Haberler

Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forumu - Istanbul

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bizim her yıl 90 bin girişimci çıkartmamız lazım ki istihdam nüfusuna katılan 900 bin gence iş imkanı olsun. Bunların hepsine kamuda iş bulmak mümkün değil." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bizim her yıl 90 bin girişimci çıkartmamız lazım ki istihdam nüfusuna katılan 900 bin gence iş imkanı olsun. Bunların hepsine kamuda iş bulmak mümkün değil." dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB öncülüğünde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum kapsamında düzenlenen panelde soruları yanıtladı.

Türkiye'nin birey ve toplum bazında zenginleşmek için girişimciliğe odaklanması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Fert başına düşen geliri 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkarmak istiyoruz. Onun için girişimcilik önemli. 2023'te bugüne göre 2,5 kat daha zengin olmak istiyoruz. Geçmişte ülkelere bakıyoruz, zenginliğin yolu girişimcilikten geçiyor." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 2. Dünya Savaşı'nda yıkılan Almanya ile Japonya'nın küllerinden doğduğunu, 1945'te bu iki ülkenin 2000'li yıllarda zirvede olacağına kimsenin inanmadığını anlattı.

Çin, Almanya ve ABD'nin başarısında girişimciliğin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "İşsizliğin çözümü de girişimcilikten geçiyor. Her yıl Türkiye'de 900 bin genç istihdam nüfusuna katılıyor. Her bir gence iş bulabilmek için bakıyorsunuz bugün her bir girişimci yanında ortalama 10 kişi çalıştırıyor. Yani bizim her yıl 90 bin girişimci çıkartmamız lazım ki istihdam nüfusuna katılan 900 bin gence iş imkanı olsun. Bunların hepsine kamuda iş bulmak mümkün değil." değerlendirmelerini yaptı.

Hisarcıklıoğlu, Japonya'da toplam nüfusun yüzde 5'inin, Türkiye'de ise yüzde 2'sinin girişimci olduğunu aktararak, "Bizim Japonya seviyesine gelebilmemiz için yaklaşık 2 milyon yeni girişimciye ihtiyacımız var. Onun için biz diyoruz ki kadınlar ve gençler çok önemli. Tek kolla boks yapmak mümkün mü? O maçı galip bitirebilmeniz mümkün mü? Bugüne kadar kadınları ihmal ettik. Bu kapsamda kadın girişimci kurullarını kurduk." ifadelerini kullandı.

"Uber, hiç taksisi olmadan 50 milyar dolarlık ciroya ulaştı"

Rifat Hisarcıklıoğlu, bir işe akıl konulmazsa kazanmanın mümkün olmadığını söyledi.

Taksiciliğin 200 yıllık bir meslek olduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, ancak Uber'in çıktığını ve hiç taksisi olmadan 50 milyar dolarlık bir ciroya ulaştığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, alibaba.com'un ise stoku ve deposu olmadan perakende devi haline geldiğini, cirosuyla Walmart'ı geçtiğini kaydetti.

TÜPRAŞ'ın, Türkiye'nin en büyük şirketi konumunda bulunduğunu ve yıllık cirosunun 10 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, alibaba.com'un ise sadece bir günde 17 milyar dolarlık ciro elde ettiğine dikkati çekti.

Hisarcıklıoğlu, Tesla'nın elektrikli otomobil olarak yola çıktığını, şimdi işi sürücüsüz otomobile çevirdiğini belirterek, "Amerikan Patent Kurulu Başkanı 1890'lı yılların başında dünyada icat edilmeyen hiç bir şeyin kalmadığını söyledi ama o günden bu yana dünyada birçok şey icat edildi. Bugünden sonra da yeni şeyler icat edilecektir." dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hayal etmekten korkmamak gerektiğini de dile getirerek, en büyük özgürlüğün orada başladığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Almanya Japonya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title