Haberler

Geka 11. Kalkınma Kurulu Toplantısı Didim'de Gerçekleştirildi

Aydın, Denizli ve Muğla İllerini içine alan ve yerel potansiyelini harekete geçirmek suretiyle bölgesel gelişmeyi hızlandırmak amacıyla kurulan Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın 11. Olağan Kalkınma Kurulu toplantısı, Didim'de gerçekleştirildi.

Bölgesel gelişme hedefine yönelik olarak; bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, özel kesim, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve yerel yönetimler arasında işbirliğini geliştirmek ve Ajansı yönlendirmek üzere faaliyet gösteren GEKA Kalkınma Kurulu, 34'ü Aydın'ı, 34'ü Denizli'yi ve 32'si de Muğla'yı temsil eden 100 kişiden oluşmakta.

GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, GEKA'nın proje ve faaliyetlere yönelik yürüttüğü programlar, yatırım çekme faaliyetleri ve planlama çalışmalarıyla Bölgede iş ve yatırım imkanlarının geliştirilmesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Kalkınma Kurulu'nun, Bölgenin temel ihtiyaçlarının ve hedeflerinin Ajansla birlikte belirlenmesinde ve bu doğrultuda yol haritası çıkartılması açısından önemli bir organ olduğunu söyleyen Alata; "Kalkınma Ajanslarının kuruluşunun temel felsefesinin merkezinde de Kalkınma Kurulları yer alıyor. Bu nedenle Ajansların mevcut durumu ve geleceğinin tartışıldığı, geçtiğimiz Nisan ayında Gaziantep'te gerçekleştirilen 2. Kalkınma Ajansları Konferansı'nda da Kalkınma Kurullarının etkinliğinin artırılmasına yönelik karar çıktı. Ajans olarak kurulduğumuz günden bu yana, Bölge kalkınmasına yön veren çalışmalarda Kalkınma Kurulumuzla ortak hareket etmeye önem verdik. Bu doğrultuda "Yaşam kalitesi yüksek, yeniliğe dayalı üreten, doğasını koruyan, küresel turizm odağı Güney Ege"ye erişme yolunda tarımdan turizme, çevreden yeniliğe pek çok alanda atılması gereken adımları hep birlikte attık. Bundan sonra da paydaşlarımızla ortak hareket etme misyonuyla Bölge kalkınmasına beraber yön vereceğiz." dedi.

GEKA Kalkınma Kurulu Başkanı Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağcı ise, önceki toplantıda alınan kararların yerine getirilmesinden ve kurulun daha verimli çalışmalar gerçekleştirmeye başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirirdi. Mevcut toplantıda alınacak kararların da aynı şekilde uygulanarak hayata geçeceğine inandığını dile getiren Bağcı, Kalkınma Ajansları ve Üniversiteler arasındaki iş birliğinin Üniversite sanayi iş birliği ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğini de vurguladı. Ajansın Bölge kalkınmasına yön verecek gelecek dönem çalışmaları ile önümüzdeki dönem destek programlarına ışık tutacak proje önerileri ve öncelikleri Turizmin Geliştirilmesi, Sosyal Altyapının Geliştirilmesi, Yenilenebilir Enerjinin Yaygınlaştırılması, Üretim Altyapısının Geliştirilmesi başlıkları altında tartışıldı.

Tarım İl Müdürlükleri, Sanayi İl Müdürlükleri, OSB'ler, Ziraat Odaları ve İşadamları Derneklerinin üst düzey temsilcilerinin yer aldığı "Üretim Altyapısının Geliştirilmesi" Komisyonunun Sözcüsü Halil Pekdemir, grup çalışmaları sonucunda organize sanayi bölgelerinde üretim ve çevre altyapısının geliştirilmesi, bölgede seracılığın yaygınlaştırılması, tarımsal üretimde don mücadelesinde rüzgar makinelerinin kullanımı, sanayiye yönelik ara eleman ve mesleki eğitimin geliştirilmesi gibi farklı alanlarda proje önerilerini kurul ile paylaştı.

Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri, Ticaret Odaları, İşadamları derneklerinin üst düzey temsilcileri ve akademisyenlerin katılım gösterdiği Sosyal Gelişme Grubunun Sözcüsü İbrahim Akkaya; kıyı kesimlerde, yoğun göçle gelen düşük gelir seviyesine sahip çalışanların atıl çalışma dönemlerinde sosyal hayata entegrasyonlarını kolaylaştırıcı, engelli ailelerin istihdama katılımlarını artıracak projelerin Ajans tarafından desteklenmesini önerdi. Ayrıca, kadınların ev odaklı el sanatları üretiminin tasarım ve girişimcilik eğitimleri, e- ticaret altyapısı, satış-pazarlama desteğiyle, yöresel hediyelik ürün olarak markalaşmasını sağlayacak projelere öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Turizmin Geliştirilmesi temalı grubun sözcüsü Feridun Ekmekçi; Kuşadası, Bodrum ve Fethiye'de tarihi ve yerel kültürle iç içe bulunan bazı noktaların restorasyon ve çevre düzenlemeleri ile turizme kazandırılması, Kuşadası Milli Parkı, Honaz Milli Parkı gibi alanların eko-turizme açılması gibi projelerin grup üyelerince çokça vurgulandığını belirtti. Bodrum'da sağlık turizminin, Pamukkale'de termal sağlık turizminin, Kuşadası'nda kongre turizminin, Muğla kıyı kesimi ve Didim için yürüyüş ve bisiklet yollarının geliştirilmesi için proje örnekleri geliştirildiğini vurgulayan Ekmekçi; ayrıca eko-turizm ve agro-turizm için köy pansiyonculuğunun ve butik otelciliğin geliştirilmesinin, deniz kirliliğinin önlenmesinin ve turizmde işgücü kalitesinin artırılmasının önemini belirtti.

Yenilenebilir enerji grubu sözcüsü Serdar Ekiz, Denizli ve Aydın illerinin kent ısıtmasının jeotermal kaynaklardan sağlanmasına dair etüd çalışması yapılması, güneş enerjisinden lisanssız elektrik üretimine yönelik projelerin, ve termik santrallerde enerji kayıplarının incelenmesine yönelik etüd çalışmalarının Ajans tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Grup çalışmaları sonuçları, grup sözcüleri tarafından sunularak kurul üyeleri ile paylaşıldıktan sonra görüş ve değerlendirmeler alındı. Gruplarda ortaya çıkan sonuçların bir sonraki toplantıya kadar Ajans tarafından değerlendirilerek gerçekleştirilebilecek faaliyetler ve projelere ilişkin öneriler hazırlamasına karar verilerek toplantı iyi dileklerle sonlandırıldı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Denizli Muğla Aydın Didim Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title