Haberler

Gdaü Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Parlamenter Asamblesi 2'nci Genel Kurulu, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yapıldı.

"Parlamentoların Entegrasyon Süreçlerindeki Rolü ve Bu Çerçevede Tecrübe ve Katkı Paylaşımı" ana başlıklı genel kurulda konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, GDAÜ'nün Balkan ülkelerinin ortak iradesini ve özgün sesini yansıtan, Balkanlar'daki yegane bölgesel sahiplenme örneği olan işbirliği forumu olduğunu belirtti.

Çiçek, "Her alanda büyük bir potansiyel barındıran Balkanlar'da kalıcı güvenliğin, istikrar, barış ve refah ortamının sağlanması ortak vazifemizdir. Bu itibarla, geçmişteki çatışmalardan ve bölünmelerden gerekli dersleri çıkarmamız, aramızdaki işbirliğini ve dayanışmayı geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

Güncel sınamaların tüm Balkan ülkelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesiyle aşılacağına inandığını aktararak Çiçek, bu süreçte GDAÜ gibi bölgesel diyalog ve işbirliği mekanizmalarından azami derecede istifade edilmesi gerektiğini söyledi.

Çiçek, Balkan ülkelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarına yöneliminin, bölge barışı ve istikrarı bakımından önemli bir çıpa teşkil ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin de bu çerçevede, Balkan ülkelerinin AB ve NATO ile bütünleşme perspektifini desteklediğini ifade etti.

Sırbistan ile Kosova arasında devam eden diyalog sürecinde somut ilerlemelerin kaydedilmesinin önemli bir başarı olduğunu söyleyen Çiçek, "Yakın gelecekte, AB'nin Sırbistan'la üyelik müzakerelerine fiilen başlamasını, Kosova'yla da Temmuz 2014'te parafe edilen İstikrar ve Ortaklık Anlaşmasını imzalamasını umuyoruz" dedi.

Çiçek, AB üyelik süreci uzun zamandır durağan olan Bosna Hersek'in de Avrupa ailesi içinde hak ettiği geleceğe yönelik olarak atacağı somut adımların herkesin kazancı olacağını söyledi.

"Makedonya'daki iç siyasi gelişmeleri yakından takip ediyoruz"

Makedonya'nın da Yunanistan ile arasındaki "isim sorunu"nu bir ana önce çözüp, AB ve NATO üyesi olması temennisinde bulunan Çiçek, Makedonya'da son dönemde meydana gelen iç siyasi gelişmeleri yakında takip ettiklerini vurguladı.

Çiçek, GDAÜ Parlamenter Asamblesi'ne üye ülkelerin tamamının, birbirleriyle çok yakın siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel bağlara sahip olduğunu belirterek,  söz konusu bağların, çok çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine hizmet ettiğini kaydetti.

Parlamentolar arasındaki işbirliğinin, entegrasyon süreçlerine sunacağı katkılardan birinin, küresel ve asimetrik tehditler bağlamında yapılacak görüş alışverişinin sürekli kılınması olduğunu vurgulayan Çiçek, "Terörizmle mücadele, yabancı terörist savaşçılar sorununun önünün alınabilmesi, yabancı düşmanlığı ve İslamofobinin önünün alınması gibi modern küresel sınamalar karşısında evrensel liberal değerler temelinde tesis edilmiş ortak duruşların güçlendirilmesi şarttır" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Cemil Çiçek Arnavutluk Tiran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title