Haberler

Gece Görüş Sistemli Helikopter Ambulans Hasta Nakline Başladı

Gece görüş sistemli helikopter ambulans hasta nakline başladı"Terörist yaklaşık 25 yaşlarında bir bayan. Parçalanmış vaziyette.

Gece görüş sistemli helikopter ambulans hasta nakline başladı

"Terörist yaklaşık 25 yaşlarında bir bayan. Parçalanmış vaziyette. Şu anda kimlik bilgileri ilişkili olduğu yapı ile ilgili bir bilgimiz yok"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu dün akşam, gece görüşlü ambulans helikopterlerin tanıtımının yapıldığı basın toplantısına katıldı. Bursa'daki canlı bomba saldırısına ilişkin Müezzinoğlu, "Son zamanlarda canımızı sıkan, yüreğimizi karartan üst üste terör eylemlerini yaşadık. Bursa'daki terör olayını lanetliyorum. Terörist yaklaşık 25 yaşlarında bir bayan. Parçalanmış vaziyette. Şu anda kimlik bilgileri ilişkili olduğu yapı ile ilgili bir bilgimiz yok. İçişleri Bakanlığı araştırıyor. Ağır diyebileceğimiz bir vaka yok. Kulan çınlaması ile birlikte ayakta gelene yaralı sayısı yaklaşık 20 civarında" dedi.

Sağlık Bakanlığı bilgi notunda ambulans helikopterlerine ilişkin şu bilgiler yer aldı: "Ülkemizde ilk olarak 2008 yılında ambulans helikopter kullanılmaya başlamıştır. 19 Nisan 2016 tarihi itibariyle de gece görüş sistemli ambulans hizmete alınmıştır.Halen İngiltere, Almanya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Kanada, Norveç, ABD, Brezilya ve Avustralya'da gece ambulansı kullanılmaktadır. Gece Görüş Sistemli helikopter uçuşlarının avantajları; ambulans helikopter hizmetlerinin 24 saat verilebilmesi, primer vakalara ve trafik kazalarına zamanında müdahale edilebilmesi, kısa sürede müdahale edilmesi gereken vakalarda (özellikle uzuv kopması) hızlı bir şekilde donanımlı bir sağlık kuruluşuna transfer edilebilmesi ve özellikle uçak ambulanslar için havaalanı olmayan yerlerde inişin sağlanabilmesi olarak değerlendirilebilir. Ekstra donanım gereken helikopterleri kullanacak uçuş ekibi de özel eğitim almıştır. Helikopterlerin uçuş alanı konuşlanma bölgesi merkez alınmak kaydıyla 75 mil (138,9 km) yarıçap ile sınırlıdır. Bu mesafe, özellik arz eden durumlarda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün izniyle istisnai olarak 100 mile (185,2 km) çıkartılabilmektedir. Gece şartlarında çalışan 1 helikopter için asgari olarak 4 pilot ve 4 kişilik medikal ekip gerekmektedir. Gece Görüş Sistemli helikopter 19 Nisan 2016'da Bursa ve Çanakkale'de hizmet başlamış, ilk vaka nakli Gökçeada'dan yapılmıştır. Şu ana kadar 1 hasta nakledilmiş toplamda 2 saat 25 dakika uçuş gerçekleşmiştir. Ankara'da ise 7 Mayıs 2016 tarihine kadar başlayacaktır. Çanakkale ilinde konuşlanan gece görüş sistemli helikopter ilk vaka naklini Gökçeada'dan yapmıştır.

2002 YILINDA 481 OLAN 112 İSTASYON SAYISI 2 BİN 346 'YA, 617 OLAN AMBULANS SAYISI 5 BİN 29'A ÇIKARILMIŞTIR."

Ambulans Helikopterler; Helikopter ambulanslar ilk olarak 28 Ekim 2008'de hizmete başlamıştır. Halen, 16 ilde 17 helikopter ile (Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun, Kayseri, Konya, Malatya, Trabzon, Van) hizmete devam etmektedir. Ambulans helikopterler gündoğumu-günbatımı arasında hizmet vermektedir. Bu güne kadar 23 bin 173 hasta/yaralı ve 166 organ nakli amaçlı transfer sağlanmıştır. Ambulans Uçaklar; İlk ambulans uçak 16 Nisan 2010'da hizmete girmiştir. Bugün iki turbojet ambulans uçak hizmete devam etmektedir. Ambulans uçaklar 24 saat esasına göre hizmet vermekte olup, bu güne kadar 8 bin 905 hasta/yaralı ile 574 organ nakli amaçlı transfer sağlanmıştır. Ambulans uçaklar yurt dışında bulunan vatandaşlarımız ile ülkemizde bulunan yabancı ülke vatandaşlarına da hizmet vermektedir. Bu güne kadar yurt dışından ülkemize 389 hasta/yaralı, ülkemizden yurtdışına 24 hasta/yaralı olmak üzere toplam 413 hasta/yaralı nakledilmiştir. Özel Donanımlı Kara Ambulansları; Her türlü coğrafi ve iklim şartlarında hastalara ulaşabilme, müdahale edebilme amacıyla kar üstünde gidebilen ambulanslar temin edilmiştir. Bu gün itibariyle 265 palet takılabilen ambulans ile 20 adet önünde kar bıçağı bulunan kombi paletli ambulans, 64 adet 4 yaralı taşıyan ambulans, 91 adet Yoğun Bakım /Obez Ambulans ve 60 adet motosiklet ambulans hizmet vermektedir. Deniz Ambulansları; dalardan ve sahil bölgelerimizden hasta naklini sağlamak amacıyla deniz ambulansları temin edilerek İstanbul, Balıkesir Marmara Adası, Çanakkale ve Gökçeada'da vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur. Bunlara 2 deniz nakil aracı daha eklenmiştir. 2007 yılından 2016 Mart ayı sonuna kadar 7 bin 618 hasta taşınmıştır. Öte yandan, 2002 yılında 481 olan 112 istasyon sayısı 2 bin 346 'ya, 617 olan ambulans sayısı 5 bin 29'a çıkarılmıştır."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Müezzinoğlu Çanakkale Gökçeada Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title