Haberler

Geçtiğimiz Yıl Kilosu 4 Liraya Kadar Çıkan Patatesi Üretici 65 Kuruş'a Satıyor

Geçtiğimiz yıl marketlerde fiyatı 4 liraya kadar çıkan patatesi bu yıl üretici tarlasında 65 Kuruş'a satıyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık yaptığı açıklamada, Nevşehir'in 55 bin dekara ulaşan ekim alanıyla Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden biri olduğunu kaydetti. Halen kışlık patates hasadının sürdüğü Nevşehir'de 2015 yılında 200 bin ton dolayında bir patates üretiminin gerçekleştirildiğini ifade eden Altınışık, hasadı gerçekleştirilen patateslerin çoğunluğu yine Nevşehir'de bulunan büyük firmalar tarafından üreticilerden alındığını söyledi.

Patates üreticilerinin tarlalarında hasadını gerçekleştirdikleri ve kilo maliyeti 45 Kuruş olarak hesaplanan patatesi kilosu 65-70 Kuruş'tan satabildiğine dikkat çeken Altınşık, tüketicilerin ise patatesi pazar ve marketlerden kilosu 1 lira ile 1.5 lira arasında satın aldıklarını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl Pazar ve marketlerde kilosu 4 liraya kadar çıkan patatesten sanıldığının aksine üreticilerin büyük kazançlar sağlamadığını vurgulayan Altınışık: "Geçtiğimiz yıl üreticiler tarlalarından kilosu 1 liradan patates sattı. Bu durumda tabi ki zarar etmediler ama öyle ciddi boyutlarda karda etmediler. Tüketici pazardan 4 liraya patates alınca bu paranın hepsini üretici kazanıyor sanıyor ama yanılıyor. Çiftçi mahsulünü tarlasından kaldırdıktan sonra biran önce elinden çıkarıp borçlarını kapamanın derdine düşüyor. Patatesi üreticilerden alan büyük firmalar ise piyasaya sunuyor. Üreticinin kar marjı ile bu firmaların kar marjı arasında dağlar kadar fark var. Örneğin bu yıl büyük zahmetlerle 45 Kuruş'a mal ettiği bir kilo patatesi 65 Kuruş'a satan üretici kilo başına 25 Kuruş kazanmış olacak. Bu da öyle yüksek miktarlarda bir kar değil" dedi.

Patates fiyatlarının geçtiğimiz yıla oranla düşüş göstermesini üretimin artmasına bağlayan Altınışık, bunun yanında doğudaki sınır kapılarından yurt dışına patates gönderilmesindeki azalışında fiyatları etkilediğini anlattı.

Altınışık: "Geçtiğimiz yıl patates fiyatının yüksek olması tarımsal üretimle ilgisi olmayanların bile iştahını kabarttı. Normalde patates ekimi yapmayan kişilerin patatese yönelmesinin yanında çiftçilikle uğraşmayan bazı kesimlerde patates üretimine başladı. Ülkemizin sınır bölgelerinde yaşanan gelişmelerle birlikte yurt dışına da patates istenildiği kadar satılamayınca ciddi bir üretim fazlalığı oluştu. Tabi bu durumda fiyatlara yansıdı" diye konuştu. - NEVŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevşehir Türkiye Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

EMEKLI GAZETECI:

KILOSU 10 TL mi OLMALIYDI YOKSA. ALMANYA ÜRETIMIN FAZLA OLDUGU ANLARDA HALKA BEDAVA DAGITIYOR PATATESI.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title