iç borçlanma, 60 milyon lirası da geçen yıldan kalan olmak üzere 320 milyon lirasını borçlanma oluşturdu. Toplam borçlanmadan 20 milyon lira ödeme yapıldığı için bütçenin borçlanma tutarı 300 milyon lira oldu.

Öte yandan, bütçede en fazla payı 398 milyon lirayla Fen İşleri Dairesi Başkanlığı alırken, onu 232 milyon lirayla İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, 224 milyon lirayla da Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı izledi. Gelir Bütçesi toplamı ise 990 milyon 500 bin lira olarak belirlendi.

"BÜTÇENİN 300 MİLYON LİRASI BORÇLANMADAN OLUŞUYOR"

Gelir ve gider bütçeleri ile bütçe dağılımının meclis üyelerine aktarılmasının ardından söz alan AK Parti'li Meclis Üyesi Kadir Canlı, geçen yılki bütçenin MESKİ hariç 1 milyar 422 milyon lira olduğunu anımsatarak, bu yılki bütçede bir miktar daralma olduğunu gördüklerini söyledi. "1 milyar 290 milyon liralık bütçenin 260 milyon lirasını da borçlanmayla karşılıyoruz" diyen Canlı, geçen yıl da 60 milyon lira borçlanma olduğunu belirterek, "20 milyon liralık ödemeyi düştüğümüz zaman 2016 bütçesini denkleştirme noktasında yaklaşık 300 milyon liraya yakın bir borçlanma var" dedi.

Bazı yatırımcı daire başkanlıklarının bütçelerinin yüzde 50 düştüğünü de dile getiren Canlı, "Mesela Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı'nın bütçesi 40 milyon liradan 20 milyon liraya, Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı'nın bütçesi 12 milyon liradan 5 milyon liraya, Engelliler Dairesi Başkanlığı'nın bütçesi de 16 milyon liradan 450 bin liraya düşmüş. Bunlar ana bütçe içerisinde belki çok fazla bir şey ifade etmiyor, bir taraftan diğer tarafa kaydırılabiliyor. Ancak, yatırımı düşünen bir belediyede Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı ile Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığı'nın bütçesinin yüksek olması lazım. Çünkü Mersin'de 20 milyon liralık bütçeyle kamulaştırma yatırımı mümkün değil. Burada ya bu daire başkanlıklarının çalışma sisteminde bir eksiklik var ya planlamada bir eksiklik var. Bizim yatırımcı bir belediye olmamız lazım. 2014'ten 2015'e geçtiğimizde bütçe noktasında bir eksiklik olabilir, çünkü geçmiş belediyeydi. Bu döneme geldiğimizde bu eksikliklerin olmaması gerekir. Biz geçen yıl meclis toplantılarında bütçede bir taraftan diğer tarafa aktarmalar yaptık, bunların olmaması ve bürokrasinin daha azaltılması, planlamanın daha doğru olması noktasında arkadaşların hassas olması lazımdı. Özellikle Engelliler Daire Başkanlığı konusunda açıklama istiyorum. Niye 16 milyon liradan 450 bin liraya düştü?" diye konuştu.

Meclis Üyesi Canlı'nın sorusuna yanıt veren Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Rıfat Özen, 2016 bütçesini hazırlarken belediyenin genelini ilgilendiren bütün ödenekleri ilgili daire başkanlıklarında toplamaya çaba gösterdiklerini söyledi. Özen, "Burada daire başkanlıklarının bütçesi az gibi gözükse de mesela personel giderlerinin tamamını İnsan kaynakları Dairesi'nde topladık. Yatırımlar, yapım işleriyle ilgili ödeneklerin tamamını Fen İşleri Dairesi Başkanlığı'nda topladık. Yani belediyenin bütününü ilgilendiren ödenekleri bir yerde topladık ki, toplu alım yapalım, hem ihalede pazarlık gücümüz olsun hem de alımlarda farklı fiyatlarla fazla veya eksik ödemeye mahal vermeyelim diye bu şekilde toplulaştırmaya gittik" ifadelerini kullandı.

"BİZ HEP BÜYÜK DÜŞÜNDÜK AMA GELİRİMİZ O KADAR FAZLA OLMADI. BÜTÇEYİ BİLEREK KÜÇÜLTTÜK"

Başkan Kocamaz ise yatırımların tamamının Fen İşleri Dairesi Başkanlığı'na geçtiğini ifade ederek, geçen yıl Otistik Merkezi ilgili yatırımların Engelliler Dairesi'nde göründüğünü, bu yıl yapılacak Engelliler Eğitim Merkezi ve Engelliler Spor Merkezi yatırımlarının tamamının ise Fen İşlere Dairesi Başkanlığı'ndan çıkacağı bilgisini verdi. Kocamaz, sadece rutin harcamalar kaldığı için Engelliler Dairesi'nin bütçesinin az göründüğünü kaydetti.

Kocamaz, 2016 yılı tahmini bütçesiyle ilgili yaptığı açıklamada ise geçen yılki gelir tahminlerinin tutmadığına dikkat çekti. Geçen yıl 1 milyar 400 milyon lira civarında bir bütçe oluşturduklarını anımsatan Kocamaz, "Bu, göreve geldiğimizin ilk yılıydı. Keşke gelirlerimiz o kadar fazla olsaydı. Biz hep büyük düşündük. Ama gördük ki, 2014 yılında gerçekleşen gelirimiz-giderimiz o kadar olmadı. 2015 yılında da zannediyorum bütçe 1 milyar 400 milyon lira yerine 900 milyon lira civarında gerçekleşecek. Dolayısıyla bu bütçeyi bilerek biraz küçülttük. Halen de belki bu 1 milyar 290 milyon lirayı gerçekleştirme şansımız olmayabilir. Çünkü burada bazı düşünceler var, belediyenin elindeki gayrimenkullerin satışı, bunun hizmete dönüştürülmesi, kaynak oluşturulması yönünde. Ama bu satışlar istediğimiz noktada gerçekleştirilemediği için bütçede küçülme oluyor. Bu rakamları küçültmek durumundayız ama yıl içerisinde işin durumuna göre zaten aktarmaları yapabiliyoruz. Dolayısıyla bunun çok büyük problem yaratacağı düşüncesinde değilim" şeklinde konuştu.

Kocamaz, konuşmasının ardından 2016 yılı bütçe taslağını meclis üyelerinin oylarına sunarken, bütçe oy birliğiyle kabul edildi. Meclis üyelerine bütçeye verdikleri destek için teşekkür eden Kocamaz, 2016 bütçesinin Mersin'e hayırlı, uğurlu olmasını diledi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhanettin Kocamaz Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title