Haberler

Geleneksel Köy Düğünü Canlandırıldı

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Yaraş Mahallesi'nde, 1960'lı yılların düğünleri canlandırıldı.

Muğla'nın Menteşe ilçesine bağlı Yaraş Mahallesi'nde, 1960'lı yılların düğünleri canlandırıldı.

Yaraş Mahallesi sakinlerinin oluşturduğu tiyatro grubunun sahneleyeceği oyunda gösterilmek amacıyla gerçekleştirilen çekimler için yapılan organizasyonda, köy meydanında erken saatlerde toplananlar, büyük kazanlarda geleneksel düğün yemekleri hazırladı. Program, nişan sonrası oğlan evinin kız evine keçi armağanı ile devam etti.

Daha sonra armağan edilen keçinin kız evinin etrafında döndürülmesi canlandırıldı. Etkinlikte, köyde yaşamını sürdüren kadınların o dönem düğünlerde sıkça yaptıkları dibekle buğday dövme töreni yapıldı.

Düğünde, dağdan çıra getirme, çörek kapmaca, at üstünde kız evinden gelin alma ve gelinin yöresel oyunlarla damadın evine getirilmesi de canlandırıldı. Programa katılanlara ise yöresel düğün yemekleri ikram edildi.

Düğüne günlük yaşamlarında da kullandıkları ipekten yapılmış kıyafet ve takılar ile başlarına taktıkları çiçeklerle katılan köylü kadınlar ve kız çocukları ise ilgi odağı oldu. Yöresel kıyafetler giyen sanatçıların çaldığı müzik eşliğinde zeybek oynayanlar geleneksel köy düğününde gönüllerince eğlendi.

Düğüne katılan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, oyunda köyde 1960'lı yıllarda yapılan bir düğünde yaşananların anlatıldığını belirtti.

Köy düğününde Muğla ve Menteşe'nin kültürel yapısının tanıtıldığını ifade eden tiyatro eğitmeni Ayhan İçöz de örf ve gelenekleri gelecek kuşaklara aktarma anlamında 1960'lı yılların Yaraş düğününü sahneye taşımak istediklerini söyledi. İçöz, köydeki gencin genç kızı çeşme başında görmesi ile başlayan öykünün birtakım olaylar sonunda düğünle tatlıya bağlandığını aktararak olayın gerçek düğün sahnesi ile canlandırıldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Menteşe Muğla Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title