Haberler

Gediz'de İşsiz Kalan Madencilerden Protesto Mitingi

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, son çıkan Torba Yasa'nın kabulünden sonra kömür madenlerinin kapanmasıyla işsiz kalan maden işçileri, protesto mitingi düzenledi.

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, son çıkan Torba Yasa'nın kabulünden sonra kömür madenlerinin kapanmasıyla işsiz kalan maden işçileri, protesto mitingi düzenledi.

Gediz'in Gökler Beldesi Kömür Havzası'nda 1954 yılından beri kömür üretimi yapan işletmelerin son çıkan Torba Yasa'nın kabulünden sonra kapanmaya başladığını belirten 300'e yakın maden işçisi ellerindeki pankartlarla Gediz Belediye Hizmet Binası önüne gelerek hükümet aleyhinde slogan atıp, tepkilerini dile getirdi.

Burada mağdur durumda olan tüm maden işçileri adına bir açıklama yapan madenci Mevlit Ilık, "Geçen 13 Mayıs'ta Manisa Soma'da yaşanan 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faicası olmasıydı, akıllara bile gelmeyecektik. Öncelikle bu maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ancak, bu tarihten sonra maden işçisi ve emekçisi üzerinden Türkiye'de siyasi rant devşirme furyası başlatılmış TBMM'nin çıkarmış olduğu Torba Yasa ile maden işçisine iyileştirme getirilmesi beklenirken, maden işçisine bir darbe daha vurulmuştur. Çünkü 'maaşınıza zam, işinize son' politikası uygulanmıştır. Gediz yöremizin havzasında biz işçi arkadaşlarımızın üretmekte olduğumuz kömürlerin yüksek kükürt nedeniyle ancak toprak sanayide pazar bulabildiği aşikar olup cüzi fiyatlarla satıldığı bilinmektedir. İşverenin de işçilik girdi maliyetinin yükselmesi nedeniyle bu şartlarda yüksek maliyetli ürettiği kömüre pazar bulamayacağından işverenin bize vermesi gerektiği zammı karşılayamayacağından işyerini kapattığını beyan etmiştir. Hükümetten beklentimiz, istihdam ettirilebilmemiz için kömürün tonunun en az 200 TL'den az olmamak kaydı ile satılması gerektiği. Ancak, böyle bir pazarın da mevcut olmaması nedeniyle hükümetin bu kömürü enerji sektöründe kullanması hususunda satın alma garantisinden sonra veya işverenin sigorta primlerini devlet tarafından karşılanması durumunda maliyet artışının ortadan kalkacağından işimize dönme imkanı sağlanacağını düşünmekteyiz" dedi.

İŞVERENDEN MALİYETLER YÜKSEK TEPKİSİ

Havzadaki Güneşler Madencilik, Cengiz Madencilik, Gediz Madencilik, Kretase Madencilik, Netma Madencilik, Güney Madencilik, Akkuş Madencilik, Soylu Kömürleri İşletmeleri, KİAŞ Kömür İşletmeleri, Yüksel Madencilik'in ortak bildirisini de okuyan madenci Ilık, şunları söyledi:

"Bizler Kütahya İli, Gediz İlçesi mevkiinde yeraltı madenciliği yapan şirketleriz. Bünyemizde 1200 maden işçisi istihdam ettirmekteyiz. Soma faciası sonrası bakanlık teftişleri neticesinde yüksek maliyetler ile dünya standartlarına yakın işletmeler haline dönüştürdük. Bu gün o maliyetlere devletimiz tarafından bizlere bir destek sağlanmasını beklerken, asgari ücret uygulaması büyük bir darbe olmuştur. İşçinin almış olduğu bu ücrete saygı gösteriyoruz, destekliyoruz. Ton başına 60 TL maliyet gelmiştir. Biz işletmelere destek olarak üretilen kömürün devlet tarafından alım garantisi altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. Her yıl üç dört milyar paramız yurt dışına çıkmaktadır. İthal kömüre fon konulması, SSK primlerinin devlet tarafından karşılanmasına, asgari ücreti devletin üslenmesi, termik santraller ve çimento fabrikalarına Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) kömürü kullanma şartı konulması ve yeni fiyat belirlenmeli, ithal kömürün acil olarak yasaklanması, işsizlik ve işsizliğin önlenmesi, kalitenin ve üretimin artmasıyla şirketlerin ayakta kalabileceği bir gerçektir."

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şubesine üye olan 300'den fazla maden işçisi, dertlerine çare aramamakla suçladıkları sendikadan üye kayıtlarını sildireceklerini de kaydetti. Bir süre Hükümet ve sendika aleyhine çeşitli sloganlar atan işçiler, daha sonra sessizce dağıldı. - Tahya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kütahya Gediz Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
title