Haberler

Geciken Kıdem Tazminatı Faiziyle Alınabilir

Güncelleme:

Kıdem tazminatı çalışma hayatının en hassas konularından biri. Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesine yönelik çalışmalar sürerken, işçi ve işverenin bu konuda uzlaşması büyük önem taşıyor. Kıdem tazminatının nasıl ödeneceği, ne zaman ödeneceği gibi hususlar işçi ve işverenleri mahkemelerde en çok karşı karşıya getiren konular. Tazminatın geç ödenmesi ve taksitle ödenmesinin kararlaştırılmış olması halinde ortaya çıkan anlaşmazlıklar işçi ve işverenleri mahkemede karşı karşıya getiriyor. Tazminat için karşılık ayırmayan işverenler tazminatı ödemekte zorluk çekiyorlar.

NE ZAMAN ÖDENİR?

Kıdem tazminatının iş sözleşmesinin fesih tarihinde ödenmesi gerekir. Yani işçinin kıdem tazminatını hakkını doğuran fesih gerçekleştiği tarihte kıdem tazminatı hakkı ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda işveren ekonomik olarak güçlük çektiği için işçi çıkartmakta ve bu işçilere kıdem tazminatı ödemekte zorlanmaktadır. Bu gibi durumlarda kıdem tazminatının fesih tarihinde ödenmesi mümkün olmamaktadır.

İSPATLANMASI GEREKİYOR

Kıdem tazminatına iş sözleşmesinin feshedildiği tarihte ödenmemesi halinde faiz işletilir. Dolayısıyla kıdem tazminatı alacağı geciken işçinin faiz isteme hakkı doğar. Geç ödenen kıdem tazminatına faiz işletilebilmesi için işçinin işvereni temerrüde düşürmesi gerekir. İşçinin işvereni temerrüde düşürebilmesi için kıdem tazminatının ödenmesini istediğini ancak ödemenin gerçekleşmediğini ispatlaması gerekir. Eğer bu durum ispatlanamıyorsa tazminata faiz, işçinin dava açtığı tarihten itibaren işletilmeye başlanır.

EN YÜKSEK FAİZ UYGULANIR

Kıdem tazminatının işveren tarafından ödenmemesi ve işçinin de işvereni temerrüde düşürmesi halinde, tazminata mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Mevduata uygulanan en yüksek faizin tespit edilmesi için Merkez Bankası ve diğer bankalardan bilgi talep edilir. Dolayısıyla kıdem tazminatını zamanında ödemeyen işveren o günün koşullarında mevduata uygulanan en yüksek faizle işçiye kıdem tazminatı ödemek durumunda kalır.

TAKSİTTE İŞÇİNİN İZNİ YOKSA DAVA AÇILABİLİR

Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısına göre, işçinin rızasını almadan kıdem tazminatını taksitle ödemek isteyen işveren için işçi İş Mahkemesi'ne dava açabilir. Kural olarak kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi esas olduğu için taksitle ödeme durumu ancak işçi ve işverenin anlaşmasıyla mümkündür. Bu anlaşma olmadan kıdem tazminatının taksitle ödenmesi mümkün değildir.

İşçi ve işveren kıdem tazminatının taksitle ödenmesi konusunda anlaşmışsa kıdem tazminatının ödeme günlerinin belirtilmiş olması çok önemlidir. Belirtilen ödeme günlerinde işverenin ödeme yapmaması halinde işçinin kıdem tazminatının tamamı için faiz isteme hakkı bulunmaktadır.

ÇEK VE SENETLE ÖDENMESİ DE MÜMKÜN

İşveren eğer işçiyle anlaşırsa kıdem tazminatını çek veya senetle de ödeyebilir. Ancak bu şekilde ödeme konusunda işçinin mağdur olmaması için çekin ve senedin güvenilirliğinin sorgulanması gerekir. Aksi taktirde özellikle ödeme güçlüğündeki işverenin çekini kıdem tazminatı olarak alan işçi mağdur olabilir.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Memur Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title