Haberler

Gaziosmanpaşa'da "Acele Kamulaştırma" Kararı Kargaşası

30 bin konut ve150-200 bin insanı kapsayan, acele kamulaştırma kararı insanların buradan tahliyesine sebep olacak. İstanbul'un en büyük ilçesinin neredeyse ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanacak bir karar ile karşı karşıyayız. Vatandaşlar bugün Türkiye'nin en büyük davalarından bir tanesi, hatta en büyüğü için tek tek vekalet vererek, Danıştay'da bu karara karşı iptal davası açmaya hazırlanıyorlar. Vekalet veren sayısı bini geçmiş durumda" dedi.

BAŞKAN YARDIMCISI'NI DİNLEMEDİLER

Protestonun ardından, Gaziosmanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Eroğlu, grubun yanına gelerek, isteyen vatandaşların Belediye Başkanı ile görüşebileceğini belirtti. Ancak grup Eroğlu'nun sözlerini dinlemeyerek dağılma çağrısı yaptı.

MAHALLELİLER TEPKİLİ

Kamulaştırma kararına tepkili olan vatandaşlardan biri olan Nesimi Saltuk, 3-4 yıldır sürecin devam ettiğini, ancak insanların hakkının yenmemesi gerektiğini ifade etti. Bir diğer mahalle sakini Murat Atar, "Yıldıztabya Mahallesi'nde 15 seneden beri oturuyorum. Acil kamulaştırma kararından dolayı yıkım kararı geliyor ama hiçbir hak iddiası yok. Tapu tasdik belgem de var ama hiçbir şey yapamıyorum. Benim bu evim yıkıldığı zaman, ben nerede oturacağım? Ben memleketime giderim ama bana evimin değerini ver" diye konuştu.

2013 yılında yapılan binadan aynı yıl ev aldığını belirten bir diğer vatandaş ise "Madem bu riskli alandı, neden iskan verdi, kat mülkiyeti verdi? Bunu sormak istiyorum Başkan'a" diyerek, evinin tapusunu gösterdi.

BAŞKAN'DAN YANIT...

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ise acele kamulaştırma kararıyla ilgili DHA'nın sorularını yanıtladı. Usta, "Bir kere acele kamulaştırma kararı diye bir karar yok. Biz sadece bakanlıktan riskli alan çalışmaları kapsamında bir acele kamulaştırma yapma yetkisi aldık. Bu, şu anlama geliyor; kentsel dönüşüm alanlarında zorunlu oldukça, proje yürümedikçe, süreç tıkandıkça, bunu uygulamak, kolaylaştırmak ve süreci aşmak adına alınmış bir yetki. Bu yetki bugüne kadar hiçbir şekilde kullanılmadı, çok zorunlu olmadığı takdirde de kullanmayı düşünmüyoruz. Kaldı ki bizim kamulaştırmayla ilgili bir çalışma planımız yok, 2016 yılındaki kamulaştırma bütçemizin toplamı 10 milyon lira. Sadece 1 parsel kamulaştırabiliyoruz" dedi.

"ASLA VATANDAŞLARIN MAĞDUR EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Başkan Usta, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar buradaki konutların hiçbirine acele kamulaştırma kararı gönderilmiş değil. Ancak riskli alan bölgesindeki bütün parsellerimizi içine aldık. Burada binası yıkılmış olan mağdur insanlarımız var. Bizim aciliyetimiz, süreç çok uzadığı için çalışmalar kapsamında hangi parselde sorun olacağını bilemediğimiz için, hangi mülk sahibinde sorun aşamayacağımızı bilmediğimiz için, genel alınmış bir karardır. Bu, uygulanması anlamına gelmez. Böyle bir uygulama yapmak da ne kanunen mümkündür ne finans olarak bunu aşmak mümkündür ne de hukuki olarak bizim böyle bir şeyi yapabilmemiz söz konusu değildir. Sadece bir algı yanlışlığı, bir bilgi kirliliği yanlışlığından kaynaklanan bir sorun var burada. Biz vatandaşımıza doğru bilgi almak istiyorlarsa resmi internet sitemizi, belediyelerimizin kaynaklarını kullanarak, bilgileri edinin diyoruz. Asla vatandaşların mağdur edileceği bir çalışma söz konusu değildir."

"HİÇBİR EVE KAMULAŞTIRMAYLA İLGİLİ YIKIM KARARI ASLA GİTMEMİŞTİR"

Hasan Tahsin Usta, "Söz konusu karar sonrasında hiçbir eve şu ana kadar yıkım kararı gitmedi" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda Gaziosmanpaşa'da acele kamulaştırma kararı kapsamında hiçbir eve kamulaştırmayla ilgili yıkım kararı asla gitmemiştir. Çok zorunlu olmadığı müddetçe, böyle bir kararı uygulama şansımız ve kararımız asla yoktur. Oluşmamış bir eylem ile ilgili bölgedeki avukatlar daha önce aynı vatandaşlarımızla dava kazandıklarını ileri sürerek, taraftar toplayarak, kendilerine vekalet almak suretiyle dava açıyorlar. Bu çok yanlış bir uygulama. Hem vatandaşların yanlış yönlenmesine hem de kendilerine almış oldukları vekaletlerle rant sağlanmasına imkan, çıkar sağlanmasına yönelik bir çalışma. Biz bunun hukuken usulsüz olduğunu düşünerek bu avukatlar hakkında da suç duyurusunda bulunduk."

DANIŞTAY DAHA ÖNCE İPTAL ETTİ

Gaziosmanpaşa mahalleleri ile ilgili olarak Bakanlar Kurulu daha önce "riskli alan" ilan edilmesine karar vermiş, ancak Danıştay bu kararı iptal etmişti. Acele kamulaştırma kararı yaklaşık 110 bin kişinin yaşadığı, 4 milyon 300 bin metrekarelik alanı ve yaklaşık 30 bin evi kapsıyor.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Tahsin Usta Gaziosmanpaşa İstanbul Danıştay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title