Haberler

Gazze'deki Engellileri Yeryüzü Doktorları Rehabilite Edecek

Güncelleme:

Yeryüzü Doktorları Derneği, Gazze'deki tüm engelliler ve ailelerine rehabilitasyon ve fizik tedavi hizmeti sunacak.

ESMA KÜÇÜKŞAHİN - Yeryüzü Doktorları Derneği (YDD), Gazze'deki tüm engelliler ve ailelerine rehabilitasyon ve fizik tedavi hizmeti sunacak.

YYD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2000 yılından bu yana faaliyet gösteren uluslararası insani yardım örgütü YDD'nin 2 bini Türkiye'den olmak üzere yaklaşık 3 bin gönüllüsüyle dünyanın pek çok ülkesindeki mazlumlara yardımlarını sürdürdüğünü söyledi.

Yıllardır mağduriyetlerin, acıların devam ettiği Gazze'ye yönelik son olarak bu yıl Temmuz ayında saldırılar gerçekleştirildiğini anımsatan Kınık, özellikle yıkılan binaların ve içme suyu tesislerinin yeniden yapılmasına izin verilmediğine dikkati çekti.

Kınık, saldırılarda yaklaşık 10 bin insanın yaralandığını, yaralıların 2 bininin durumunun ağır olduğunu, bin kişinin ise engelli kaldığını dile getirdi.

Gazze'deki engellilerin sayısının yenilerle 7 bini bulduğunu aktaran Kınık, şunları kaydetti:

"Bunların acilen bir bakıma ve rehabilitasyona alınması gerekiyor. İçeride ambargo devam ettiği için birtakım ilaçların, tıbbi malzemelerin eksikliği had safhada. Yeryüzü Doktorları olarak Gazze'ye yönelik kapsamlı bir sağlık program hazırladık. Bu programı TİKA iş birliğiyle gerçekleştireceğiz. Gazze'de son saldırılarda özürlü hale gelmiş bin kişinin ve daha önceki saldırılarda yaralanmış ya da başka nedenlerle engeli bulunan 5 bin 400 civarındaki Gazzeli'yi rehabilitasyona alacağız. Gazze'de yıkılan binaların altında kaldıkları için çok sayıda omurilik felçlisi olan var, çoğunun boynundan aşağısı tutmuyor."

Mobil ekiplerle evlerde de hizmet verilebilecek

Gazze'deki Vefa Hastanesinde fizik tedavi hizmeti verildiğini ancak bu hastanenin de saldırılarda tamamen yıkıldığını belirten Kınık, geniş kapsamlı psikososyal ve fiziksel rehabilitasyonu da içine alan bir program uygulayacaklarını söyledi.

Hem engellilere hem de ailelerine destek olacaklarını dile getiren Kınık, "Gazze'de çok sayıda özürlü çocuk ve yaşlı var. Kendilerine bakamayacak durumdalar. Bunlara bakanların da onlarla yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Engellilerin aile ve toplumla rehabilite edilmeleri lazım" ifadelerini kullandı.

Kınık, rehabilitasyon programının yaklaşık iki yıl süreceğini belirterek, "Rehabilitasyon programı kapsamında 3 merkez açılıyor, evde bakım yapacak 5 mobil ekip kuruluyor. Merkezler, Gazze'nin güneyinde, kuzeyinde ve ortasında olacak. Ayrıca Gazze'deki İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi içinde bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulama merkezi açıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu program başlayacak" diye konuştu.

"Ümit ediyoruz ki bu acılar tekrar yaşanmaz"

Proje ofisinin açıldığını belirten Kınık, "İstihdamlar yapıldı. Cihaz ve ekipman satın alımlarımız var. Gazze'ye gönderilmek üzere bir kargo uçağı ilaç şu an İsrail'in iznini bekliyor. İzin alınır alınmaz yaklaşık 5 milyon dolarlık bir ilaç sevkiyatımız olacak. Bunlar rehabilitasyon hizmetinde de kullanılacak. Ümit ediyoruz ki bu acılar tekrar yaşanmaz" dedi. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kınık Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title