Haberler

Gebelikte Stres Çocukluk Çağı Obezitesini Tetikleyebilir

Gebelikte yaşanan stres nedeniyle vücut kompozisyonu etkilenen çocukta, obezite riskinin artabileceği belirtildi.

METİN BOLAT - Gebelikte yaşanan stres nedeniyle vücut kompozisyonu etkilenen çocukta, obezite riskinin artabileceği belirtildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, obezite ile mücadelenin anne karnında başladığını söyledi.

Obezitenin temelinin, anne karnında atıldığının unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Atabek, gebelikte stresin çocukluk çağı obezitesine neden olabileceğini bildirdi.

Gebelikte stres faktörlerinin çocuğun vücut kompozisyonunu etkileyerek, obezite riskini artırdığına dair veriler olduğunu dile getiren Atabek, "Örneğin gebelikte kötü beslenen annelerin çocuklarının küçük doğma olasılığı daha yüksektir. Bunlar hayatın ilk aylarında hızlı büyüme dönemi gösterirler" dedi.

Bu çocuklarda yaşamlarının ileri dönemlerinde özellikle obezite ve diyabet riskinin daha fazla olduğunu vurgulayan Atabek, şunları kaydetti:

"Gebelikte beslenme ortamına ek olarak, doğum öncesi stres faktörleri, şeker ve kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. Bu olayda annenin stres hormonlarının yanı sıra, plasenta ve fetusda genetik olmayan fenotipik değişikliklerin etkilerini yansıttığı düşünülmektedir. Örneğin bazı çalışmalarda doğal afetlere maruz kaldığı için stres altında olan gebelerin çocuklarında ileriki yaşamlarında obezite riski olabileceği bildirilmektedir."

Atabek, çocukların vücut kompozisyonu üzerinde gebelik sırasında bağımsız stres faktörlerinin etkilerini inceleyen daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Emre Meram Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title