Haberler

Geleceğin Kemancıları Nevit Kodallı'da Yetişiyor

Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nin keman bölümünde okuyan öğrenciler, aldıkları eğitimler sonrası çaldıkları eserlerle büyülüyor.4 sene boyunca okulda keman eğitimi alan öğrencilerin yüzde 90'ı, üniversiteye yerleşme başarısı gösteriyor.

Nevit Kodallı Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nin keman bölümünde okuyan öğrenciler, aldıkları eğitimler sonrası çaldıkları eserlerle büyülüyor. 4 sene boyunca okulda keman eğitimi alan öğrencilerin yüzde 90'ı, üniversiteye yerleşme başarısı gösteriyor.

Mersin'in merkez Yenişehir ilçe sınırlarında bulunan okullarda keman eğitimi alan öğrenciler, gelecek için umut veriyor. Okulun keman öğretmenleri Oral Mustafa Akça, Figen Özer ve Atilla Fedai tarafından öğrencilere, lise 1'de haftada bir saat, diğer sınıflarda ise haftada ikişer saat keman eğitimi veriliyor. Bunun yanında öğrenciler boş zamanlarında da bireysel olarak, günde 2 veya 3 saat keman çalıyor. Ulusal ve uluslararası birçok keman çalma yarışmasına katılan öğrenciler, geleceğin kemancıları olarak gösteriliyor.

Okul ve keman eğitimleriyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan okulun keman öğretmeni Figen Özer, okullarında resim ve müzik olmak üzere 2 dal olduğunu belirtti. İlkokul 8. sınıftan sonra öğrencileri 2 aşamalı yetenek sınavıyla okullarına aldıklarını kaydeden Özer, "Okulumuza gelen öğrenciler çeşitli çalgı dallarında eğitim görüyor. Piyano bir kere herkesin zorunlu çalgısıdır. Bütün öğrencilerimiz piyano çalıyor. Bunun dışında keman, yan flüt, bağlama, viyolonsel, viyola gibi çalgılardan birini veya birkaçını öğrencilerimiz çalıyor. Bu müzik aletlerinin her birinin ayrı öğretmeni var" dedi.

Okullarında kendisiyle birlikte 3 keman öğretmeni olduğunu aktaran Özer, "Biz lise 1'den 4. sınıfın sonuna kadar, birinci sınıfta haftada bir saat olmak üzere diğer sınıflarda haftada ikişer saat keman eğitimi veriyoruz. Okulumuzdan yetişip gerçekten çok iyi üniversitelerde olan ve müzik yapan öğrencilerimiz var. Müziğin yanında okulumuzun üniversiteye yerleştirme oranı da yüzde 90. Son birkaç yıldır gerçekten çok başarılıyız. Kemanla ilgili öğrencilerimizi çeşitli il ve ilçelere götürüyoruz. Buradaki konservatuarla da her zaman işbirliği içindeyiz" diye konuştu.

"KEMAN EĞİTİMİ ZOR OLDUĞU GİBİ SABIR İSTEYEN BİR EĞİTİMDİR"

Genellikle okullarına gelen öğrencilerin hayatlarında ilk kez kemanla karşılaştığının altını çizen Özer, "Keman eğitimi zor olduğu gibi sabır isteyen bir eğitimdir. Çünkü uzun bir eğitimden geçiyorsunuz. Öğrencinin çok sağlam ve iyi bir müzik kulağının olması gerekiyor. Öğrencilere ilk olarak yay ve keman tutma, duruş, yay çekmeyi öğretiyoruz. Öğrencinin kendi isteği, çalışması doğrultusunda gerçekten çok çok iyi pozisyonda mezun olan öğrencilerimiz olabiliyor" şeklinde konuştu.

"KEMANDA SÜREKLİ ÇALIŞMAK ESASTIR"

Kemanda sürekli çalışmanın esas olduğuna vurgu yapan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her gün mutlaka çalışılması gerekiyor ki kemanda belli bir düzeyi tutturabilesin. Bizim öğrencilerimize önerimiz en az günde 2 veya 3 saat. Bu konservatuarlar için çok az bir çalışma süresi ama bizim öğrencilerimiz okulda bölüm derslerinin dışında normal derslerde gördükleri için zaman kalmıyor. O yüzden ancak ayırabilecekleri zaman bu kadar. Biz haftada ancak iki saat eğitim verebiliyoruz. Onun dışında öğrencinin evinde çalışması çok daha önemli. Derste yaptığımız egzersizleri her gün tekrar etmesi çok önemli."

Keman bölümünde okuyan öğrenciler de keman çalmanın kendilerine çok iyi geldiğini ifade ederek, keman eğitimi almak isteyen öğrencileri okullarına davet etti. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nevit Kodallı Mustafa Akça Yenişehir Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title