Haberler

Gazze'ye Özgürlük Filosu

Gazze ablukasını kırmak ve yardım malzemesi getirmek için hareket edecek 3'üncü Özgürlük Filosu'na İsrail'in bir zarar vermemesi ve olası bir saldırının önlenmesi için uluslararası topluma yardım çağrısı yapıldı.

"Gazze Ablukasının Kırılması için Avrupa Kampanyası" yetkilisi Rami Abdu ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya, İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukayı kırmak ve yardım malzemesi getirmek için Atina'dan son durak olan Gazze'ye doğru hareket etmesi beklenen 3. Özgürlük Filosu'na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Gazze'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Abdu, " İsrail'in 3. Özgürlük Filosu'na saldırıda bulunabileceği konusunda uyarıyoruz. Katılımcılara her kim zarar verirse uluslararası mahkemelerde takipçisi olacağız" dedi.

Uluslararası toplumdan 3'üncü Özgürlük Filosu'na katılan aktivistlere gerekli korumanın sağlanmasını ve saldırıya uğramamalarının garanti edilmesini talep eden Abdu, filoda yer alanların dünyanın farklı yerlerinden Avrupalı aktivistler, milletvekilleri, siyasiler, basın mensupları ve önde gelen Arap isimler olduğunu söyledi.

Abdu, filonun en az 5 gemiden oluştuğunu ve gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardan gelecek saatler içinde Gazze'ye doğru seferine başlayacağını kaydetti.

-İHH 3'üncü Özgürlük Filosu'na katılmayacak

İHH Gazze Temsilcisi Mehmet Kaya ise "Geçmiş yıllardaki Özgürlük Filolarına katıldık. Bu defa katılmayacağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.

Kaya, "Her katıldığımızda İsrail 'terörist örgüt' olmakla suçladı. Bu defa İsrail'e yalnız olmadığımız ve 37 ülkenin Gazze'yi desteklediğini ispatlamak için konuyu uluslararası katılımcılara bırakarak, filoda yer almamaya karar verdik" ifadelerini kullandık.

İsrail radyosunun askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre ise, İsrail güvenlik güçleri 3'üncü Özgürlük Filosu'nun Gazze karasularına girmesinin engellenmesi için ilgili mercilere talimat verdi.

Konuya ilişkin İsrail tarafından resmi açıklama yayımlanmadı.

İsrail askerlerinin 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı sonucu Mavi Marmara'da dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Kaya İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title