Haberler

Gazze'deki Sınır Kapıları

Filistinli tüccarların, Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan Gazze Şeridi'ne girişleri esnasında "silah üretiminde kullanılan ürünlerin kaçakçılığını" yaptıkları iddiasıyla İsrail tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Filistinli tüccarların, Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'ndan Gazze Şeridi'ne girişleri esnasında "silah üretiminde kullanılan ürünlerin kaçakçılığını" yaptıkları iddiasıyla İsrail tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Gazze'de sabun üreticisi Filistinli Hamad Habbuş (48), Batı Şeria'dan bölgeye geçişi sırasında Beyt Hanun Sınır Kapısı'nda gözaltına alındığını ifade ederek, "Sabun imalatında kullanılan kimyasal ürünlerin, silah üretiminde kullanıldığı iddiasıyla İsrail askerleri tarafından gözaltına alındım ve 17 gün devam eden soruşturmanın ardından serbest bırakıldım" dedi.

Habbuş sorgunun, "sülfirik asit, oksijen, nitrik asit ve polyesterin Gazze'ye nasıl getirildiğine" ilişkin sorular ekseninde yürütüldüğünü vurguladı.

-"Yalan makinasına bağlandım"

Nakliyat firması sahibi Hüssam Nureddin ise Batı Şeria'dan Gazze'ye geçişleri sırasında birkaç defa denetimden tabi tutulduklarını ve bu nedenle bölgeye kaçak ürün sokmanın çok zor olduğunu belirterek, "Beyt Hanun'dan geçişim sırasında gözaltına alındım. İsrail istihbaratı tarafından Hamas mensubu olmak ve kaçak mal taşımakla itham edildim. Bu çerçevede bir aydan fazla devam eden sorgulamada yalan makinasına bağlandım" diye konuştu.

Gazze'deki Filistin İş adamları Derneği'nin hazırladığı rapora göre, 2015 yılı başından bu yana gözaltına alınarak, İsrail hapishanelerinde tutulan 15 tüccar ve iş adamından sadece 2'si serbest bırakıldı.

Filistinli yazar Teysir Muheysin, İsrail'in bölgeye silah üretiminde kullanılan ürünlerin girişine ilişkin yürüttüğü denetimleri arttırmasını, "Filistinli direniş gruplarının mühimmat oluşumunu engellemek üzere yapıldığı" şeklinde değerlendirdi.

Muheysin, İsrail'in Beyt Hanun Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye geçişe kolaylık sağlamasını ise şöyle değerlendirdi:

"İsrail, Filistin direnişinin askeri açıdan güçlenmesi yönündeki endişesi nedeniyle yaşlılar ve öğrenciler başta olmak üzere Beyt Hanun'dan geçişleri kolaylaştırdı. Bu kolaylığı, bölgedeki istihbarat ağını güçlendirmek ve Gazze'deki Filistinli yoğunluğunu azaltmak için sağladı."

İsrail'in 2006'dan bu yana ambargo altında tuttuğu Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Gazze'deki 4 ticari sınır kapısı, Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria Beyt Hanun Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title