Haberler

Gebze'de 'Fatih' Paneli

Güncelleme:

Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen Fatih Sultan Mehmet'i vefatının 533. yıldönümünde anma etkinlikleri, düzenlenen tarih paneliyle sona erdi.

Tarihçiler Ahmet Şimşirgil ve Mehmet Çelik Fatih'i tüm yönleriyle Gebzelilere tanıttı

Gebze Belediyesi tarafından düzenlenen Fatih Sultan Mehmet'i vefatının 533. yıldönümünde anma etkinlikleri, düzenlenen tarih paneliyle sona erdi. Gebze Kent Meydanı kültür merkezi salonunda düzenlenen panele ev sahibi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker'in yanı sıra Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Ak parti Gebze İlçe Başkanı Cemalettin Kaflı, belediye başkan yardımcıları Nilay Ayran, Engin Güzel, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda tarihe meraklı Gebzeli katıldı.

GENİŞ KATILIM

Moderatörlüğünü Turgay Güler'in üstlendiği panelde tarihçiler Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Prof. Dr. Mehmet Çelik Fatih Sultan Mehmet'in hayatı, fetihleri, siyasi ve askeri dehasına ilişkin çarpıcı bilgileri konuklarla paylaştı.Panel öncesi kısa bir selamlama konuşması yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, "Milletimiz tarih boyunca, tarihe yön veren,tarihin akışını değiştiren liderler, komutanlar ve dünya çapında büyük şahsiyetler yetiştirdi. 533 yıl önce Gebze'mizde, Hünkar Çayırı'ndaki karargahında vefat eden Fatih Sultan Mehmet de bu liderler içerisinde çok özel bir yere sahiptir.

FATİH EŞSİZ BİR TECRÜBE

Fatih'i anmak, O'nu anlamak, gençlerimize ve halkımıza tanıtmak ve anlatmak Gebze için vefa borcudur. Fatih Sultan Mehmet, gerçekten de üzerinde çok durulması ve vizyonu ve düşünceleri üzerinde derin tahliller yapılması gereken bir insandır. Fatih'in eğitimi, yetişmesi, İstanbul'u fethi ve fetihten sonra izlediği siyaset, hepsi eşsiz birer tecrübedir.

HÜNKAR ÇAYIRINA DEV PROJE

Vefatının 533. Yıldönümünde bir kez daha rahmet ve şükranla hatırlarken, sizlere bir müjdeyi vererek konuşmamı tamamlamak istiyorum. Fatih'in vefat ettiği Hünkar Çayırı'nda inşallah bu dönemde büyük bir projeyi hayata geçireceğiz. Bu proje, Gebze'yi tarih turizmine açacak ve her yıl 3 Mayıs tarihinde Hünkar Çayırı, büyük bir ziyaret mekanı haline gelecek. Fatih Sultan Mehmet Han'ın otağını Tema Parkı anlayışıyla dizayn edeceğiz. Fatih'in otağının yanında Fatih'i ve fetihi işleyen Kültür Merkezi Kompleksi ve Otağ Panoraması inşa edeceğiz" dedi.

TARİHİMİZİ ÖĞRENELİM

Başkan Köşker'in konuşmasının ardından selamlama konuşması yapan Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan ise, "Tarihimizi, tarihimize yön veren önemli şahsiyetleri öğrenelim. Ceddimizi, bizi biz yağan tarihi değerlerimizi iyi öğrenelim. Tarihinden ders çıkaran, tarihine sahip çıkan milletler dünya sahnesinde yerini koruyabiliyor. Bu bakımdan Gebze'mizin tarihi mirası içerisinde önemli bir yer tutan Fatih Sultan Mehmet'i tanıma ve gelecek nesillere doğru şekilde aktarılması noktasında düzenlenen anma etkinlikleri öncülük eden belediye başkanımızı ve ekibini bir kez daha kutlarım" şeklinde konuştu.

FATİH ÖLDÜRÜLMEDİ

Selamlama konuşmalarının ardından başlayan Fatih Sultan Mehmet'i tarih panelinde söz alan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "Osmanlı padişahlarının her biri birer fatihti. Çok yerleri Osmanlı topraklarına katarak devletin büyümesini sağladılar. Ancak Fatih Sultan Mehmet'e Fatih deriz. O, Peygamber efendimizin övgüsüne nail oldu. Tarihçi Franz Babinger Fatih'in zehirlendiği iddiasını ortaya attı. Tarih belgelere dayanır. Hiçbir kaynakta böyle bir şeyden söz edilmiyor. Fatih'in doktoru olan Yakup Paşa'nın devşirme olduğu belirtilerek onun Fatih'i zehirlediği iddiasını ortaya attılar. Fatih nikris hastalığı nedeniyle Memlüklüler üzerine sefere giderken Gebze'de Hünkar Çayırı'nda Hakk'a yürüdü" dedi.

TARİH MİLLETİN HAFIZASIDIR

Panelin bir diğer konuşmacısı Prof. Dr. Mehmet Çelik ise, "Tarih bir milletin hafızasıdır. Bu milli hafızamızın çıkış noktası Fatih Sultan Mehmet ve İstanbul'un fethi hadisesidir. 1500 yıllık bir imparatorluğa son veren ve Ortaçağ'ı kapatan Fatih'in Osmanlı'da da özel bir yeri vardır. Şehirlere kimlik kazandıran tarihi dokuları ve miraslarıdır. Cihan padişahı Fatih'in bu topraklara vefatı Gebze'nin tarihi kimliğinin en önemli yapı taşıdır. Bunu ortaya çıkaran ve her yıl düzenlediği anma etkinlikleriyle tarihe sahip çıkan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker'i bir kez daha kutlarım" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Ahmet Şimşirgil Adnan Köşker Gebze Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title