Haberler

Gazzeli İşsiz Gençlerin Yeni Umudu: Özel Güvenlik Şirketleri

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Çeşitli etkinliklerde çalışan özel güvenlik görevlileri

Royal Security'nin Lojistik ve Güvenlik Hizmetleri İdare Meclisi Başkanı William Sabih ile röportaj

Koruma olarak çalışan 20 yaşındaki Adli Zayide ile röportaj

Royal Security Güvenlik Şirketi'nde çalışan 22 yaşındaki Yakub İsa ile röportaj

Güvenlik görevlilern çalıştığı bir fuardaki Organizatör Neyra Salih ile röportaj Gazze'de son 2 yılda sayıları artan özel güvenlik şirketleri, Filistinli gençler için "yeni iş fırsatları" anlamı taşıyor.

İsrail ablukasının dayattığı sınırlı imkanlar nedeniyle ekmeğin, aslanın ağzında olduğu Gazze'de, Avrupa ve Arap dünyasından gelen yabancı heyetler özel güvenlik şirketlerinin varlığını zorunlu hale getirdi.

Bu kapsamda 2014 yılının sonlarına doğru Filistinli şarkıcı Muhammed Assaf'a ait konvoyun güvenliğini sağlamak için ilk kez açılan ve sonra alternatifleri doğan özel güvenlik şirketleri, birçok Gazzeli gence iş imkanı sağladı.

Royal Security Güvenlik Şirketi'nde çalışan 22 yaşındaki Yakub İsa, Gazze'deki Ezher Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden mezun olmasına rağmen işsizlik nedeniyle kendi mesleğini yapamadığını ve bu nedenle güvenlik şirketinde çalışmaya başladığını söyledi.

"Başka seçeneğimiz yok. İş fırsatları az, hayat pahalı. Bu nedenle mezun olduğumuz alanlarda çalışamıyoruz." ifadelerini kullanan İsa, bankalardan para transferi, önemli kişi ve kurumların güvenliği sağlama alanında hizmet verdiğini belirtti.

İsa, son zamanlarda Filistin halkının farklı kesimleri arasında güvenlik kültürü oluşmaya başladığını, bulundukları bölgenin güvenliğinin sağlanması yönünde bir zorunluluk hissetmeye başladıklarını kaydetti.

Halter ve vücut geliştirme sporu yapan, halihazırda ise koruma olarak çalışan 20 yaşındaki Adli Zayide ise özel şirket çalışanı güvenlik elemanlarının ziyaretçilere sakin ve emniyetli bir ortam sunduğunu ifade etti.

"Özel güvenlik şirketlerinin yaygınlaşması, ekonomik durumun bozulduğu ve işsizlik oranının arttığı bir ortamda Filistinli gençlere iş fırsatları sunuyor" diyen Zayide şirketlerin üniversite mezunu olma ya da eğitim gibi bir şartı bulunmadığını, işe alınmak için çeviklik, hız gibi fiziksel özelliklerin yeterli olduğunu anlattı.

Royal Security'nin Lojistik ve Güvenlik Hizmetleri İdare Meclisi Başkanı William Sabih de 2 ay önce İçişleri Bakanlığından çalışma ruhsatı alıp şirketi kurduklarını söyledi.

Şirketin, banka ve önemli kurumlarda hizmet verdiğini, Gazze'ye gelen yabancı diplomatlar ve iş adamlarının güvenliğini sağladığını belirten Sabih, "Kurumlar, festival ve yerel organizasyonlardan gelen talep artışı nedeniyle daha fazla genci istihdam edeceğiz." diye konuştu.

İsrail'in 2006 yılından bu yana uyguladığı ambargo nedeniyle yaklaşık 1,9 milyon Gazzeli ekonomik anlamda büyük zorluk çekiyor. Fakirlik oranının yüzde 40'ın, işsizlik oranının ise yüzde 45'in üzerinde olduğu Gazze'de, işsiz sayısının 272 bin olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Muhammed Assaf İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title