Haberler

Gediz'de 4 Aydır Ücretlerini Alamayan Madenciler Şikayetçi Oldu

Kütahya'nın Gediz İlçesi'ne bağlı Gökler Beldesi Kömür Havzası'ndaki Karaelmas Madencilik İşletmesi'nde yer altında çalışan 62 kömür işçisi, 4 aydan beri ücretlerini alamadıklarını belirterek, soruna çözüm bulunmasını istedi.

Kütahya'nın Gediz İlçesi'ne bağlı Gökler Beldesi Kömür Havzası'ndaki Karaelmas Madencilik İşletmesi'nde yer altında çalışan 62 kömür işçisi, 4 aydan beri ücretlerini alamadıklarını belirterek, soruna çözüm bulunmasını istedi. Kaymakamlık önünde toplanan kömür işçileri, yetkililerin konuya çözüm getirmeleri ve mağduriyetlerinin giderilmesi için bir isim listesi oluşturarak şikayet dilekçesi verdi.

Kütahya Valiliği Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere Gediz Kaymakamlığı'na verilen dilekçede, "Aşağıda imzası bulunan biz 62 kişi, Gediz İlçesi Gökler Beldesi Karaelmas Madencilik'te işçi olarak çalışmaktaydık. Şubat ayından beri maaşlarımızı alamıyoruz. 2015 yılı Kasım ayından Şubat ayına kadar da maaşlarımız avans şeklinde (maksimum 250.00TL) yatırılıyordu. 07 Haziran 2016 tarihinde şirket yetkililerine maaşlarımızı ödemelerini talep ettiğimizde 'İsteyen çalışır, istemeyen bırakabilir' dediler. Resmi olarak bizi işten çıkarmıyorlar. Ama maaşlarımızı da vermiyorlar. Herkes mağdur durumda. Şu an işletmede çalışan bulunamamaktadır" denildi.

Herhangi bir sendikaya üye olmadıkları için işverenin keyfi uygulamasına maruz kaldıklarını ifade eden işçilerden Niyazi Öztürk, 8 aydan beri çalıştığı Karaelmas Madencilik Şirketi'nde, 4 aydan bu yana ücretini alamadığını belirtti. İşçi Niyazi Öztürk, şöyle konuştu:

"Mübarek aylarda arkadaşlarımızın evine ekmek götürecek parası yok. Dört aydır ücret alamadığımız için cebimizde para yok. Buradan yetkililerin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Bu işletmede 150 kişi çalışıyordu. 70 arkadaşımız aynı sebeplerden dolayı işi bıraktı. Alacakları da kaldı. Şimdi 80 kişi daha işi bırakmak zorunda. Karaelmas Madencilik yetkililerine sesleniyorum. Dört aydır bu işçileri mağdur edip Uşak'ta iki tane otopark açacağınıza bu adamların parasını ödeseydiniz bunlar yaşanmayacaktı. Cebimde sadece bir lira kaldı. Gökler Beldesi'ne giderken minibüs şoförlerine yalvaracağım. O kadar mağdur durumdayım" dedi.

'BAŞKA GEÇİM KAYNAĞIMIZ YOK'

Bir yıllık işçi Serdar Sezer de, işverenin kendilerine her ay düzelme olacağını vaat edip kandırdığını ifade ederek, "Beldede yaşadığımız için başka geçim kaynağımız yok. Tek geçim kaynağımız madencilik. Gökbel Beldesi'nde ekilecek arazimiz yok, arazi çok engebeli. Geçim kaynağımız olarak sadece madencilik var. Atalarımız madencilik yapmış, bizde madencilik yapmak zorundayız. Çünkü başka işyeri yok. Bu kadar kişiyi muhafaza edecek fabrika, işyeri diye bir şey yok. Gediz esnafından alışveriş yapmaya geliyoruz, önce 'Nerede çalışıyorsun?' diye önce soruyor. 'Madende çalışıyoruz' dediğimizde, 'Kardeşim malım yerinde dursun sen benden alışveriş yapma" diyor. Köydeki dükkan sahibi esnaflarda veresiye hesaplarını kapattı" dedi.

Maden işçisi İsmail Şahin ise, eşinin hasta olduğunu ve masraflarını karşılayamaz hale geldiğini belirtti ve ayrıca her ay ödemek zorunda olduğu 1500 lira kredi borcu yüzünden çok mağdur duruma düştüğünü söyledi.

İşçilerden bazıları da, Gökler Kömür Havzasındaki sıkıntıların giderilmesi için bölgedeki KİAŞ Kömür İşletmeleri'ne ait maden ocaklarının tekrar açılmasını istedi..

Gediz Kaymakamı Avni Kula, işçilerle makamında görüşerek konuya yasal çerçeve içerisinde çözüm bulmaya ve mağduriyetin giderilmesine çalıştıklarını belirtti.

İşçiler, Gediz İlçe Kaymakamlığı'na dilekçe verdikten sonra yaptıkları açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

- Tahya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kütahya Valiliği Niyazi Öztürk Gediz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title