Haberler

Gazze'nin Yeniden İnşası 100 Yıldan Fazla Sürebilir"

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail'in Gazze ablukasına son verilmediği sürece, şehrin yeniden inşasının 100 yıldan fazla sürebileceğini bildirdi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrail'in Gazze ablukasına son verilmediği sürece, şehrin yeniden inşasının 100 yıldan fazla sürebileceğini bildirdi.

Merkezi İngiltere'de bulunan yardım kuruluşu Oxfam, İsrail'in geçen yıl temmuz başında başlattığı ve 8 hafta süren saldırıların ardından 6 ay geçmesine karşın, bölgede herhangi bir iyileşmenin kaydedilmediğine dikkati çekerek, "İsrail'in ablukası kaldırılmadığı sürece, Gazze'deki evlerin, okulların ve sağlık tesislerinin inşası 100 yıldan fazla sürebilir" uyarısında bulundu.

Gazze'deki son duruma ilişkin açıklama yapan Oxfam, İsrail'in saldırılarının ardından Gazze'nin tekrardan inşası için 800 bin kamyon dolusu inşaat malzemesine ihtiyaç duyulduğunu bildirerek, şu ifadelere yer verdi:

"Gazze'ye ocak ayında sadece 579 kamyon giriş yaptı. Bu, bir önceki ay giren 795 kamyon sayısından daha az. Çatışmanın sona ermesinden 6 ay sonra Gazze'deki durum giderek daha da umutsuz hale geliyor. Yaklaşık 8 yıldır devam eden Gazze'deki ablukanın bir an önce kaldırılması için Oxfam çağrıda bulunuyor. Yarısından fazlası çocuk olan yaklaşık 100 bin kişi halen barınaklarda, geçici yerlerde ya da akrabalarının yanında kalıyor. On binlerce aile hala zarar görmüş evlerde yaşamaya devam ediyor."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Oxfam direktörlerinden Catherine Essoyan, sadece Gazze'deki ablukanın sonlandırılmasıyla bölgedeki halkın hayatlarını iyileştirebileceklerini vurgulayarak, "Aileler 6 aydır çatısız, duvarsız, penceresiz evlerde yaşıyorlar. Çoğunun günde sadece 6 saatlik elektriği var ve suları yok. Gazze halkının uluslararası topluma en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde, uluslararası toplumun yine başarısız olması tamamen içler acısı bir durumdur" dedi.

İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye geçen yıl 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında, 2 bin 159 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title