Haberler

Gediz Havzası Koruma Eylem Planı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı: "İlgili kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde atıksu arıtma tesislerinin yapılması ve işletilmesi belediyelerin vazifesi olduğu halde, Bakanlığımız Gediz Havzası’nın kurtarılması maksadıyla gerekli bütün adımları atmış ve tedbirleri almıştır" "Gediz Havzası'nda yer alan İzmir,

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Gediz Havzası'nın kurtarılması maksadıyla gerekli bütün adımların atıldığı ve tedbirlerin alındığı bildirildi.

Bakanlığın CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu'nun Gediz Nehri'yle ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan değerlendirmeleriyle ilgili açıklamasında, Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nda öngörülen ve Manisa ilindeki belediyelerin sorumluluğunda olan tesislerin, mevcut durumlarıyla "6360 sayılı kanun" kapsamında Manisa Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğuna geçtiği belirtildi.

Gediz Havzasında yer alan İzmir, Kütahya, Manisa ve Uşak'ta, 2012, 2013 ve 2014 (ilk 9 ay) yıllarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 3 bin 124 denetimde, 6 milyon 329 bin 480 lira idari para cezasının uygulandığına işaret edilen açıklamada, "İlgili kanunlar ve mevzuatlar çerçevesinde atıksu arıtma tesislerinin yapılması ve işletilmesi belediyelerin vazifesi olduğu halde, Bakanlığımız Gediz Havzası'nın kurtarılması maksadıyla gerekli bütün adımları atmış ve tedbirleri almıştır. Plan kapsamında devam eden çalışmalar, Bakanlığımızca yakından takip edilmekte ve gereği fazlasıyla yerine getirilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Gerçekleştirilen ve sürdürülen çalışmalar

Planın, 2008 yılında hazırlanıp 2013'te güncellendiğinin, 2008'de 2 olan OSB'ye ait atıksu arıtma tesisi sayısının, günümüzde 10'a çıktığının aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2008'de Akhisar, Alaşehir ve Gediz Belediyelerine ait sadece 3 atıksu arıtma tesisi çalışmaktaydı. Bugün itibariyle ömrünü tamamlamış Gediz ve Alaşehir atıksu arıtma tesislerinin yerine, yenileri inşa edilmektedir. Akhisar, Saruhanlı, Kula, Ahmetli, Gölmarmara, Kemalpaşa, Menemen ve Foça Belediyelerinin atıksu arıtma tesisleri devreye alınmış olup, havzada toplam 8 atıksu arıtma tesisi işletmededir. Aynı zamanda Turgutlu, Salihli, Gediz, Alaşehir, Demirci, Gördes ve Sarıgöl Belediyelerinin atıksu arıtma tesislerinin inşaatı, halen devam etmektedir. Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisi ise proje safhasında olup, çalışmalar devam etmektedir."

Gediz Havzası'nda, 2008'de 3 olan katı atık depolama tesisi sayısının, günümüzde 6'ya çıktığı, ayrıca yer seçimi ve proje aşamalarında 3 tesisin daha bulunduğunun belirtildiği açıklamada, DSİ Genel Müdürlüğünce Gediz Nehri'nin yan kollarında yürütülen dere ıslah çalışmalarının tamamlandığı, bu çerçevede toplam 253 kilometre dere ıslah çalışmasının yapıldığı, Gediz Nehri ana kolunun ıslah çalışmalarının ise gelecek yıl tamamlanacağı bildirildi. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Moroğlu Alaşehir İzmir Gediz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title