Haberler

Gaziler, Yakup Satar'ı Unutmadı

Oktay Özden - Eskişehirli gaziler, 4 yıl önce 110 yaşında vefat eden İstiklal gazisi Yakup Satar'ı, Gaziler Günü'nde unutmadı.

Oktay Özden - Eskişehirli gaziler, 4 yıl önce 110 yaşında vefat eden İstiklal gazisi Yakup Satar'ı, Gaziler Günü'nde unutmadı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eskişehir Şubesi üyeleri, 2 Nisan 2008 tarihinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybeden Eskişehirli İstiklal gazisi Yakup Satar'ın Asri Mezarlık'taki kabrini, 19 Eylül Gaziler Günü'nde ziyaret etti. Gaziler, andıkları Satar'ın mezarı başında bir süre dua okudu.

Derneğin Şube Başkanı Ertuğrul Özkütük, 1898 yılında Kırım'da doğan ve 110 yaşında Eskişehir'de vefat eden Satar'ı unutmadıklarını söyledi.

Hayattayken son İstiklal gazisi olarak Eskişehir'deki evi ziyaretçi akınına uğrayan Satar'ı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da ziyaret ettiğini anımsatan Özkütük, "Yakup Satar dedemiz bize çok şey öğretti. Bu devleti nasıl kurduklarını, savaşlarda nasıl zorluk çektiklerini anlatmıştı. Ayrıca Anadolu Üniversitesi'nden bir çok öğrenciye tarih tezlerini hazırlamalarında yardımcı olmuştu. Son İstiklal Savaşı gazimiz Yakup dedemizi unutmadık, unutmayacağız" dedi.

Özkütük, Satar'ın iki gazi arkadaşıyla birlikte belgeselinin çekildiğini hatırlatarak, "Bize gaziliği genç nesillere anlatmamızı öğütlerdi. Birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğini belirtir, vatan sevgisini anlatırdı. Şu anda bildiğimiz kadarıyla İstiklal gazilerinden kimse hayatta kalmadı" diye konuştu.

Gazi Yakup Satar adının, Eskişehir'de bir cadde ve okulda yaşatıldığını kaydeden Özkütük, ayrıca Odunpazarı'nda 'Yakup Satar Gazi Evi ve Müzesi' açmak için proje hazırladıklarını bildirerek şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili görüştüğümüz eski valimiz Mehmet Kılıçlar, projemize olumlu bakmış ve 'yer temin edebilirseniz, her türlü yardımı yaparım' demişti. Bunun üzerine görüştüğümüz Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da, yer konusunda bize söz vermişti. Ancak henüz böyle bir yer tahsis edilmedi. Başkanımızın sözünü tutmasını bekliyoruz. Yakup dedemizin anısını yaşatmak istiyoruz."

Kıbrıs gazisi Ahmet Kardeş ise Yakup Satar'la hayattayken sohbet etme fırsatı bulduğunu anlatarak, "Rahmetli Yakup dedemiz Trablusgarp, Yemen, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı'nda bulunmuştur. Bu gazilik herkese nasip olmaz. Kendisinin hayattayken de çok ziyaretçisi olurdu" ifadelerini kullandı.

-Yakup Satar-

Ailesiyle Eskişehir'e göç eden Satar, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na katılmasıyla Basra Cephesi'nde savaştı. Savaştan sonra esir düşen ve 2 yıl esir kalan Satar, özgürlüğünü kazanmasının ardından memleketine döndü. Ardından Milli Mücadele'ye katılan gazi Satar, Sakarya Meydan Muharebesi'nde savaştı. Savaş sonunda Eskişehir'e döndü. Uzun süre çiftçilik yapan Satar, eşini kaybetmesinin ardından kızları Zekiye Tali ve Bedriye Kalaş ile yaşadı. Hayatının son yıllarında çeşitli rahatsızlıkları sebebiyle evinden dışarıya çıkamayan Satar, torunlarının torunlarını gördü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, eşi Emine Erdoğan ile birlikte 1 Nisan 2007 tarihinde evinde ziyaret ettiği Satar'a, köstekli altın saat hediye etti.

2 Nisan 2008 tarihinde vefat eden Satar'ın, 6 çocuğu, 50'ye yakın torunu bulunuyor.

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Gazi Yakup Satar Yakup Satar Oktay Özden Eskişehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title