Haberler

Geleneksel El Sanatları "Altın Eller' Festivali'nde Yeniden Hayat Buluyor

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen ve 50 gün sürecek "Beyoğlu Hareketleniyor" festivalinin ikinci etabı Altın Eller Festivali’nde etkinlikler hız kesmeden devam ediyor.

Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen ve 50 gün sürecek "Beyoğlu Hareketleniyor" festivalinin ikinci etabı Altın Eller Festivali'nde etkinlikler hız kesmeden devam ediyor.

Altın Eller Festivalinin üçüncü gün performansında sanatçılar geleneksel sanatlarını sahne üzerinde göstererek katılımcılara güzel bir gün yaşattı. Saat 14.00'de başlayan etkinlikte yorgan ustası Hasan Kar, ahşap kaşık ustası İsmail Yıldız, ebru ustası Özlem Çapur ve çini ustası Meryem Buhari sanatlarını canlı performansla sergiledi.

"Mesleğime Sakarya'da başladım, yorgancılığın kitabını yazdım"

Mesleğine Sakarya'da başladığını dile getiren yorgan ustası Hasan Kar, "Bilgi sahibi insanlar yorganlarını değiştirmeye başladı. Güzel bir yorgan üç günde tamamlanır. Benim yaptığım yorganlar hava alır. Sentetik değildir. Halkın sağlığı için bunları anlatmam gerek, bu yüzden yorgancılığa dair şeyleri bir kitapta topladım" dedi.

Çini Ustası Meryem Buhari çini sanatına emekli olduktan sonra başladığını söyledi. Sahnede canlı performansını yaparken çini sanatına dair incelikleri de katılımcılarla paylaşan Buhari, "Kağıtlara çizdiğimiz desenleri iğne ile delip yapacağım alana transfer ediyoruz. Kömür kalemiyle çizdikten sonra içini boyuyoruz. 10 saat fırınlanıyor eserimiz sonra sırlanıyor ve fırında hayat buluyor" şeklinde konuştu.

Ebru sanatının kültür elçiliğini yapan ve festivale Eskişehir'den katılan Özlem Çapur ise ebru sanatının yapılışını "Teknede geven otunun tozuyla karıştırılmış yoğun bir sıvı var. Boyalarımızı topraktan elde ediyoruz. Boyaların açılması ve büyüklüklerini ayarlayabilmek için büyükbaş hayvanların öds sıvısını kullanıyoruz. Ebrunun en güzel tarafı her zaman farklı eserler çıkarabilmek. Ülkemizi tek Türk olarak Dubai festivalinde temsil ediyorum ve her sene katılım için davet alıyorum. Gelenekselliğini bozmadan yenilik getiriyoruz" ifadeleriyle anlattı.

1995 yılında baba mesleği olan ahşap kaşık yapma sanatını icra eden İsmail Yıldız işinin inceliklerini anlatan keyifli bir sunumla yaptı. Şimşir kaşığın sağlık açısından önemine vurgu yapan Yıldız, 5-6 yaşına kadar çocuklar bu kaşıklarla beslenmeli" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Beyoğlu Belediyesi Sakarya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title