Haberler

Gediz Havzası Su Kalitesi Sonuçları Açıklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Laboratuar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı, Gediz Havzası su kalitesi sonuçlarını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Laboratuar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı, Gediz Havzası su kalitesi sonuçlarını açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Laboratuar, Ölçüm ve İzleme Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gediz Havzası Su Kalitesi İzleme Raporu'na göre Gediz Havzası 2013 yılı yaz döneminde 4. sınıf su kalitesi olduğu tespit edilirken, en kirli noktanın Nif Çayı ve Kemalpaşa OSB Atık Su Arıtma Tesisi sonrası bölüm olarak belirlendiği açıklandı. 2013 yılı ilkbahar dönemi su kalite sonuçları değerlendirildiğinde; nehir genel olarak IV. Sınıf su kalitesinde tespit edildiğini belirten Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz, "2013 yılı yaz dönemi su kalitesi sonuçlarına bakıldığında ise Yüzeysel Su Kalitesinin Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, nehir genel olarak yine IV. Sınıf su kalitesinde görülürken, en kirli nokta, GDZ-15 olan, Nif Çayı ve Kemalpaşa OSB Atık Su Arıtma Tesisi sonrası olarak tespit edilmiştir. İlkbahar dönemine kıyasla yazın, iletkenlik, klorür, sülfat, amonyum azotu, toplam fosfor, toplam çözünmüş madde renk parametrelerinde daha yüksek değerler tespit edilirken, ilkbaharda ise sodyum, yağ-gres ve ağır metallerde daha yüksek değerler tespit edilmiştir" dedi.

"BAZI NOKTALARDA KRİTİK DÜŞÜŞLER VAR"

2013 yılı yaz döneminde 2012 yılı yaz dönemine kıyasla pek çok noktada kritik seviyeye düşüşlerin gözlendiğini belirten Yılmaz, "2013 yılında nehir genel olarak ağır metaller bakımından genelde I. ve II. Sınıf su kalitesi gözlenmiştir. 2013 yılında klorür, amonyum azotu, nitrat azotu parametreleri daha yüksek olurken, 2012 yılında ise yağ-gres, sodyum ve ağır metallerde daha yüksek değerler tespit edilmiştir. Havzadaki endüstriyel gelişme, yoğun tarımsal faaliyetler ve hızla artan nüfus yüzeysel suların kirlenmesine sebep olarak su kalitesinin bozulmasına yol açmakta. Havzadan özellikle 3 ayda bir numune alınıyor. Numunelerin mevsim döngülerinde alınmasının nedeni mevsim değişikliklerindeki kirlilikleri saptamak. İzmir'de 13, Manisa ilinde 4, Uşak ilinde 2 tesis bulunmaktadır. Kütahya ilinde tesis bulunmamaktadır. İzmir İlinde 13 tesis ve Manisa İlinde 2 tesis olmak üzere havzada toplam 15 atıksu arıtma tesisisin veri entegrasyonu tamamlanmıştır ve atık su izlemeleri devam etmektedir. Anlık olarak, sıcaklık, Çözünmüş oksijen, iletkenlik, debi ve akış hızı ölçülmektedir. Bazı parametrelerinde düzelme var" şeklinde konuştu.

"ÇOK BÜYÜK İŞLER BAŞARAMADIK"

Havza Eylem Planının sarkmasındaki en önemli nedenin belediyeler olduğunu belirten Yılmaz, "Planın hedefi 2012'de tüm yerleşim birimleri organize sanayiler ve müstakil yerlerinde su kirliliklerini standart hale getirmekti. Eylem planı orman su işleri bakanlığına geçti. Şuanda eylem planı orman ve su işlerinde revizyona çıktı. Sapmanın en önemli nedeni belediyeler. Şuan kuladaki su arıtma tesisi yüzde 99 bitmek üzere, Akhisar ve Saruhanlı'daki bitmek üzere. Saruhanlı belediyesi hariç eylem planı kapsamında bakanlık Manisa'daki tüm belediyelere 9 milyon 280 bin 648 TL karşılıksız yardım etti. Çok büyük işler başaramadık ama hiç olmasa bile eskisine göre daha iyi. Geçen yıl 4 adet 153 bin 503 TL tutarında ceza kestik. Bu yıl Eylül ayına kadar 10 adet 431 bin 648 TL tutarında cezai işlem uyguladık" diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kemalpaşa İzmir Gediz Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title