Haberler

Geçici Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bundan sonra isteyen hayırseverlerimizin derslik yapabilmesi, herkesin bir okul yapmaya gücü yetmez ama belli oranlarda okullara katkıda bulunacak olan insanların isimlerinin, annelerinin, babalarının isimlerinin bu okullara verilmesi hatta maalesef son zamanlarda artan terör dolayısıyla şehirlerimize gelen şehitlerimizin anısına yapılacak olan yeni okullarda şehitlerimizin adının bu okullara verilmesi perspektifini hep beraber, Bakanlar Kurulu olarak benimsemiş buluyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bundan sonra isteyen hayırseverlerimizin derslik yapabilmesi, herkesin bir okul yapmaya gücü yetmez ama belli oranlarda okullara katkıda bulunacak olan insanların isimlerinin, annelerinin, babalarının isimlerinin bu okullara verilmesi hatta maalesef son zamanlarda artan terör dolayısıyla şehirlerimize gelen şehitlerimizin anısına yapılacak olan yeni okullarda şehitlerimizin adının bu okullara verilmesi perspektifini hep beraber, Bakanlar Kurulu olarak benimsemiş buluyoruz" dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Geçici Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ders yılı öncesinde Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) şimdiye kadar yaptığı çalışmaları gözden geçirdiklerini, bundan sonra tamamlanması gereken hususları ele aldıklarını belirtti.

Öğretim yılında atılacak yeni adımlara ilişkin yol haritası çıkardıklarını söyleyen Kurtulmuş, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin 2002 yılında 7,5 milyar lirayken, 2015 yılında 62 milyar liraya çıktığını vurguladı.

Kurtulmuş, MEB'in bu bütçe içerisinde yatırıma ayırdığı payın 2002'de 1,3 milyar olduğunu, bugün 5,5 milyara çıktığını kaydetti.

Öğretmen sayılarının 513 binden 919 bine çıktığını, 2013'ten 2015'e kadar 476 bine yakın yeni öğretmen alımı gerçekleştirildiğini ifade eden Kurtulmuş, öğretmen başına düşen öğrenci, derslik, kütüphane, spor salonu sayısının, fiziki mekanların iyileştirilmesi, ders kitapları gibi konularda çok büyük gelişmeler kaydedildiğini ifade etti.

"Eylül ayı içerisinde 37 bin yeni öğretmen ataması yapılacak"

Bundan sonraki süreçte eğitimin kalitesinin artırılması için neler yapılabileceği konusunda uzun müzakerelerde bulunduklarını belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eylül ayı içerisinde 37 bin yeni öğretmen ataması yapılacak. İhtiyaç duyulan alanlarda öğretmen arkadaşlarımızdan öğretmenler görevlerine başlayacaklardır. Bugün itibarıyla dershane adı altında bir faaliyet olmayacak ama bundan sonra isteyen dershanelerin özel okula dönüşmesiyle ilgili de kapı açık bırakılacaktır. Türkiye'de aslında dershane meselesini zorunlu hale getiren eğitim sisteminin yapısıdır. SBS'nin zaman içerisinde dönüştürülerek kaldırılması ve TEOG'la birlikte gelişen süreç, aslında artık dershanelere çok fazla ihtiyaç duyulmayan bir süreci ortaya koydu. Bu çerçevede kimseyi mağdur etmeksizin kamuoyundaki birtakım sözlere rağmen kimseyi mağdur etmeden dershane öğreticileri, dershane sahipleri, öğrencileri ve velileri hiçbir şekilde mağdur etmeden bu dönüşümün gerçekleştirilmesi için gerekli kriterler ortaya konuldu ve gerekli uygulamalar yapıldı. Bu çerçevede 2 bin 415 dershane dönüşüm programına müracaat etti, 2 bin 235 tanesi programa alındı, bin 401 tanesi de dershanelikten özel okul olmaya doğru döndü, yani özel okul ruhsatı aldılar. Dolayısıyla bu çerçevede bundan sonra da özel okul için müracaat edeceklerin müracaatı devam edecek."

Mesleki eğitimle ilgili kapsamlı çalışma yapılacağını ifade eden Kurtulmuş, "Bu çalışmaya sadece Milli Eğitim Bakanlığımız değil, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, odalar birliği gibi kuruluşları da üniversitelerimizi de katarak bir rapor hazırlanacak ve mesleki teknik eğitimin niteliğinin artırılması konusunda önümüzdeki günlerde hükümete bu çalışma takdim edilerek bu çalışmanın uygulanması için adım atılacaktır" dedi.

"17 Ekim'e kadar merkezi yönetim bütçesi TBMM'ye gönderilecek"

Derslik sayısının artırılması konusunda atılacak adımları da ele aldıklarına dikkati çeken Kurtulmuş, 2013-2015 yılları arasında sayının 355 binden 528 bine çıktığını, yaklaşık 234 bin yeni derslik yapıldığını söyledi.

Her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin eğitim sıralarına geldiğini belirten Kurtulmuş, artan nüfus hızına dersliklerin yetmediğini, açıkların olduğunu kaydetti.

Açığı kapatmak için hayırseverlerin de devreye gireceği yeni bir program üzerinde durduklarını anlatan Kurtulmuş, "Bundan sonra isteyen hayırseverlerimizin derslik yapabilmesi, herkesin bir okul yapmaya gücü yetmez ama belli oranlarda okullara katkıda bulunacak olan insanların isimlerinin, annelerinin, babalarının isimlerinin bu okullara verilmesi hatta maalesef son zamanlarda artan terör dolayısıyla şehirlerimize gelen şehitlerimizin anısına yapılacak olan yeni okullarda şehitlerimizin adının bu okullara verilmesi perspektifini hep beraber, Bakanlar Kurulu olarak benimsemiş buluyoruz" diye konuştu.

2016 yılı bütçesine ilişkin konuları ele aldıklarını aktaran Kurtulmuş, bütçeyle ilgili bütün hazırlıkların zamanında yerine getirilerek 17 Ekim'e kadar merkezi yönetim bütçesinin TBMM'ye gönderileceğini söyledi. Bu çerçevede üç temel metin hazırlanacağını kaydeden Kurtulmuş, orta vadeli program olacağını, bütçeyle ilgili genel perspektifin ve 2016 yılı merkezi yönetim bütçesinin ortaya koyulacağını ifade etti.

Kurtulmuş, bu hükümetin adının geçici hükümet olsa da hiçbir şekilde Türkiye'nin yönetim alanlarında boşluk bırakmayacak anayasal yetkiye ve sorumluluğa sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye ekonomisinin yanlış etki altında kalmaması için bütçeyle ilgili alanlarda ve diğer alanlarda her şeyi gerektiği zaman ve şartlara uyarak yerine getireceklerinin altını çizen Kurtulmuş, 17 Ekim'e kadar bu süreci tamamlayarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 2016 yılı bütçesinin gerçekleşmesini sağlayacaklarını belirtti.

"15 günde bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacak"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"23 Eylül Çarşamba günü saat 00.00'dan, 28 Eylül Pazartesi günü saat 07.00'ye kadar bütün otoyolların, boğaz köprülerinin bayram süresince ücretsiz olması ayrıca belediyeler tarafından toplu taşıma araçlarının ücretsiz ya da indirimli olarak kullanılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararnamesini de bugün imzalamış olduk" dedi.

Kurban Bayramı tatili öncesinde Bağ-Kur'luların, SSK, işçi ve tarım emeklilerinin ve 4/C'lilerin alacakları maaşları, ücretleri bayramdan önce 17 ve 23'ü arasındaki süre içerisinde bu ödemeler de yapılacak ve böylece Kurban Bayramı'na Bağ-Kur'lu, SSK'lı ve emeklilerinin rahat bir şekilde girmelerini temin edecek adımlar atılacaktır."

Kurtulmuş, bundan sonra 15 günde bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapmayı planladıklarını ama acil durumlar olması halinde kurulun toplanabileceğini söyledi.

Son derece seviyeli, konusuna hakim, sorumluluğu hangi anayasal zorunluluklar çerçevesinde aldığının bilincinde olan Bakanlar Kurulu heyetiyle karşı karşıya olduklarını ifade eden Kurtulmuş, "Türkiye'de hiçbir yönetim boşluğu bulunmaksızın Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine suhuletle götürecek Bakanlar Kurulu olarak, bu arada Türkiye'de hangi işler yapılması gerekiyorsa onları da sanki uzun süreli bir hükümetmiş perspektifiyle ele alarak yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

(sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Ahmet Davutoğlu Eylül Politika Güncel Haberler

title