Haberler

Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi

Kan bağışına ilgiyi artırmak ve gönüllü kan bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" kapsamında, 81 ilden seçilen 500 pilot okuldaki 250 bin öğrenci eğitim alacak.

Kan bağışına ilgiyi artırmak ve gönüllü kan bağışının önemine dikkat çekmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa yürütülen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" kapsamında, 81 ilden seçilen 500 pilot okuldaki 250 bin öğrenci eğitim alacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu, projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın TBMM'deki bütçe görüşmeleri nedeniyle toplantıya katılamadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığının 1 milyon öğretmen, 25 milyon öğrenci ve 50 bini aşan okuluyla büyük bir aile olduğunu ifade eden Çolakoğlu, "Sayın Bakanımızın talimatı, bütün öğretmenlerimizin ve okul müdürlerimizin Kızılay üyesi haline gelmesi. Tüm okullarımızda öğretmenlerimizi Kızılay'ın bir mensubu haline getireceğiz. Fiziki imkanlarımız tamamen açıktır" dedi.

Sağlık liselerinde 150 bine yakın öğrenci yetiştirildiğini aktaran Çolakoğlu, şöyle konuştu:

"Onlar da gelecekte sağlık ordumuza katılacak. İki milyon kan ünite sayımızı kısa zamanda artıracağımıza inanıyorum. Avrupa Birliği projelerini de pilot projeler olarak görüyorum. Sağlık Bakanlığı ve Kızılay ile yaptığımız projeler kapsamında 500 okulda yapılan eğitimleri 2016 yılında 50 bin okulumuzda gerçekleştirecek duruma getireceğiz. Proje kapsamında diğer Avrupa ülkelerinde de açılımlar yapmamız, o okullardaki gençler arasında bu işbirliğini açmamız gerekiyor. Bu anlamda Erasmus projeleri bizim için çok önemli" dedi.

"2,5 milyon ünite kan ihtiyacı var"

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da, Türkiye'nin kan ihtiyacının 2,5 milyon ünite olduğunu belirterek, Türk Kızılayının 2015 yılında 1 milyon 937 bin 932 ünite kan bağışı aldığını kaydetti.

Türk Kızılayının aldığı kan bağışlarının 10 yıl içerisinde 6 katına çıktığını ifade eden Akar, 2015 yılında düzenli bağışçılarından 775 bin ünite bağış kabul edildiğini, bunun tüm bağışların yüzde 40'ını oluşturduğunu belirtti. Akar, düzenli kan bağışı oranının yüzde 60'a çıkması durumunda kan ihtiyacının tamamının Türk Kızılayı tarafından karşılanabileceğini dile getirdi.

Kadın ve erkek kan bağışçısı oranlarına ilişkin de bilgi veren Akar, "Kadın bağışçıların genel kan bağışçısına oranı 2005 yılında yüzde 6 iken, 2015 yılında bu oran yüzde 13'lere kadar çıkmıştır. Geçtiğimiz 10 yılın sonunda Türk Kızılayı veri tabanında kayıtlı bulunan kan bağışçıları sayısı 6 milyon 815 bin 376 olmuştur" dedi.

Gönüllü kan bağışçısı olmak için okullarla da çalışmalar yaptıklarını aktaran Akar, sözlerine şöyle devam etti:

"Üniversitelerimizle uzun süredir çalışıyoruz. 2006 yılında üniversitelerimizden 12 bin 700 ünite kan bağışı aldık. Bu rakam 2015 yılında 161 bin 946 üniteye çıktı. Üniversitelerimiz rekor kırmak için birbirleriyle yarıştı. 'Geleceğin Kan Bağışçıları Projesi'ni Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği ile yürütüyoruz. Ben bu projeyi çok önemsiyorum. Projenin bir ayağı müfredata kan bağışının önemini anlatan metinler yerleştirmektir. Çocuklarımız eğitimlerinin bir parçası olarak bu metinleri kullanacak ve bilinç altlarında kan vermek gibi bir erdem olacak."

Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, projenin bağışçılık bilincinin oluşturulması açısından taşıdığı öneme işaret ederek, "Bilinçli bağışçı oluşturmadığınız zaman o saman alevi gibi sönüyor. Bağışçılarımız ne kadar bilinçli olursa o kadar düzenli oluyor, kan ve kök hücre ihtiyacı olduğu zaman o bağışçılar seve seve size geliyor. Bilinçsiz olduğu zaman kendisine ulaşamıyorsunuz, adresini size vermiyor. Bilinçli gönüllü bağışçı oluşturmak, düzenli bağış yapabilen kişilere ulaşmak bu projenin hedefi" dedi.

Kapuağası, düzenli bağışçı oranın yükselmesinin güvenli kan temini sağlayacağını da dile getirdi.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyon Yardımcısı Virve Vimpari de konuşmasında, Avrupa Birliği olarak Türkiye'de 10 milyon avroluk bir destekle Sağlık Bakanlığının yanında olduklarını belirterek, Avrupa Birliğinin eğitim ve sağlık alanındaki projelere desteğini sürdüreceğini söyledi.

Kan bağışına ilgiyi artırmak, gönüllü kan bağışının önemine dikkat çekmek ve öğrencileri kan bağışı hakkında bilinçlendirmek amacıyla hayata geçen projeyle, öğrencilere afişler, broşürler, çizgi filmler ve bilgisayar oyunları gibi materyallerle gelecekte kan bağışçısı olmaları için bilinçlendirme çalışmaları yapılacak. Bu kapsamda, okullarda okutulan mevcut müfredat ve ders kitapları analiz edilerek, müfredat ile uyumlu kan bağışı eğitim materyalleri hazırlanarak dağıtılacak. Kan bağışının önemiyle ilgili eğitimler kapsamında, proje sonuna kadar 250 bin öğrenci eğitim alacak.

Kaynak: AA / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Avrupa Birliği Türk Kızılayı Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title